❱❱ Στοχευμένη θεραπεία για τον προστάτη με θεαματικά αποτελέσματαΜια θεραπεία που αναμένεται να αλλάξει άρδην το τοπίο στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο κλινικής ογκολογίας, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Κύπρο.
Η νέα θεραπεία χρησιμοποιεί χημικά τροποποιημένα μόρια, ειδικά αντιγόνα της μεμβράνης του προστάτη, που έχουν την ικανότητα να προσδένονται στους καρκινικούς όγκους και να τους καταστρέφουν. «Κουβαλώντας» στο εσωτερικό τους ένα πυρηνικό σωματίδιο, ένα ραδιενεργό ισότοπο, τα μόρια δρουν ως δούρειος ίππος – εισχωρούν δηλαδή στα καρκινικά κύτταρα και απελευθερώνουν πυρηνική ενέργεια, καταστρέφοντάς τα από μέσα.
Ο επικεφαλής της μελέτης Ιταλός Giovanni Paganelli από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας, με έδρα το Μιλάνο, έκανε λόγο για «συναρπαστικά αποτελέσματα» και «μια στοχευμένη, μη τοξική και αποτελεσματική θεραπεία», που κατάφερε να θεραπεύσει τη νόσο ακόμη και σε ασθενείς με προχωρημένη νόσο, οι οποίοι μέχρι τότε είχαν μόνο μερικές εβδομάδες ζωής.
Ποσοστό 60% των περίπου 30 ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη που έλαβαν μέρος στη μελέτη εμφάνισαν πλήρη ή μερική ύφεση της νόσου σε διάστημα 12 μηνών και, μάλιστα, χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ασθενείς
«Αν τα αποτελέσματα της νόσου ήταν τόσο θεαματικά σε ασθενείς τελικού σταδίου, θα μπορούσαν να είναι ακόμη καλύτερα σε ασθενείς με αρχικά στάδια της νόσου. Αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία στρεφόμαστε τώρα» πρόσθεσε ο Paganelli.
Αναλύοντας μάλιστα την απουσία ανεπιθύμητων ενεργειών, ο Paganelli σημείωσε ότι πολλοί ασθενείς είχαν αρχικά προβληματιστεί με το «πυρηνικό στοιχείο» που περιλαμβάνει η νέα θεραπεία, όμως εξήγησε: «Πρόκειται για μια απειροελάχιστη ποσότητα πυρηνικής ενέργειας, που μεταφέρεται απευθείας στα καρκινικά κύτταρα. Η ποσότητα δεν επαρκεί για να προκαλέσει προβλήματα και παρενέργειες στον οργανισμό. Αποδείξαμε ότι η θεραπεία είναι απολύτως ασφαλής».
Η μελέτη γέμισε με αισιοδοξία τους επιστήμονες, που τώρα εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη θεραπεία θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και σε άλλα είδη καρκίνου, όπως στους όγκους του εγκεφάλου, του θυρεοειδούς και του νεφρού.