Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024

Οι προβλέψεις του Νοστράδαμου για το 2025!

Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τη...

Η Λίλιαν Αρχοντή σε μια υπέροχη παράσταση στο Θέατρο της Ημέρας

«Γλυκογιορτινά παιχνίδια» με τη Λίλιαν Αρχοντή στο Θέατρο της...

Πάρις Χίλτον σε γυμνό περιτύλιγμα

«Το καλύτερο δώρο είμαι εγώ» φαίνεται να φωνάζει η...

Με νέο, μοντέρνο look «έσκασε μύτη» ο πρόεδρος του Κινήματος ∆ημοκρατίας

Στήλη άλατος έμειναν όσοι είχαν «την τύχη» να δουν...

Εμβόλιο – ασπίδα κατά του AIDS

❱❱ Προφυλάσσει από την ασθένεια, παρέχοντας προστασία έναντι των μεταλλάξεων του ιούEνα νέο εμβόλιο κατά του AIDS, που δοκιμάστηκε αρχικά σε 393 ανθρώπους με εντυπωσιακά αποτελέσματα (χτύπησε κατά 99% τα στελέχη του HIV που «δοκιμάστηκαν»), κάνει τους επιστήμονες να αισιοδοξούν ότι θα τους δώσει μεγάλο πλεονέκτημα στην 31χρονη μέχρι σήμερα μάχη τους με την ασθένεια. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου 37.000.000 άνθρωποι ανά τον κόσμο ζουν με τον ιό HIV, ενώ πέρυσι 1.800.000 άνθρωποι προσβλήθηκαν από ΑIDS και πάνω από 1.000.000 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Τα αποτελέσματα των τελευταίων πειραμάτων, σύμφωνα με μελέτη του «Lancet», έδειξαν ότι το νέο εμβόλιο, που δεν έχει στόχο τη θεραπεία αλλά την προφύλαξη από τη μετάδοση της ασθένειας, λειτουργεί ως ασπίδα στις μεταλλάξεις του HIV και θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Το νέο εμβόλιο βασίζεται στην αποκαλούμενη ψηφιδωτή τεχνολογία (mosaic technology), η οποία συνδυάζει πρωτεΐνες ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος από τέσσερα διαφορετικά στελέχη του HIV, που αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς τύπους του ιού από όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το εμβόλιο «μωσαϊκό», όπως αποκαλείται από τους επιστήμονες, βασίζεται η ανάπτυξη μιας θεραπείας που αποτελείται από ένα παζλ ιών HIV, και που θα μπορούσε να προσφέρει πολύ καλύτερη προστασία στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σε μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη οι επιστήμονες εξέτασαν διάφορους συνδυασμούς του εμβολίου «μωσαϊκού» σε άτομα ηλικίας από 18 έως 50 ετών που δεν είχαν HIV και ήταν υγιή. Οι συμμετέχοντες στο πείραμα ήταν από τις ΗΠΑ, τη Ρουάντα, την Ουγκάντα, τη Νότια Αφρική και την Ταϊλάνδη, και έλαβαν τέσσερις εμβολιασμούς στη διάρκεια 48 εβδομάδων.

Ολοι οι συνδυασμοί εμβολίων έδειξαν να επιβεβαιώνουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του HIV. «Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν σημαντικό ορόσημο» δήλωσε ο Νταν Μπαρούχ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και επικεφαλής της μελέτης, που εξέφρασε επιφυλάξεις εάν το εμβόλιο αυτό θα αρκούσε για να καταπολεμήσει τον ιό και να αποτρέψει τη μόλυνση.

Οι ερευνητές πάντως θα δοκιμάσουν στη συνέχεια τη θεραπεία σε 2.600 γυναίκες στη Νότια Αφρική, ώστε να ανάψει πράσινο φως σε αυτό το στάδιο των αποκαλούμενων δοκιμών αποτελεσματικότητας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τούνη – Αλεξάνδρου: Χωρίς… ηλεκτροσόκ στην Αράχοβα

Σε αντίθεση με τους χιλιάδες οδηγούς που η εορταστική...

Κάλαντα χωρισμού για Φυρού – Κοψιάλη

Τι τρέχει με τη Σοφία Φυρού, τον «πειρασμό» του...

Διπλός «πελαργός» στη showbiz

Δύο «πελαργοί» έρχονται στην εγχώρια showbiz. Ο ένας βρίσκεται...

Τι τρέχει με τον τρεμουλιαστό 68χρονο Χανκς

Ανησυχία για την υγεία του «δικού μας» Τομ Χανκς...

Vipsτούγεννα με τον Λάκη και τον… σωσία του!

Ρεβεγιόν, dinner parties και αποδράσεις εντός και εκτός των...

Η σύζυγος του Ασαντ «δραπετεύει»;

Ποιος θέλει να χωρίσει ο Μπασάρ αλ Ασαντ; Το...