Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024

Ευθυμία Ντενούδη: Μία από τις πιο γνωστές life coaches της πόλης

Την Ευθυμία Ντενούδη τη γνωρίζω χρόνια. Είναι από τους...

Αφροδίτη Λατινοπούλου: Τα 120.000 «δώρα» του 2024

«Τους αρέσει πολύ που τα λέω…τσεκουράτα» λέει, μιλώντας σήμερα...

Συγκινήθηκε η Μελίνα Ασλανίδου στο Buongiorno: «Ποτέ κανένας τους δεν θα είναι...

Η Μελίνα Ασλανίδου δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκίνησή...

Λάκης Γαβαλάς: «Είμαι σε σχέση τρία χρόνια»

Ο Λάκης Γαβαλάς στην συνέντευξη που παραχώρησε για την...

Καλοκαιρινές «παγίδες»

❱❱ Προσοχή στα τρόφιμα! Ελλοχεύει κίνδυνος δηλητηριάσεων

Η άνοδος της θερμοκρασίας το καλοκαίρι αυξάνει γεωμετρικά τον ρυθμό αλλοίωσης των τροφίμων, με συνέπεια ο κίνδυνος εμφάνισης τροφικών δηλητηριάσεων τους θερινούς μήνες να είναι πολλαπλάσιος.

Μάλιστα, οι δηλητηριάσεις δεν περιορίζονται σε πόνους στην κοιλιά ή σε μια απλή διάρροια με ναυτία και έμετο. Ενα ακατάλληλο τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει εμπύρετες γαστρεντερίτιδες αλλά και πιο σοβαρές καταστάσεις, για τις οποίες μπορεί να απαιτηθεί και νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Οι συνηθέστερες αιτίες ανάπτυξης και επώασης μικροβίων στο φαγητό είναι το ατελές ψήσιμο ή η ατελής ψύξη των τροφών, η μη τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής στη διάρκεια της προετοιμασίας του φαγητού, η κακή συντήρηση και αποθήκευση των πρώτων υλών, ο ανεπαρκής καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών κοπής, των σκευών ή των εργαλείων της κουζίνας. Το μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο παρατηρείται, σύμφωνα με έρευνες, σε τρόφιμα που απαιτούν πολλούς χειρισμούς για την παρασκευή τους και στα φαγητά που, μετά το μαγείρεμά τους, διατηρούνται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Προσοχή στο νερό

Εξίσου σημαντική για την αποφυγή παρόμοιων προβλημάτων στις διακοπές είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ποιότητα του νερού. Το νερό που δεν είναι κατάλληλο για πόση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των λαχανικών και των λοιπών τροφίμων, ούτε καν για το πλύσιμο των σκευών που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία των γευμάτων. Ενας χυμός ή ένα ποτό μπορεί να επιμολυνθεί ακόμη και χρησιμοποιώντας ακατάλληλα παγάκια, προκαλώντας από απλές γαστρεντερικές διαταραχές μέχρι σοβαρές επιπλοκές στην υγεία!

Ακόμη μεγαλύτερη προσοχή απαιτεί τους καλοκαιρινούς μήνες η διατροφή των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, των ηλικιωμένων και των παιδιών. Δεδομένης της ζέστης και της εφίδρωσης, οι γαστρεντερικές διαταραχές σε αυτές τις ομάδες μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση. Τέτοια περιστατικά απαιτούν την παρακολούθηση γιατρού και κάποιες φορές ακόμη και νοσηλεία σε νοσοκομείο. Για να μην περάσετε, λοιπόν, την άδειά σας στην τουαλέτα ή, στη χειρότερη των περιπτώσεων, στο νοσοκομείο, έχετε τα μάτια σας ανοιχτά ώστε να προστατευτείτε από τα μικρόβια που καραδοκούν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τούνη – Αλεξάνδρου: Χωρίς… ηλεκτροσόκ στην Αράχοβα

Σε αντίθεση με τους χιλιάδες οδηγούς που η εορταστική...

Κάλαντα χωρισμού για Φυρού – Κοψιάλη

Τι τρέχει με τη Σοφία Φυρού, τον «πειρασμό» του...

Πρωτοχρονιά στις Αλπεις για την ελληνική high society

Η ελίτ της αθηναϊκής society, της ναυτιλίας και του...

Διπλός «πελαργός» στη showbiz

Δύο «πελαργοί» έρχονται στην εγχώρια showbiz. Ο ένας βρίσκεται...

Τι τρέχει με τον τρεμουλιαστό 68χρονο Χανκς

Ανησυχία για την υγεία του «δικού μας» Τομ Χανκς...