❱❱ Κοκτέιλ ουσιών νίκησε τον καρκίνο του δέρματος και λειτούργησε ως εμβόλιοΕνα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία του «απόλυτου φαρμάκου» κατά του καρκίνου του δέρματος βρίσκονται οι επιστήμονες. Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν συνδυασμό φαρμακευτικών ουσιών, οι οποίες από τη μια γιάτρεψαν κατά 100% άρρωστα πειραματόζωα και από την άλλη λειτούργησαν σαν εμβόλιο, θωρακίζοντας τον οργανισμό ώστε να μην μπορεί να προσβληθεί ποτέ ξανά από μελάνωμα.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Τέξας και του Scripps Research Institute, σύμφωνα με τη δημοσίευση που έκαναν στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», χρησιμοποίησαν ένα υπάρχον πειραματικό φάρμακο κατά του καρκίνου του δέρματος σε συνδυασμό με μια χημική ουσία, η οποία ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Πρόκειται για τις ουσίες anti-PD-L1 και Diprovocim.
Πειράματα
Για τις ανάγκες των πειραμάτων χώρισαν ποντικούς με θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος σε τρεις ομάδες. Στις δύο χορήγησαν με ένεση μόνο το anti-PD-L1, ενώ στην τρίτη χορηγήθηκε anti-PD-L1 και Diprovocim. Υστερα από 54 ημέρες διαπιστώθηκε ότι από τις πρώτες δύο ομάδες είχε πεθάνει το 75%-100% των ποντικών. Αντίθετα στην τρίτη ομάδα που έλαβε το μείγμα ουσιών επιβίωσε το 100% των πειραματόζωων.
Αναλύοντας τον τρόπο δράσης του συνδυαστικού φαρμάκου οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργώντας ως ανοσοθεραπεία, ώστε να σκοτώσει όλα τα καρκινικά κύτταρα στο δέρμα.
Παράλληλα «διδάσκει» το ανοσοποιητικό σύστημα τον τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου, έτσι ώστε να είναι σε θέση να τον καταπολεμήσει επιτυχώς σε περίπτωση που εμφανιστεί ξανά. Το μείγμα ουσιών δηλαδή λειτουργεί και σαν εμβόλιο δημιουργώντας ανοσία στον οργανισμό.
Πράγματι, όταν οι ερευνητές δοκίμασαν να προσβάλουν ξανά με μελάνωμα τους ποντικούς της τρίτης ομάδας, δεν τα κατάφεραν, καθώς δεν αρρώστησε κανένας τους. Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι το νέο πειραματικό φάρμακο πολύ πιθανόν να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και στον άνθρωπο. Για να διαπιστώσουν αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, σχεδιάζουν νέα ευρείας έκτασης πειράματα σε πειραματόζωα καθώς και κλινικές δοκιμές, τα επόμενα χρόνια.