Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2024

Όλα για το 2025 από τη Νο 1 αστρολόγο Λίτσα Πατέρα!

Μέσα στο 2025 οι πιο σημαντικοί πλανήτες, δηλαδή ο...

Ευθυμία Ντενούδη: Μία από τις πιο γνωστές life coaches της πόλης

Την Ευθυμία Ντενούδη τη γνωρίζω χρόνια. Είναι από τους...

Αφροδίτη Λατινοπούλου: Τα 120.000 «δώρα» του 2024

«Τους αρέσει πολύ που τα λέω…τσεκουράτα» λέει, μιλώντας σήμερα...

Συγκινήθηκε η Μελίνα Ασλανίδου στο Buongiorno: «Ποτέ κανένας τους δεν θα είναι...

Η Μελίνα Ασλανίδου δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκίνησή...

Ασπιρίνη με μέτρο

❱❱ Η καθημερινή λήψη μπορεί να κρύβει κινδύνους για τους ηλικιωμένουςΕως σήμερα η καθημερινή λήψη ασπιρίνης θεωρούνταν μια καλή κίνηση υγείας για τους ηλικιωμένους, καθώς έχει συσχετιστεί με την πρόληψη των καρδιαγγειακών συμβαμάτων, ωστόσο αν κάποιος δεν έχει διαγνωσμένη καρδιαγγειακή νόσο μάλλον επιβαρύνει τον οργανισμό του λαμβάνοντας ασπιρίνη παρά τον θωρακίζει, υποστηρίζει μεγάλη αμερικανοαυστραλιανή μελέτη.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον δρα John McNeil, επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Monash University της Μελβούρνης, ανατρέπει τη θεωρία περί «ωφέλιμης ασπιρίνης», σημειώνοντας ότι κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στους υγιείς ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, καθώς ενέχει αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας.

Η διεθνής τυχαιoποιημένη, διπλά «τυφλή» και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) κλινική δοκιμή ASPREE (ASPirin in Reducing Events in the Elderly) έγινε σε βάθος πενταετίας σε 19.114 άτομα στην Αυστραλία και 2.411 άτομα στις ΗΠΑ, όλα ηλικίας άνω των 65 ετών. Στην αρχή της μελέτης κανείς συμμετέχων δεν είχε άνοια, κινητικά προβλήματα ή καρδιαγγειακές παθήσεις που να δικαιολογούν τη λήψη ασπιρίνης.

Αναλύοντας τα στοιχεία που συνέλεξαν, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση 100 mg ασπιρίνης την ημέρα δεν είχε καμία θετική επίπτωση στην επιβίωση. Μεταξύ όσων πήραν ασπιρίνη, το 90,3% ζούσε στο τέλος της μελέτης, έναντι ποσοστού 90,5% μεταξύ όσων είχαν πάρει το ψευδοφάρμακο, ενώ τα ποσοστά εμφάνισης άνοιας και κινητικών δυσκολιών ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες.
Από την άλλη, η καθημερινή λήψη ασπιρίνης συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας στο γαστρεντερικό σύστημα και στον εγκέφαλο (αιμορραγικά εγκεφαλικά).

Μελέτη

Υπήρξαν 361 τέτοια περιστατικά στην ομάδα της ασπιρίνης (3,8% των συμμετεχόντων), έναντι 265 στην ομάδα του ψευδοφαρμάκου (2,7%). Στην ομάδα της ασπιρίνης παρατηρήθηκε επίσης αύξηση των θανάτων από καρκίνο, ένα εύρημα που χαρακτηρίστηκε «απρόσμενο», καθώς προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η χρήση ασπιρίνης λειτουργεί θετικά ενάντια στον καρκίνο.

Ωστόσο, οι επιστήμονες ξεκαθάρισαν ότι η ασπιρίνη εξακολουθεί να είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμη για την πρόληψη των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών στους ανθρώπους που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρωτοχρονιά στις Αλπεις για την ελληνική high society

Η ελίτ της αθηναϊκής society, της ναυτιλίας και του...

Κάλαντα χωρισμού για Φυρού – Κοψιάλη

Τι τρέχει με τη Σοφία Φυρού, τον «πειρασμό» του...

Τούνη – Αλεξάνδρου: Χωρίς… ηλεκτροσόκ στην Αράχοβα

Σε αντίθεση με τους χιλιάδες οδηγούς που η εορταστική...

Διπλός «πελαργός» στη showbiz

Δύο «πελαργοί» έρχονται στην εγχώρια showbiz. Ο ένας βρίσκεται...

Οι προβλέψεις του Νοστράδαμου για το 2025!

Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τη...