❱❱ «Φρένο» στις άσκοπες επεμβάσεις λόγω πλαφόν στις τιμές των αναλωσίμωνΜια από τις πλέον διαδομένες συνήθειες των ασθενών, όταν ενημερώνονται από τον γιατρό τους ότι χρειάζεται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, είναι να αναζητήσουν αμέσως μια δεύτερη ή ακόμα και μια τρίτη γνώμη, προκειμένου να διερευνήσουν εάν πράγματι χρειάζονται το χειρουργείο και έμμεσα να ελέγξουν την αξιοπιστία του γιατρού τους – κάτι που δεν γίνεται τυχαία. Από τη δεκαετία του 1980, ασθενείς έμπαιναν στο χειρουργείο χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι η επέμβαση ήταν αναγκαία.
Ο λόγος ήταν φυσικά το οικονομικό όφελος που είχαν οι χειρουργοί στα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά και οι προμηθεύτριες εταιρίες, σε βάρος φυσικά της υγείας των ασθενών, που υποβάλλονταν σε άσκοπα χειρουργεία, αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων, που πλήρωναν πανάκριβα αναλώσιμα.
Μάλιστα, το 2000, το φαινόμενο είχε εκτροχιαστεί σε τέτοιον βαθμό, που έχει μείνει στην ιστορία του ΕΣΥ η φράση του αείμνηστου καρδιοχειρουργού Παναγιώτη Σπύρου: «Δεν ξέρω πόσους ασθενείς με στεφανιαία νόσο έσωσα επειδή τους χειρούργησα, ξέρω όμως ότι έσωσα πολλούς επειδή επέμεινα να μη χειρουργηθούν».
Ενδείξεις
Με αυτή την άποψη, τότε, είχε συμφωνήσει και ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός, που είχε δηλώσει ότι στην Ελλάδα το 70% των επεμβατικών μεθόδων στην καρδιολογία διενεργείται συχνά χωρίς τις απαραίτητες ενδείξεις. Ηταν η επόχη που το «πάρτι» στην Υγεία καλά κρατούσε!
Ενδεικτικά της τεράστιας σπάταλης που υπήρχε ήταν τα στεντ (αγγειοπλαστική), τα οποία ασφαλιστικά ταμεία -όπως το ΙΚΑ- πλήρωναν 5.000 ευρώ το ένα, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι τιμές για τα ίδια προϊοντα της ίδιας εταιρίας ήταν 400 ευρώ! Τότε το Ταμείο, που έβλεπε τη χρεοκοπία να έρχεται, άρχισε να μειώνει το ποσό, μέχρι που το 2010 κατάφερε να το φτάσει στα 400 ευρώ.
Η οικονομική κρίση, ομολογουμένως, έβαλε κάποια πράγματα στη θέση τους, καθώς η χρηματοδότηση προς το ΕΣΥ γίνεται πλέον με το σταγονόμετρο και δεν υπάρχουν περιθώρια για σπάταλες. Σε αυτό βοήθησε και η προσπάθεια που έγινε, για πρώτη φορά, ώστε να μειωθούν οι υπερτιμολογήσεις στα αναλώσιμα.
Από το 2012, που άρχισε η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και καθιερώθηκε ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), οι τιμές των αναλώσιμων συμπιέστηκαν βίαια προς τα κάτω κι έτσι «το πλαφόν στις τιμές των αναλώσιμων και η λίστα χειρουργείου, σήμερα, έχουν καταφέρει να βάλουν κάποια τάξη, που περιορίζει τις άσκοπες επεμβάσεις.
Το κίνητρο για κέρδος έχει μειωθεί, οπότε μπορούμε να πούμε ότι βλέπουμε σταδιακά μια διαφάνεια στο τοπίο, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμα σε διάφορες κλινικές του ΕΣΥ» επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Παναγιώτης Παπανικολάου, νευροχειρουργός, επιμελητής Β΄ στο Νοσοκομείο «Αγιος Παντελεήμονας» της Νίκαιας: «Ωστόσο εξακολουθούμε να βλέπουμε συχνά ασθενείς που έρχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια για να χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία και, μετά τον ιατρικό έλεγχο που κάνουμε, διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για την επέμβαση, δηλαδή δεν χρειάζεται να μπουν στο χειρουργείο, και φυσικά η επέμβαση δεν γίνεται».