Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2024

Σταμάτης Γονίδης: «Εγώ δεν πίστευα ότι θα ζήσω με τις καταχρήσεις που...

Ο Σταμάτης Γονίδης παραχώρησε μια συνέντευξη εφ' όλης της...

Όλα για το 2025 από τη Νο 1 αστρολόγο Λίτσα Πατέρα!

Μέσα στο 2025 οι πιο σημαντικοί πλανήτες, δηλαδή ο...

Ευθυμία Ντενούδη: Μία από τις πιο γνωστές life coaches της πόλης

Την Ευθυμία Ντενούδη τη γνωρίζω χρόνια. Είναι από τους...

Αφροδίτη Λατινοπούλου: Τα 120.000 «δώρα» του 2024

«Τους αρέσει πολύ που τα λέω…τσεκουράτα» λέει, μιλώντας σήμερα...

Επέμβαση «λύτρωση»

❱❱ Τοποθέτηση βαλβίδων σε ασθενή με ΧΑΠ για πρώτη φορά στην ΕλλάδαΟι πρώτες ενδοβρογχικές βαλβίδες σε ασθενή με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και βαριά πνευμονοπάθεια τοποθετήθηκαν με απόλυτη επιτυχία, πρώτη φορά στη βόρεια Ελλάδα, στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. 

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε 57χρονο ασθενή που έπασχε από σοβαρό πνευμονικό εμφύσημα, σε συνεργασία του δρος Ηρακλή Τιτόπουλου, επεμβατικού πνευμονολόγου και διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου, και του δρος Κώστα Παπαγιαννόπουλου, χειρουργού θώρακα και διευθυντή της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του St. James Hospital στο Λιντς.

Από τους βρόγχους

Οι βαλβίδες τοποθετήθηκαν επιτυχώς στα προσβληθέντα – κατεστραμμένα σημεία των πνευμόνων του ασθενούς, ώστε να επιτρέπουν, αμέσως μετά, μόνο την έξοδο του αέρα από τους βρόγχους και όχι την είσοδό του.

Στόχος της θεραπευτικής μεθόδου είναι να μη δέχονται αέρα οι κατεστραμμένες περιοχές, επομένως με την εκπνοή του ασθενούς να «μαραίνονται» προς όφελος των υγιών περιοχών, οι οποίες κερδίζουν πλέον περισσότερο χώρο. «Κατά την εισπνοή διοχετεύεται ο αέρας μόνο στις υγιείς περιοχές του πνεύμονα και δεν πάει χαμένος στις περιοχές όπου υπάρχουν βλάβες και ο ασθενής νιώθει πολύ καλύτερα» είπε στην «Espresso» ο δρ Ηρακλής Τιτόπουλος. Η τοποθέτηση των ενδοβρογχικών βαλβίδων γίνεται ενδοσκοπικά, με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, και υπόσχεται εξαιρετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με ΧΑΠ και βαριά πνευμονοπάθεια, όπως το πνευμονικό εμφύσημα.

Στη διαδικασία που ακολουθείται για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών προβλέπονται πρωτίστως η εξέταση της καταλληλότητας του ασθενούς που θα υποβληθεί στην επέμβαση και η τήρηση ειδικού ιατρικού πρωτοκόλλου. Για την τελική απόφαση συνεργάζεται διαπιστευμένο κέντρο στις ΗΠΑ, που ελέγχει διεξοδικά τον φάκελο του ασθενούς, οπότε συστήνει ή όχι τη διενέργεια της επέμβασης. Ο αριθμός των ασθενών σήμερα στην Ελλάδα με σοβαρό πνευμονικό εμφύσημα είναι μεγάλος και η θεραπευτική αντιμετώπισή τους θεωρείται λυτρωτική για τους ίδιους, καθώς οι περισσότεροι διάγουν την πλέον παραγωγική περίοδο της ζωής τους και δυσκολεύονται να αποδώσουν.

Ο ασθενής παρέμεινε στην κλινική δύο ημέρες για τον αναγκαίο έλεγχο και ακολούθως πήρε εξιτήριο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρωτοχρονιά στις Αλπεις για την ελληνική high society

Η ελίτ της αθηναϊκής society, της ναυτιλίας και του...

Κάλαντα χωρισμού για Φυρού – Κοψιάλη

Τι τρέχει με τη Σοφία Φυρού, τον «πειρασμό» του...

Τούνη – Αλεξάνδρου: Χωρίς… ηλεκτροσόκ στην Αράχοβα

Σε αντίθεση με τους χιλιάδες οδηγούς που η εορταστική...

Διπλός «πελαργός» στη showbiz

Δύο «πελαργοί» έρχονται στην εγχώρια showbiz. Ο ένας βρίσκεται...

Οι προβλέψεις του Νοστράδαμου για το 2025!

Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τη...