Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2024

Σταμάτης Γονίδης: «Εγώ δεν πίστευα ότι θα ζήσω με τις καταχρήσεις που...

Ο Σταμάτης Γονίδης παραχώρησε μια συνέντευξη εφ' όλης της...

Όλα για το 2025 από τη Νο 1 αστρολόγο Λίτσα Πατέρα!

Μέσα στο 2025 οι πιο σημαντικοί πλανήτες, δηλαδή ο...

Ευθυμία Ντενούδη: Μία από τις πιο γνωστές life coaches της πόλης

Την Ευθυμία Ντενούδη τη γνωρίζω χρόνια. Είναι από τους...

Αφροδίτη Λατινοπούλου: Τα 120.000 «δώρα» του 2024

«Τους αρέσει πολύ που τα λέω…τσεκουράτα» λέει, μιλώντας σήμερα...

Πρόβλεψη εμφραγμάτων

❱❱ Ελληνες στην ομάδα ερευνητών που ανέπτυξε αλγόριθμους για τις αρτηρίες Μια νέα μέθοδο που μπορεί να προβλέψει, αναλύοντας τις εικόνες των αξονικών τομογραφιών της καρδιάς, ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν να πάθουν έμφραγμα στο μέλλον, ακόμη και χρόνια πριν αυτό συμβεί, ανέπτυξαν ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Ελληνα καθηγητή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Χαράλαμπο Αντωνιάδη. 

H επιστημονική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν ακόμη τρεις ελληνικής καταγωγής επιστήμονες, ο Ευάγγελος Οικονόμου, ο Χρήστος Κοτανίδης και ο Αλέξιος Αλεξόπουλος, ανέπτυξε μια σειρά αλγορίθμων που αναλύουν το λίπος γύρω από τις στεφανιαίες αρτηρίες, όπως αυτό φαίνεται στις αξονικές στεφανιογραφίες.

Το λίπος αυτό μεταβάλλεται όταν μια αρτηρία φλεγμαίνει – η φλεγμονή αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για περίπου το 30% των εμφραγμάτων. «Αν μπορείς να ανιχνεύσεις τη φλεγμονή στις αρτηρίες της καρδιάς, είσαι σε θέση να πεις ποιες αρτηρίες θα προκαλέσουν εμφράγματα. Με τη νέα τεχνολογία μπορούμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο, αναλύοντας απλές τομογραφίες» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο δρ Αντωνιάδης.

Στένωση

Οι τομογραφίες μπορεί μεν να δείξουν στους γιατρούς αν μια αρτηρία έχει ήδη υποστεί στένωση λόγω αθηρωματικής πλάκας, το πλεονέκτημα της νέας μεθόδου όμως είναι ότι μπορεί να προειδοποιήσει για το επερχόμενο πρόβλημα ακόμη και χρόνια νωρίτερα.

«Μπορούμε να πούμε αν οι αρτηρίες ενός ασθενούς έχουν φλεγμονή και αν μια στένωση θα εξελιχθεί έπειτα από πέντε χρόνια. Ετσι, θα μπορεί να αρχίσει να παίρνει προληπτικά μέτρα, ώστε να αποφύγει τον σχηματισμό πλακών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνιάδης.
Τα περισσότερα εμφράγματα προκαλούνται από τις λιπώδεις εναποθέσεις (πλάκες) στο εσωτερικό των αρτηριών, οι οποίες σπάνε και εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος.

«Μολονότι δεν έχουμε υπολογίσει τον ακριβή αριθμό εμφραγμάτων που θα μπορούσαμε να προλάβουμε με τη νέα μέθοδο, εκτιμούμε ότι ίσως να μπορούμε να εντοπίσουμε έγκαιρα το 20%-30% των ανθρώπων που κινδυνεύουν από έμφραγμα προτού το πάθουν» πρόσθεσε ο Ελληνας καθηγητής. Τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής ερευνητικής δουλειάς δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρωτοχρονιά στις Αλπεις για την ελληνική high society

Η ελίτ της αθηναϊκής society, της ναυτιλίας και του...

Κάλαντα χωρισμού για Φυρού – Κοψιάλη

Τι τρέχει με τη Σοφία Φυρού, τον «πειρασμό» του...

Τούνη – Αλεξάνδρου: Χωρίς… ηλεκτροσόκ στην Αράχοβα

Σε αντίθεση με τους χιλιάδες οδηγούς που η εορταστική...

Διπλός «πελαργός» στη showbiz

Δύο «πελαργοί» έρχονται στην εγχώρια showbiz. Ο ένας βρίσκεται...

Οι προβλέψεις του Νοστράδαμου για το 2025!

Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τη...