❱❱ Θεαματικά αποτελέσματα για ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του προστάτηΜεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης έχουν οι ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη που υποβάλλονται σε ακτινοβολία (επιπλέον της στάνταρ αγωγής στέρησης ανδρογόνων), σύμφωνα με νέα μελέτη σε δείγμα 2.000 ανδρών που δημοσιεύθηκε στο Lancet.
Ολοι οι άνδρες που έλαβαν μέρος σε αυτήν είχαν προχωρημένο καρκίνο του προστάτη και ενώ οι μισοί από αυτούς έλαβαν ορμονοθεραπεία (ώστε να μειωθεί η παραγωγή τεστοστερόνης), οι άλλοι μισοί έλαβαν συνδυασμό ορμονοθεραπείας και ακτινοβολίας στην αρχική πηγή του καρκίνου.
Θεαματικά
Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι οι άνδρες που είχαν υποβληθεί και σε ακτινοβολία είχαν αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης κατά 11%. Τα ευρήματα χαρακτηρίστηκαν μνημειώδη από τους επιστήμονες, καθώς αναμένεται να αλλάξουν άρδην την αντιμετώπιση των ασθενών με προχωρημένη νόσο και να βοηθήσουν χιλιάδες ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Και έρχεται σε αντίθεση με την έως σήμερα θεώρηση των γιατρών ότι όταν ο καρκίνος έχει βγει από την κάψα του (όταν δηλαδή δεν είναι πια εντοπισμένος) δεν έχει νόημα να ακτινοβολήσεις την αρχική εστία του.
Τα αποτελέσματα της προσθήκης της ακτινοθεραπείας σε ασθενείς στους οποίους η νόσος είχε εξαπλωθεί στους λεμφαδένες ή στα κοντινά οστά ήταν θεαματικά! Οκτώ στους 10 εξ αυτών έζησαν τουλάχιστον τρία χρόνια. Το ποσοστό αυτό στους ασθενείς που λάμβαναν μόνο ορμονοθεραπεία ήταν 70%, δηλαδή 10% μικρότερο.
«Αυτά τα δεδομένα μπορούν και πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο φροντίζουμε τους ασθενείς μας» τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Chris Parker από το Royal Marsden Hospital του Λονδίνου.
«Εως σήμερα πιστεύαμε ότι δεν έχει νόημα να “χτυπήσουμε” τον ίδιο τον προστάτη αν ο καρκίνος είχε ήδη εξαπλωθεί. Ωστόσο, αυτή η μελέτη αποδεικνύει το όφελος της ακτινοθεραπείας του προστάτη γι’ αυτούς τους άνδρες. Επίσης, σε αντίθεση με πολλά νέα φάρμακα για τον καρκίνο, η ακτινοθεραπεία είναι μια απλή, σχετικά φτηνή θεραπεία, άμεσα διαθέσιμη στα περισσότερα μέρη του κόσμου, που μπορεί να προσφέρει σε αυτούς τους ασθενείς μια πρόσθετη επιλογή θεραπείας και πολύτιμο επιπλέον χρόνο με τους αγαπημένους τους» πρόσθεσε ο δρ Parker.