Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2024

Σταμάτης Γονίδης: «Εγώ δεν πίστευα ότι θα ζήσω με τις καταχρήσεις που...

Ο Σταμάτης Γονίδης παραχώρησε μια συνέντευξη εφ' όλης της...

Όλα για το 2025 από τη Νο 1 αστρολόγο Λίτσα Πατέρα!

Μέσα στο 2025 οι πιο σημαντικοί πλανήτες, δηλαδή ο...

Ευθυμία Ντενούδη: Μία από τις πιο γνωστές life coaches της πόλης

Την Ευθυμία Ντενούδη τη γνωρίζω χρόνια. Είναι από τους...

Αφροδίτη Λατινοπούλου: Τα 120.000 «δώρα» του 2024

«Τους αρέσει πολύ που τα λέω…τσεκουράτα» λέει, μιλώντας σήμερα...

Συνδυασμός ελπίδας

❱❱ Ανοσοθεραπεία και χημειοθεραπεία θα μετατρέπουν τον πρώιμο καρκίνο του μαστού σε νόσο χωρίς υποτροπήΘετικές εξελίξεις, τόσο στον πρώιμο όσο και στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού που αφορά συγκεκριμένους τύπους της νόσου, ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO) στο Μόναχο.

Ο συνδυασμός ανοσοθεραπείας με χημειοθεραπεία έδειξε ότι αυξάνει τη συνολική επιβίωση κατά 9,5 μήνες σε συγκεκριμένη ομάδα γυναικών με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού που δεν έχει ορμονικούς υποδοχείς πλήττει συνήθως γυναίκες κάτω των 50 ετών και όταν γίνεται μεταστατικός έχει τη δυσμενέστερη πρόγνωση, με διάμεση επιβίωση μόλις δύο χρόνια. Εως τώρα, η μόνη λύση που είχαν στα χέρια τους οι ογκολόγοι ήταν η χημειοθεραπεία.

Ομως, ο συνδυασμός της ανοσοθεραπείας (στεζολιζουμάμπη) με τη χημειοθεραπεία πρώτης γραμμής (NAB-πακλιταξέλη) σε πρόσφατη κλινική μελέτη (IΜpassion 130) -τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Νew England Journal of Medicine- άλλαξε τα δεδομένα: αύξησε τη συνολική επιβίωση για 9,5 μήνες στις γυναίκες που έχουν την υπερέκφραση της PDL-1 πρωτεΐνης, ενός βιοδείκτη που ανιχνεύεται στις ασθενείς με ειδική εξέταση. 

Η νέα θεραπευτική προσέγγιση γίνεται καλά ανεκτή από τις ασθενείς, καθώς ο συνδυασμός του ανοσοθεραπευτικού φαρμάκου με τη χημειοθεραπεία δεν αύξησε τις παρενέργειες.

Αντίσωμα

Οσον αφορά τον πρώιμο HER2 θετικό καρκίνο του μαστού, ο συνδυασμός χημειοθεραπείας με το μονοκλωνικό αντίσωμα (τραστουζουμάμπη) ήταν γνωστός στους επιστήμονες εδώ και καιρό. Τα τελευταία χρόνια αποφάσισαν να προσθέσουν στο θεραπευτικό αυτό σχήμα ακόμη ένα μονοκλωνικό αντίσωμα (περτουζουμάμπη), για να επιτύχουν διπλό αποκλεισμό του HER2 υποδοχέα.

Το αποτέλεσμα ήταν να ωφεληθούν όλες οι ασθενείς, κυρίως δε όσες είχαν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν υποτροπή της νόσου, δηλαδή όσες είχαν αρνητικούς υποδοχείς ή και διηθημένους μασχαλιαίους λεμφαδένες. 

Οπως εξήγησαν οι επιστήμονες, αυτό που προσπαθούν και φαίνεται να πετυχαίνουν -με τον τριπλό συνδυασμό- είναι να μετατρέψουν τον πρώιμο καρκίνο του μαστού σε νόσο που δεν θα υποτροπιάσει στο μέλλον.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρωτοχρονιά στις Αλπεις για την ελληνική high society

Η ελίτ της αθηναϊκής society, της ναυτιλίας και του...

Κάλαντα χωρισμού για Φυρού – Κοψιάλη

Τι τρέχει με τη Σοφία Φυρού, τον «πειρασμό» του...

Τούνη – Αλεξάνδρου: Χωρίς… ηλεκτροσόκ στην Αράχοβα

Σε αντίθεση με τους χιλιάδες οδηγούς που η εορταστική...

Διπλός «πελαργός» στη showbiz

Δύο «πελαργοί» έρχονται στην εγχώρια showbiz. Ο ένας βρίσκεται...

Οι προβλέψεις του Νοστράδαμου για το 2025!

Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τη...