❱❱ Και στους τρεις οι γιατροί είχαν πει ότι δεν θα περπατούσαν ξανά ύστερα από τους σοβαρούς τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη που τους άφησαν παράλυτουςΚι όμως, χάρη σε πρωτοποριακή νευροτεχνολογική μέθοδο αποκατάστασης, η οποία ενεργοποιεί με ηλεκτρικά ερεθίσματα τον νωτιαίο μυελό μέσω ασύρματου εμφυτεύματος, ο Ντέιβιντ Μζι, ο Σεμπάστιαν Τόβλερ και ο Γκερτ-Ζαν Όσκαμ έκαναν ήδη τα πρώτα βήματά τους.
Οι ερευνητές της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάνης (EPFL) και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της πόλης (CHUV/Unil), με επικεφαλής τους νευροεπιστήμονες Γκρεγκουάρ Κερτίν και Ζοσελίν Μπλοχ, παρουσίασαν τη μέθοδό τους με δημοσιεύσεις στα περιοδικά «Nature» και «Nature Neuroscience».
Οι τρεις άντρες ήταν παράλυτοι στα κάτω άκρα για πάνω από τέσσερα χρόνια. Υστερα από μερικούς μήνες συνδυασμένης θεραπείας που περιελάμβανε ηλεκτρική επισκληρίδια διέγερση και φυσικοθεραπεία με βάρη, κατάφεραν για πρώτη φορά να ελέγξουν τους προηγουμένως τελείως παράλυτους μυς τους. Βάδισαν έως για μία ώρα χρησιμοποιώντας πατερίτσες ή περιπατητήρα, ακόμη και όταν δεν υπήρχε πλέον η τεχνητή ηλεκτρική διέγερση στον οσφυικό νωτιαίο μυελό τους.
Ηλεκτρόδια
Η νέα θεραπεία με την ονομασία STimulation Movement Overground (STIMO) εμφυτεύει στον νωτιαίο μυελό μια διάταξη ηλεκτροδίων, η οποία στέλνει ηλεκτρικά ερεθίσματα στους μυς των κάτω άκρων, μιμούμενη τα ηλεκτρικά σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος ενός υγιούς ανθρώπου στα πόδια του. Υστερα από πέντε εβδομάδες εκπαίδευσης, οι τρεις παραπληγικοί κατάφεραν να κινούν εθελούσια τους μυς των ποδιών τους και στη συνέχεια να περπατούν με εξωτερικό βοήθημα, αλλά χωρίς την ανάγκη εξωσκελετού, όπως σε άλλες θεραπευτικές μεθόδους.
Μάλιστα, ακόμη και όταν σταματούσε η αποστολή των ηλεκτρικών σημάτων από το εμφύτευμα, οι ασθενείς μπορούσαν να περπατούν, αντίθετα με παλαιότερες περιπτώσεις που μόλις σταματούσε η ηλεκτρική διέγερση ο ασθενής αδυνατούσε πλέον να κινηθεί μόνος του. Αυτό σημαίνει ότι χάρη στη νέα μέθοδο ο εγκέφαλος συνεργάζεται πλέον με τον νωτιαίο μυελό, έχοντας αποκαταστήσει σε έναν βαθμό τη νευρική σύνδεση μαζί του.