Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου, 2024

Birthday party στο σπίτι για τη Μαρίνα Σάττι

Η Μαρίνα Σάττι έκλεισε τα 38 πριν από λίγες...

Αξέχαστα Χριστούγεννα για την Ολγα Κεφαλογιάννη, τα πρώτα μετά το διαζύγιό της...

Αξέχαστα Χριστούγεννα πέρασε στα ορεινά των Τρικάλων και στα...

Οι Αϊ – Βασίληδες… των κελιών

Ανάμεσα στους υψωμένους τοίχους των φυλακών με έγκλειστους να...

Με αλκυονίδες ημέρες θα υποδεχτούμε το 2025

Μπορεί τα Χριστούγεννα να επικρατούσαν έντονα καιρικά φαινόμενα και...

Αλαλούμ από δύο έρευνες

❱❱ Aντιφατικά συμπεράσματα για το αν υπάρχει ωφέλεια από τη λήψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης DΕπιτείνουν τη σύγχυση που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα μεταξύ των επιστημόνων και των καταναλωτών σχετικά με την ωφέλεια των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D δύο νέες μεγάλες έρευνες. 

Οι μελέτες, που υπογράφονται από Αμερικανούς επιστήμονες και παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της αμερικανικής καρδιολογικής εταιρίας στο Σικάγο, κατέληξαν σε αντιφατικά συμπεράσματα ως προς το αν και κατά πόσον τα συμπληρώματα αυτά προστατεύουν από την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου ή καρκίνου. Ετσι ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα αν έχει νόημα να παίρνει κανείς τέτοια συμπληρώματα ή αν πετάει τα χρήματά του λαμβάνοντάς τα δεν υπάρχει ακόμη.

Στο Χάρβαρντ

Πιο αναλυτικά, η πρώτη μελέτη με την ονομασία VITAL, που διεξήχθη από επιστήμονες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε δείγμα 26.000 υγιών ανθρώπων άνω των 50 ετών οι οποίοι επί μία πενταετία έπαιρναν καθημερινά ένα γραμμάριο συμπληρώματος με συνδυασμό ΕΡΑ και DHΑ (τα πιο γνωστά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα), δεν διαπίστωσε μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό ή καρκίνο, παρά μόνο μείωση του κινδύνου για έμφραγμα, η οποία μάλιστα ήταν πιο ορατή σε ανθρώπους που δεν κατανάλωναν πιο συχνά ψάρια.

Η δεύτερη μελέτη (REDUCE -IT) του νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστόνης στους 8.000 συμμετέχοντες που έπαιρναν επίσης επί πέντε χρόνια καθημερινά ένα πιο ισχυρό συμπλήρωμα διατροφής (που περιείχε ΕΡΑ σε πιο υψηλή συγκέντρωση) διαπίστωσε μείωση κατά 25% των καρδιαγγειακών προβλημάτων σε ανθρώπους υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, οι οποίοι είχαν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης παρά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής και από τους οποίους μερικοί είχαν ήδη πάθει ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε 20% μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακής αιτιολογίας θάνατο, μείωση 31% του κινδύνου για έμφραγμα και κατά 28% του κινδύνου για εγκεφαλικό σε εκείνους που είχαν λάβει το συμπλήρωμα, σε σχέση με όσους είχαν λάβει το ψευδοφάρμακο (placebo).

Πιο απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα, από την πρώτη τουλάχιστον μελέτη, για τα οφέλη της βιταμίνης D, καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν μειώνουν τον κίνδυνο για την καρδιά ούτε για επιθετικό καρκίνο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρωτοχρονιά στις Αλπεις για την ελληνική high society

Η ελίτ της αθηναϊκής society, της ναυτιλίας και του...

Το λευκό πάρτι των Λιβανέζων Ταουφίκ και Χάλα Χούρι στην Κηφισιά

Το low profile ζεύγος Ταουφίκ και Χάλα Χούρι με...

Κάλαντα χωρισμού για Φυρού – Κοψιάλη

Τι τρέχει με τη Σοφία Φυρού, τον «πειρασμό» του...

Σοβαρεύει το ειδύλλιο ανάμεσα στον Ιωαννίδη και στη Βουλγαράκη

Για wedding bells στο love story του Φώτη Ιωαννίδη...

Όλα για το 2025 από τη Νο 1 αστρολόγο Λίτσα Πατέρα!

Μέσα στο 2025 οι πιο σημαντικοί πλανήτες, δηλαδή ο...

Νυφούλα η Ζωζώ;

Η «βασίλισσα της νύχτας» μίλησε για όσα περιμένει από...

Ναρκο-πάρτι με πολιτικό σκάνδαλο – Έφοδος της Αστυνομίας σε βίλα στα Καλύβια!

Πριβέ ναρκοπάρτι που κράτησε τρεις νύχτες σε πολυτελή βίλα...