Κατά τη διερεύνηση των αιτιών υπογονιμότητας σε ένα ζευγάρι, η απαραίτητη εξέταση που δίνεται για τον έλεγχο της ανδρικής γονιμότητας είναι το σπερμοδιάγραμμα. Το αποτέλεσμα της ανάλυσης σπέρματος εκτιμάται κυρίως με βάση τον όγκο του δείγματος, τον αριθμό των σπερματοζωαρίων ανά ml, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων στο δείγμα.
Αν ο αριθμός των σπερματοζωαρίων είναι μικρότερος από αυτόν που καθορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αυτό ονομάζεται «ολιγοσπερμία». Αν εντοπιστεί απόκλιση στο ποσοστό κινητικότητας των σπερματοζωαρίων ονομάζεται «ασθενοσπερμία» ενώ στη μορφολογία ονομάζεται «τερατοσπερμία». Σε περίπτωση που δεν εντοπιστούν καθόλου σπερματοζωάρια στο δείγμα, μιλάμε για «αζωοσπερμία».
Που οφείλεται η αζωοσπερμία
Η αζωοσπερμία μπορεί να οφείλεται σε κάποια απόφραξη και αντιμετωπίζεται με τη λεγόμενη βιοψία όρχεως προκειμένου να ανακτηθούν σπερματοζωάρια πραγματοποιώντας μία μικρή τομή στο όσχεο. Η χειρουργική αυτή επέμβαση είναι σύντομη και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία από ουρολόγο-ανδρολόγο και την απαραίτητη παρουσία εμβρυολόγου ή από χειρουργό – γυναικολόγο αναπαραγωγής.
Στην περίπτωση μη αποφρακτικής αζωοσπερμίας, πρόκειται για σοβαρά μειωμένη ή ακόμα και απουσία παραγωγής σπερματοζωαρίων σε αντίθεση με την αποφρακτική που τα σπερματοζωάρια παράγονται από τους όρχεις αλλά δεν μπορούν να εξέλθουν με το σπέρμα λόγω της απόφραξης.
Τι συμβαίνει στη βιοψία όρχεως και πότε μπορεί να γίνει
Στο δείγμα όρχεως που λαμβάνεται γίνεται η αναζήτηση των σπερματοζωαρίων, μετά από επεξεργασία του δείγματος με τη βοήθεια μικροσκοπίου από τον εμβρυολόγο. Αν από το δείγμα ανακτηθούν αρκετά σπερματοζωάρια, μπορούν να κρυοσυντηρηθούν και σε δεύτερο χρόνο να χρησιμοποιηθούν για τη γονιμοποίηση των ωαρίων της γυναίκας με μικρογονιμοποίηση.
Στην περίπτωση που δεν βρεθούν σπερματοζωάρια συστήνεται θεραπεία με δωρεά σπέρματος, όπου τα ωάρια της γυναίκας γονιμοποιούνται με δείγμα σπέρματος ανώνυμου δότη από Τράπεζα Σπέρματος, με τη συναίνεση του ζευγαριού, όπως ορίζει η νομοθεσία.
Ποσοστά επιτυχίας
Τα σπερματοζωάρια που λαμβάνονται με βιοψία όρχεως δίνουν χαμηλότερα ποσοστά γονιμοποίησης σε σχέση με ένα δείγμα που έχει μετρήσεις εντός των φυσιολογικών τιμών (κατά παραμέτρους Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). Ωστόσο, το ποσοστό επίτευξης μιας κύησης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες εκτός της ποιότητας του σπέρματος όπως για παράδειγμα η ηλικία της γυναίκας, η λειτουργία των ωοθηκών, το ορμονικό προφίλ, γενετικά αίτια κτλ.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι η βιοψία όρχεων αποτελεί κομμάτι της συνολικής στρατηγικής που ακολουθείται σε μία θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, σε περίπτωση αζωοσπερμίας. Για να μάθετε περισσότερα επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του κέντρου εξωσωματικής Γέννημα IVF.