❱❱ Οι Ελληνες που ατμίζουν έχουν 11 φορές περισσότερες πιθανότητες να κόψουν το τσιγάρο
Η καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου ενδεκαπλασιάζει την πιθανότητα διακοπής του καπνίσματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης στον ελληνικό πληθυσμό που καταγράφει τη συσχέτιση μεταξύ ηλεκτρονικού τσιγάρου και διακοπής καπνίσματος.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστημονικές ομάδες του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και των Πανεπιστημίων Πατρών και Μακεδονίας, και ανέλυσε τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.568 ενήλικων καπνιστών και πρώην καπνιστών στον νομό Αττικής.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να ενδεκαπλασιάσει την πιθανότητα διακοπής του καπνίσματος τα τελευταία χρόνια. Περίπου το 40% των ενηλίκων που διέκοψε το κάπνισμα από το 2014 και έπειτα χρησιμοποιεί ή χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικό τσιγάρο, στοιχείο που αποδεικνύει ότι συμβάλλει καθοριστικά στην ελάττωση του αριθμού των καπνιστών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
«Για άλλη μία φορά η αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων αποδεικνύει ότι η Ελλάδα αποτελεί την πιο επιτυχημένη χώρα παγκοσμίως ως προς τη θετική επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην ελάττωση του καπνίσματος στον πληθυσμό» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα ο κύριος ερευνητής της μελέτης δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.
Ο κ. Φαρσαλινός επισήμανε τα εξής: «Σε άλλες χώρες έχει παρατηρηθεί ότι η καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου τριπλασιάζει ή τετραπλασιάζει την πιθανότητα οι χρήστες να είναι πρώην καπνιστές, στοιχείο που είναι, φυσικά, πολύ σημαντικό. Είναι όμως η πρώτη φορά στη διεθνή βιβλιογραφία που καταγράφεται ότι οι καθημερινοί χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν μέχρι 11 φορές υψηλότερη πιθανότητα να έχουν διακόψει το κάπνισμα σε σύγκριση με όσους δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο».
«Σοβαρό» πρόβλημα
Προηγούμενη δημοσίευση στοιχείων την ίδιας μελέτης έδειξε ότι το κάπνισμα συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα. Το 32,7% του πληθυσμού στον νομό Αττικής εξακολουθεί να καπνίζει, παρουσιάζεται όμως ελάττωση τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα της μελέτης ήταν το γεγονός ότι περίπου το 25% των ενηλίκων που διέκοψε το κάπνισμα από το 2014 και έπειτα χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο καθημερινά, ενώ πάνω από το 35% είτε το χρησιμοποιεί καθημερινά είτε το χρησιμοποιούσε στο παρελθόν και πλέον το έχει διακόψει.