Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 2025

Πολύ σκληρή για να… πεθάνει η Καγιά

Μπορεί να μη δούμε τη Βίκυ Καγιά στο «GNTM»,...

Κοργιαλάς: «Είναι δύσκολο να με αντέξει κάποιος»

Σε μια... προσωπική αποκάλυψη προχώρησε ο Δημήτρης Κοργιαλάς, αφού,...

Shaya: H απάντηση της τραγουδίστριας με φόντο τον ελληνικό τελικό της Eurovision

Χαμός έγινε με τις συμμετοχές στον εθνικό τελικό της...

Οι «εχθροί» των δοντιών

❱❱ H «black list» που οδηγεί σε τερηδόνα και σφραγίσματα

H πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο για την υγεία των δοντιών, αλλά ο καθημερινός καθαρισμός και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο δεν είναι τα μόνα που χρειαζόμαστε για να είναι γερά και δυνατά.

Πρέπει να προσέχουμε επίσης τι και πόσο συχνά τρώμε.

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους είναι γεμάτα με βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι πολύτιμα για τον οργανισμό. Δυστυχώς, όμως, ορισμένα από αυτά (ιδίως ο χυμός του γκρέιπφρουτ και του λεμονιού) είναι πολύ όξινα και μπορεί με τον καιρό να διαβρώσουν την αδαμαντίνη των δοντιών.

Καραμέλες

Οι μαλακές καραμέλες που κολλάνε στα δόντια είναι οι χειρότερες, γιατί μπορεί να παραμείνουν πάνω και ανάμεσά τους για πολλές ώρες, επιτρέποντας στα βακτήρια του στόματος να τραφούν ανενόχλητα από τη ζάχαρη που περιέχουν.

Οσον αφορά τις σκληρές καραμέλες, αν και δεν κολλάνε τόσο πολύ στα δόντια, διαλύονται με αργό ρυθμό, επομένως πάλι μένει η ζάχαρη επί αρκετά λεπτά στο στόμα και τα βακτήρια βρίσκουν ευκαιρία να παράγουν επιβλαβή οξέα.

Αναψυκτικά

Δεν είναι μυστικό ότι τα πολλά αναψυκτικά με ζάχαρη ευνοούν την τερηδόνα.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη απειλή φαίνεται πως είναι τα οξέα (ανθρακικό) και όχι η ζάχαρη καθαυτή.

Ετσι, ακόμα και οι λάιτ εκδοχές των αναψυκτικών, που περιέχουν, για παράδειγμα, κιτρικό και φωσφορικό οξύ, μπορεί να διαβρώσουν σημαντικά την αδαμαντίνη, αν καταναλώνονται σε μεγάλες δόσεις.

Κρασί

Ο γενικός κανόνας είναι πως οποιοδήποτε είδος αφήνει λεκέ σε ένα λευκό τραπεζομάντιλο μπορεί να δημιουργήσει κηλίδα και στα δόντια μας. Επομένως, ο πρώτος «ένοχος» είναι το κόκκινο κρασί, που περιέχει πολλές χρωμογόνες ουσίες, όπως λέγονται, οι οποίες αποχρωματίζουν τα δόντια. Τις κηλίδες επιδεινώνουν οι τανίνες του κόκκινου κρασιού, οι οποίες έχουν την τάση να ξεραίνουν το στόμα και να κάνουν τα δόντια κολλώδη.

Καφές και τσάι

Εχετε παρατηρήσει τις καφέ κηλίδες που συσσωρεύονται στο εσωτερικό της κούπας όταν πίνετε πολλούς, συνεχόμενους καφέδες ή τσάι; Αυτό σας δίνει μια ιδέα πώς μπορεί να κηλιδώσουν τα δόντια τα δύο πιο αγαπημένα ροφήματα στον κόσμο. Εκτός από τον αποχρωματισμό, όμως, τα δόντια με έντονες κηλίδες από καφέ και τσάι είναι κολλώδη και έτσι «προσελκύουν» τα υπολείμματα των τροφίμων και τα βακτήρια.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στενό «μαρκάρισμα» από γόνο γνωστής οικογένειας στη φρεσκοχωρισμένη Ζέτα Θεοδωροπούλου!

Σε στενή πολιορκία από έναν νέο, πολύ γοητευτικό άντρα...

Ντιν… νταν οι καμπάνες της Θέμιδος για Κοκλώνη

Η ώρα της κρίσης φτάνει μέσα στο 2025 για...

Και του… χρόνου

Κώστας Καραμανλής και Νατάσα Παζαΐτη υποδέχτηκαν το 2025 αγκαλιασμένοι!...

X-mas «ποντικοί» στη δυναστεία των Θεοχαράκη

Κινηματογραφική διάρρηξη σημειώθηκε τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων στη...

Πρωτοχρονιά στις Αλπεις για την ελληνική high society

Η ελίτ της αθηναϊκής society, της ναυτιλίας και του...

Τα ερωτευμένα ζευγάρια της showbiz που το έριξαν έξω τις ημέρες των γιορτών

«Τρίγωνα κάλαντα» στα μπουζούκια από ερωτευμένα ζευγάρια, που επέλεξαν...

Αξέχαστα Χριστούγεννα για την Ολγα Κεφαλογιάννη, τα πρώτα μετά το διαζύγιό της από τον Μίνω Μάτσα

Αξέχαστα Χριστούγεννα πέρασε στα ορεινά των Τρικάλων και στα...