Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025

Τα μοναστήρια της Ελλάδας φανερώνονται στους «Πρωταγωνιστές»

Ήρθαν λοιπόν ξανά οι μέρες που το βλέμμα στρέφεται...

Πιστός στο πρωινό «ραντεβού» στις 10 ο Λιάγκας

Ο Γιώργος Λιάγκας πήρε το... τουφέκι του! Παρά τα...

Η Μαριάννα Παπαμακαρίου αγνόησε τον κίνδυνο και εμφανίστηκε live στο Τελ Αβίβ...

Η Μαριάννα Παπαμακαρίου έδωσε την πρώτη συναυλία μετά τον...

«Akis’ Food Tour»: Το πιο γευστικό food tour στη Φωκίδα

H πιο νόστιμη ταξιδιωτική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης, το «Akis’ Food Tour», το...

Οι «εχθροί» των δοντιών

❱❱ H «black list» που οδηγεί σε τερηδόνα και σφραγίσματα

H πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο για την υγεία των δοντιών, αλλά ο καθημερινός καθαρισμός και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο δεν είναι τα μόνα που χρειαζόμαστε για να είναι γερά και δυνατά.

Πρέπει να προσέχουμε επίσης τι και πόσο συχνά τρώμε.

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους είναι γεμάτα με βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι πολύτιμα για τον οργανισμό. Δυστυχώς, όμως, ορισμένα από αυτά (ιδίως ο χυμός του γκρέιπφρουτ και του λεμονιού) είναι πολύ όξινα και μπορεί με τον καιρό να διαβρώσουν την αδαμαντίνη των δοντιών.

Καραμέλες

Οι μαλακές καραμέλες που κολλάνε στα δόντια είναι οι χειρότερες, γιατί μπορεί να παραμείνουν πάνω και ανάμεσά τους για πολλές ώρες, επιτρέποντας στα βακτήρια του στόματος να τραφούν ανενόχλητα από τη ζάχαρη που περιέχουν.

Οσον αφορά τις σκληρές καραμέλες, αν και δεν κολλάνε τόσο πολύ στα δόντια, διαλύονται με αργό ρυθμό, επομένως πάλι μένει η ζάχαρη επί αρκετά λεπτά στο στόμα και τα βακτήρια βρίσκουν ευκαιρία να παράγουν επιβλαβή οξέα.

Αναψυκτικά

Δεν είναι μυστικό ότι τα πολλά αναψυκτικά με ζάχαρη ευνοούν την τερηδόνα.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη απειλή φαίνεται πως είναι τα οξέα (ανθρακικό) και όχι η ζάχαρη καθαυτή.

Ετσι, ακόμα και οι λάιτ εκδοχές των αναψυκτικών, που περιέχουν, για παράδειγμα, κιτρικό και φωσφορικό οξύ, μπορεί να διαβρώσουν σημαντικά την αδαμαντίνη, αν καταναλώνονται σε μεγάλες δόσεις.

Κρασί

Ο γενικός κανόνας είναι πως οποιοδήποτε είδος αφήνει λεκέ σε ένα λευκό τραπεζομάντιλο μπορεί να δημιουργήσει κηλίδα και στα δόντια μας. Επομένως, ο πρώτος «ένοχος» είναι το κόκκινο κρασί, που περιέχει πολλές χρωμογόνες ουσίες, όπως λέγονται, οι οποίες αποχρωματίζουν τα δόντια. Τις κηλίδες επιδεινώνουν οι τανίνες του κόκκινου κρασιού, οι οποίες έχουν την τάση να ξεραίνουν το στόμα και να κάνουν τα δόντια κολλώδη.

Καφές και τσάι

Εχετε παρατηρήσει τις καφέ κηλίδες που συσσωρεύονται στο εσωτερικό της κούπας όταν πίνετε πολλούς, συνεχόμενους καφέδες ή τσάι; Αυτό σας δίνει μια ιδέα πώς μπορεί να κηλιδώσουν τα δόντια τα δύο πιο αγαπημένα ροφήματα στον κόσμο. Εκτός από τον αποχρωματισμό, όμως, τα δόντια με έντονες κηλίδες από καφέ και τσάι είναι κολλώδη και έτσι «προσελκύουν» τα υπολείμματα των τροφίμων και τα βακτήρια.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σκλάβες του sex με μάγισσα «μαντάμ»

Νεαρές «σκλάβες του σεξ» που «μαρτύρησαν» στα χέρια της...

Ερωτευμένη η Καϊλή με τα Εμιράτα

Στο Αμπού Ντάμπι η Εύα Καϊλή, που παρά τα...

Η Τάμτα, ο γάμος στα 14 της και ο Κασιδόκωστας

Μια σπάνια εξομολόγηση για τη σχέση της με τον...
spot_img
spot_img