Μερικές φορές χρειάζεται να γίνει πρόκληση τοκετού για να μπορέσει να γεννήσει μία γυναίκα. Αυτό σημαίνει ότι θα γεννήσει φυσιολογικά μεν – δηλαδή όχι με καισαρική τομή- αλλά με τεχνητούς πόνους.
Φυσιολογικός τοκετός ονομάζεται ο τοκετός που πραγματοποιείται χωρίς ιατρική υποβοήθηση και χωρίς να γίνει επισκληρίδιος αναισθησία.
Πότε η γυναίκα χρειάζεται να κάνει πρόκληση τοκετού;
► όταν η κύηση φτάσει στις 42 εβδομάδες
► όταν το μωρό παρουσιάσει κάποια επιπλοκή μέσα στην μήτρα
► όταν η μητέρα αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας που απαιτείται να ο τοκετός να προκληθεί
► όταν σπάσουν τα νερά, ωστόσο δεν υπάρχουν συσπάσεις τις επόμενες ώρες
Πώς γίνεται η «πρόκληση τοκετού»;
Η πρόκληση τοκετού μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα αν υπάρχει διαστολή στον τράχηλο, με τεχνητό τρόπο θα σπάσει τα νερά στην γυναίκα για να ξεκινήσουν οι συσπάσεις και το μωρό να λάβει θέση για να βγει.
Αν υπάρχει έστω και ένα εκατοστό διαστολή ο γυναικολόγος μπορεί χειροκίνητα να ξεκολλήσει τις μεμβράνες του τραχήλου για να προκληθούν οι συσπάσεις και να αρχίσει ο φυσιολογικός τοκετός.
Πώς γίνονται οι «τεχνητοί πόνοι»;
Αν η πιθανή ημερομηνία τοκετού έχει παρέλθει τότε ο γυναικολόγος θα κάνει τεχνητούς πόνους με την εισαγωγή κολπικού υπόθετου ή με ενδοφλέβια εισαγωγή ορμονών.
Οι τεχνητοί πόνοι είναι πιο επώδυνοι από τους φυσιολογικούς πόνους, καθώς όλες οι ίνες των μυών συσπώνται ταυτόχρονα. Επιπλέον η διαστολή του τραχήλου γίνεται αργά κι έτσι η γυναίκα να πονάει για περισσότερη ώρα. Ωστόσο ο ρόλος του πλακούντα σε αυτή την φάση είναι να εκκρίνει ενδορφίνες που δρουν σαν φυσικά αναλγητικά.
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Μιχάλης Λαζανάκης, Αθήνα
Gynaecologist – Obstetrician Michael Lazanakis, Athens