❱❱ Πειραματικό φάρμακο δίνει ελπίδες στους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ
Πειραματικό φάρμακο κατάφερε να βελτιώσει τη μνήμη και να ανανεώσει τον εγκέφαλο γέρικων πειραματόζωων, δημιουργώντας ελπίδες σε όσους πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με ερευνητές από το Τορόντο, πρόκειται για ένα παράγωγο της βενζοδιαζεπίνης που δρα στους υποδοχείς του νευροδιαβιβαστή GABA στον εγκέφαλο.
Η ερευνητική ομάδα του Toronto’s Centre for Addiction and Mental Health παρουσίασε τα αποτελέσματα των πειραμάτων της σε γέρικους ποντικούς με άνοια, σε επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το BBC.
Διαπίστωσαν ότι τα γέρικα τρωκτικά που πήραν το φάρμακο είχαν πολύ καλύτερη μνήμη μέσα σε μόνο μισή ώρα από τη λήψη του και τα κατάφερναν σχεδόν τόσο καλά όσο τα νεαρά ποντίκια. Υστερα από θεραπεία δύο μηνών, τα εγκεφαλικά κύτταρά τους, που προηγουμένως είχαν μειωθεί, πολλαπλασιάστηκαν και πάλι. Αντίθετα, η φαρμακευτική ουσία δεν «δουλεύει» στον εγκέφαλο των υγιών νεαρών ζώων, συνεπώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω βελτίωση των γνωστικών και μνημονικών ικανοτήτων, αλλά μόνο για την αποκατάστασή τους.
Νέο χάπι
Οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη διετία, με στόχο, αν όλα πάνε εξίσου καλά όπως με τα πειραματόζωα, την ανάπτυξη ενός χαπιού που θα βοηθά τους ανθρώπους με Αλτσχάιμερ, με άλλες μορφές άνοιας ή απλώς με έκπτωση γνωστικών λειτουργιών λόγω της ηλικίας. Ειδικότερα, ένα τέτοιο χάπι θα μπορούσαν να το παίρνουν καθημερινά οι άνθρωποι άνω των 55 έως 60 ετών για να ενισχύουν τα εγκεφαλικά κύτταρά τους. Το φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επίσης σε ασθενείς με κατάθλιψη, σχιζοφρένεια ή άλλες ψυχικές διαταραχές, οι οποίοι εμφανίζουν έκπτωση γνωστικών λειτουργιών και μνήμης. Μια δεύτερη έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο από το University of California – Berkley, έδειξε ότι η έκπτωση της μνήμης μπορεί να οφείλεται και σε τοξικά μόρια που διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και διεισδύουν στον εγκέφαλο.