Ανακάλυψη που «ακούει» τα σήματα του σώματος από Αμερικανούς ερευνητές, με επικεφαλής Ελληνα επιστήμοναΜια σημαντική ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες και μηχανικοί στις ΗΠΑ, που έχουν μάλιστα επικεφαλής έναν Ελληνα μεταδιδακτορικό ερευνητή, αναπτύσσοντας ένα καινοτόμο τρανζίστορ ιόντων για χρήση σε βιοηλεκτρονικές συσκευές.
Η συσκευή επιτρέπει την ανίχνευση και την επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο των σημάτων του σώματος, κάτι σημαντικό για τη δημιουργία βιοηλεκτρονικών συσκευών με εφαρμογές στον εγκέφαλο καθώς και σε άλλα μέρη του σώματος.
Τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό η ιατρική -ιδίως η νευρολογία και η νευροεπιστήμη- βασίζει την πρόοδό της σε ηλεκτρονικά συστήματα ικανά να προσλαμβάνουν, να επεξεργάζονται και να αλληλεπιδρούν με βιολογικά συστήματα. Αυτά τα βιοηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται τόσο για την καλύτερη κατανόηση του οργανισμού όσο και για τη θεραπεία ασθενειών, χρειάζονται εξαρτήματα που θα μπορούν να παρακολουθούν τα σήματα του σώματος.
Στον πυρήνα τέτοιων συστημάτων βρίσκονται τα τρανζίστορ, τα οποία όμως μέχρι πρότινος δεν πληρούσαν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για χρήση μέσα στο ανθρώπινο σώμα, όπως να είναι ασφαλή, αξιόπιστα, γρήγορα και ανθεκτικά.
Οι συνεργαζόμενοι ερευνητές της σχολής μηχανικών και εφαρμοσμένων επιστημών του τμήματος νευρολογίας και του ινστιτούτου γονιδιωματικής ιατρικής του ιατρικού κέντρου του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον δρα Γιώργο Σπυρόπουλο και τον επίκουρο καθηγητή Dion Knodagholy του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», ανέπτυξαν το πρώτο βιοσυμβατό τρανζίστορ ιόντων, που είναι αρκούντως γρήγορο για την ανίχνευση και την επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο των σημάτων στον εγκέφαλο.
Ηλεκτροχημικό
Το οργανικό ηλεκτροχημικό τρανζίστορ (IGT), που λειτουργεί μέσω της κίνησης ιόντων μέσα σε αγώγιμο κανάλι από πολυμερές υλικό, παρέχει μια μικροσκοπική και μαλακή διεπαφή με το ανθρώπινο δέρμα. Χάρη στο νέο τρανζίστορ, από πλήρως βιοδιασπώμενα υλικά, είναι πλέον δυνατόν να κατασκευαστούν ασφαλέστερες, μικρότερες και «εξυπνότερες» βιοηλεκτρονικές συσκευές, όπως διεπαφές εγκεφάλου – μηχανής (υπολογιστής), ηλεκτρονικά που φοριούνται στο σώμα και θεραπευτικές συσκευές που εμφυτεύονται στο σώμα.