Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Η εκδήλωση του δικτύου 4ΑμεΑ το απόγευμα της Δευτέρας στο θέατρο Βέμπο

Στο πλευρό του πανελλαδικού υποστηρικτικού και κοινωνικού δικτύου 4ΑμεΑ...

Το εξώδικο – βόμβα που έφτασε πριν από το σφυρί στον οίκο...

Μπλόκο στην πολυαναμενόμενη δημοπρασία με τα πανάκριβα και θρυλικά...

Κατερίνα Λιόλιου: Η λαμπερή γιορτή και οι special παρουσίες στο Barbarossa Athens

Η Κατερίνα Λιόλιου έβαλε ακόμη μία μεγάλη επιτυχία στο...

Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας από την Ελενα Χριστοπούλου...

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά το επαγγελματικό διαζύγιο της...

«Ασος» στο μανίκι

❱❱ Πως η φυσικοθεραπεία μπορεί να μειώσει το κόστος νοσηλείων αν εφαρμοστεί όπως πρέπει και στην ΕλλάδαΗ φυσικοθεραπεία και στη χώρα μας μπορεί να γίνει «άσος» στο μανίκι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας Sarah Bazin, που μαζί με συναδέλφους της από τη Μάλτα, το Βέλγιο και την Αγγλία συμμετείχαν στο 27ο Συνέδριο του  Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΦΣ), με θέμα «Φυσιοθεραπεία στην Ευρώπη – μια αυτόνομη κλινική προσέγγιση».

Τότε, οι ειδικοί από το εξωτερικό είχαν αναφέρει ότι ο φυσικοθεραπευτής στην ΠΦΥ μπορεί να μειώσει το κόστος νοσηλειών από άσκοπες εισαγωγές και χειρουργεία ασθενών, εξοικονομώντας έτσι πολλά εκατομμύρια ευρώ στο σύστημα υγείας, αλλά και εργατοώρες από τους εργαζομένους, που δεν θα χρειαστεί να μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία.

Λίστα αναμονής

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της  Ιρλανδίας, όπου  η λίστα αναμονής στους ορθοπεδικούς και τους ρευματολόγους ήταν πολύ μεγάλη. Ετσι, μετακύλισαν 18.000 ασθενείς στους φυσικοθεραπευτές και ύστερα από φυσικοθεραπείες είδαν ότι μόνο το 7% τελικά χρειάστηκε ορθοπεδικό και μόνο το 11% ρευματολόγο.
Παράλληλα, στη Σκοτία, στη Γλασκόβη, ο αριθμός εισαγωγής ασθενών με κυστική ίνωση ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, που πρώτα επισκέφθηκαν τον φυσικοθεραπευτή, μειώθηκε κατά 32%, ενώ οι νοσηλείες ξένων ασθενών ή αστέγων που έκαναν φυσικοθεραπεία μειώθηκαν κατά 40%.  
Πέρα από τους γνωστούς τομείς (μυοσκελετικά, νευρολογικά, παιδιατρικά περιστατικά), η φυσικοθεραπεία εφαρμόζεται και σε άλλους ασθενείς με διάφορες παθήσεις, όπως ψυχιατρικές, ουρολογικές, καρδιολογικές, αναπνευστικές, γυναικολογικές, καθώς και στη γηριατρική.
Τι συμβαίνει, όμως, στη χώρα μας; Η φυσικοθεραπεία καλύπτεται από τα Ταμεία;  Ποιες είναι οι πραγματικές ενδείξεις;

«Δυστυχώς, ενώ οι υπηρεσίες φυσικοθεραπείας είναι σε πρώτη προτεραιότητα σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και γενικά σε όλες τις προηγμένες κοινωνίες, λόγω αποτελεσματικότητας και οικονομίας, στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στη θέση που θα έπρεπε» μας λέει ο Γιώργος Μπάκας, τέως πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, και συνεχίζει: «Αυτό οφείλεται κυρίως στην παρέμβαση συμφερόντων που έχουν τη δυνατότητα επηρεασμού της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ώστε να αφαιρεί οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για τη φυσικοθεραπεία και να τους τοποθετεί σε άλλες παροχές, με λιγότερη αποτελεσματικότητα».

Οι υπηρεσίες φυσικοθεραπείας παρέχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες περισσότερο από 50 χρόνια.

Δεν επαρκούν

Οι φυσικοθεραπευτικές παροχές που χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ είναι για 20 συνεδρίες τον χρόνο με κόστος 15 ευρώ έκαστη.  Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, οι 20 συνεδρίες δεν επαρκούν στις περισσότερες περιπτώσεις.          

«Ο φυσικοθεραπευτής ποτέ δεν έχει εισπράξει 15 ευρώ/συνεδρία, διότι υπάρχουν το claw back (αυτόματη επιστροφή) και το rebate (αναγκαστική έκπτωση), που μειώνουν τη φυσικοθεραπευτική επίσκεψη σε λιγότερο από 5 ευρώ (!), γεγονός που κάνει το εργαστήριο φυσικοθεραπείας της γειτονιάς να υποφέρει οικονομικά, με αποτέλεσμα πολλά εργαστήρια να έχουν κλείσει και οι συνάδελφοι να έχουν φύγει στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας.

Εδώ θα πρέπει να προστεθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ σπανίως πληρώνει στην ώρα του. Γι’ αυτό είναι καιρός πλέον να σταματήσει να διαιωνίζεται ο άδικος και ισοπεδωτικός μηχανισμός του claw back, που πιέζει υπερβολικά το μικρό εργαστήριο και τον έντιμο επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει όλοι οι σύλλογοι των παρόχων υπηρεσιών υγείας (ΠΙΣ, ΙΣΑ, Παν. Φαρμακευτικός Σύλλογος, ΠΣΦ) να αντιδράσουν, ώστε να καταργηθεί το μέτρο αυτό, επαναφέροντας τον υγειονομικό κλάδο σε μια κανονικότητα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γλέντι στα social με την ατάκα της Βατίδου περί ερωτικής συνουσίασης

Η πρώην σύζυγος του Αλέξη Κούγια, αρκετά χρόνια μετά...

Ζέτα Θεοδωροπούλου: «Περνώ & μόνη μου καλά…»

Δυνατή, γαλήνια και αποδεσμευμένη από μια ψυχοφθόρα κατάσταση που...

Το εξώδικο – βόμβα που έφτασε πριν από το σφυρί στον οίκο Τσαγκαράκη!

Μπλόκο στην πολυαναμενόμενη δημοπρασία με τα πανάκριβα και θρυλικά...

«Ο Δημήτρης μας πήγε να βρει τη Μαρθούλα μας»

Kεραυνός εν αιθρία ήταν για τον τηλεοπτικό κόσμο η...

Η Ζουγανέλη στο live του πατέρα της αγκαλιά με τον σύντροφό της

Παρακολούθησε live τον πατέρα της αγκαλιά με τον αγαπημένο...

Σεξοβόμβα η Κάσδαγλη του «Survivor»

Μπορεί το τηλεοπτικό κοινό να την είχε γνωρίσει σε...