❱❱ Ελάχιστοι είναι, τελικά, οι ασθενείς που έχουν αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό τους, η οποία βασίζεται στην ειλικρίνεια και στον σεβασμόΗ απροθυμία των ασθενών να επισκεφτούν τους λειτουργούς του Ιπποκράτη δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση, αλλά και στη σοβαρή έλλειψη επικοινωνίας με τον θεράποντα ιατρό. Ετσι, για να γίνουν καλά προσεύχονται στον Θεό, συνομιλούν με άλλους ασθενείς που έχουν την ίδια πάθηση, ενώ παράλληλα πολλοί χρόνιοι πάσχοντες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης μένουν μακριά από το ιατρείο, αφού αδυνατούν να πληρώσουν την επίσκεψη.
Ενδεικτικό είναι ότι το 12% των πασχόντων θεωρεί ότι είναι θέλημα Θεού να εξελιχθεί καλά η θεραπεία του, το 70,8% δεν καταλαβαίνει τον γιατρό του, γιατί χρησιμοποιεί επιστημονικούς όρους και δεν του τα εξηγεί απλά, ενώ το 50,2% εγκαταλείπει κάποια στιγμή τον γιατρό του.
Πανελλαδική έρευνα
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν -μεταξύ άλλων- από την πανελλαδική έρευνα με θέμα «Επικοινωνία Γιατρού – Ασθενούς – Αλφαβητισμός στην Υγεία – Συμμετοχή των Ασθενών στη Λήψη Αποφάσεων», που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία στα ΜΜΕ (HIT), με τη συμμετοχή 2.000 ασθενών, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της εκστρατείας ενημέρωσης του Med&Me.
Σύμφωνα με την επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας δρα Εφη Σίμου, το 23,5% διστάζει μερικές φορές να μιλά στον γιατρό για τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής του, ενώ το 27,3% αποφεύγει να υποβάλλει ερωτήσεις στον γιατρό, επειδή θεωρεί ότι ο γιατρός βιάζεται. Επίσης το 46,2% θεωρεί ότι ο γιατρός δεν λαμβάνει υπόψη του κατά τη συνταγογράφηση των φαρμάκων την οικονομική κατάσταση του ασθενούς.
Από την πλευρά του, ο δρ Γιάννης Μπουκοβίνας, πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας, είπε ότι «ο γιατρός στην ενημέρωση θα πρέπει να ακροβατεί ανάμεσα στη μη συντριβή του ασθενούς αλλά και στη μη αποκοίμησή του». Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών Ζωή Γραμματόγλου δήλωσε: «Χρειαζόμαστε επαγγελματίες υγείας με ενσυναίσθηση, εκπαιδευμένους στην επικοινωνία, ικανούς να διαχειριστούν τα ζητήματα της διάγνωσης, της θεραπείας, της υποτροπής και του πιθανού θανάτου».