Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2024

Κατερίνα Καραβάτου: «Η ζωή με έναν ηθοποιό είναι περίεργη»

Η Κατερίνα Καραβάτου κάθισε στον καναπέ της εκπομπής «Καλύτερα αργά»...

Σταμάτης Γονίδης: «Εγώ δεν πίστευα ότι θα ζήσω με τις καταχρήσεις που...

Ο Σταμάτης Γονίδης παραχώρησε μια συνέντευξη εφ' όλης της...

Όλα για το 2025 από τη Νο 1 αστρολόγο Λίτσα Πατέρα!

Μέσα στο 2025 οι πιο σημαντικοί πλανήτες, δηλαδή ο...

Ευθυμία Ντενούδη: Μία από τις πιο γνωστές life coaches της πόλης

Την Ευθυμία Ντενούδη τη γνωρίζω χρόνια. Είναι από τους...

Ληγμένα που «αντέχουν»

❱❱ Για πόσο διάστημα είναι ασφαλείς οι τροφές μετά την ημερομηνία ανάλωσης

Εχει τύχει σε όλους να περάσει η ημερομηνία λήξεως στα τρόφιμα που έχουμε στο ψυγείο ή στο ντουλάπι μας πριν προλάβουμε να τα καταναλώσουμε.

Η λύση, όπως τονίζουν οι ειδικοί, δεν είναι το καλάθι των αχρήστων, γιατί με τον τρόπο αυτό επιβαρύνονται τόσο το περιβάλλον όσο και η τσέπη μας. Η απάντηση, επομένως, στο αν πετάς το κίτρινο τυρί που μούχλιασε είναι «όχι»: Απλώς, κόβεις το μουχλιασμένο κομμάτι και τρως το υπόλοιπο! Παρακάτω παραθέτουμε για πόσο διάστημα είναι ασφαλή τα τρόφιμα μετά την ημερομηνία που αναγράφεται δίπλα στην ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από».

Αβγά: Συνήθως τα αβγά είναι ασφαλή ακόμη και τρεις έως τέσσερις εβδομάδες από την ημερομηνία που αναφέρεται στη συσκευασία.

Σε κρύο νερό

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν ένα αβγό είναι ασφαλές είναι να το βυθίσετε σε ένα μπολ με κρύο νερό. Αν βυθιστεί και ακουμπήσει στον πάτο, είναι φρέσκο. Αν βυθιστεί, αλλά δεν φτάσει στον πάτο, πρέπει να καταναλωθεί άμεσα, ενώ αν επιπλέει στην επιφάνεια, πρέπει να πεταχτεί.

Κοτόπουλο: Αν το διατηρείτε στο ψυγείο, μπορείτε να το καταναλώσετε έως και μία ημέρα μετά την «ημερομηνία λήξης» του. Το ίδιο ισχύει και για το ψάρι.

Ημιαποβουτυρωμένο γάλα: Αν το έχετε ανοίξει, διατηρείται τουλάχιστον για δύο ημέρες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία. Το ίδιο και το γιαούρτι.

Ψωμί του τοστ: Αν έχει αποθηκευτεί σύμφωνα με τις οδηγίες, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως και επτά ημέρες από την ημερομηνία λήξης.

Μαρμελάδα: Τα τρόφιμα που περιέχουν πολλή ζάχαρη, η οποία είναι φυσικό συντηρητικό, μπορεί να διατηρηθούν έως και έναν χρόνο πέρα από την ημερομηνία λήξης τους, αν η συσκευασία δεν έχει ανοιχθεί.

Ζυμαρικά & ρύζι: Οταν η συσκευασία είναι κλειστή και διατηρούνται σε ξηρό περιβάλλον, μπορεί να «ζήσουν» έως και δύο χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι οι ημερομηνίες που αναγράφονται στις συσκευασίες αφορούν περισσότερο τη βέλτιστη ποιότητα του τροφίμου όταν θα το καταναλώσουμε, παρά την ασφάλειά του.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρωτοχρονιά στις Αλπεις για την ελληνική high society

Η ελίτ της αθηναϊκής society, της ναυτιλίας και του...

Κάλαντα χωρισμού για Φυρού – Κοψιάλη

Τι τρέχει με τη Σοφία Φυρού, τον «πειρασμό» του...

Τούνη – Αλεξάνδρου: Χωρίς… ηλεκτροσόκ στην Αράχοβα

Σε αντίθεση με τους χιλιάδες οδηγούς που η εορταστική...

Διπλός «πελαργός» στη showbiz

Δύο «πελαργοί» έρχονται στην εγχώρια showbiz. Ο ένας βρίσκεται...

Όλα για το 2025 από τη Νο 1 αστρολόγο Λίτσα Πατέρα!

Μέσα στο 2025 οι πιο σημαντικοί πλανήτες, δηλαδή ο...