Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Η εκδήλωση του δικτύου 4ΑμεΑ το απόγευμα της Δευτέρας στο θέατρο Βέμπο

Στο πλευρό του πανελλαδικού υποστηρικτικού και κοινωνικού δικτύου 4ΑμεΑ...

Το εξώδικο – βόμβα που έφτασε πριν από το σφυρί στον οίκο...

Μπλόκο στην πολυαναμενόμενη δημοπρασία με τα πανάκριβα και θρυλικά...

Κατερίνα Λιόλιου: Η λαμπερή γιορτή και οι special παρουσίες στο Barbarossa Athens

Η Κατερίνα Λιόλιου έβαλε ακόμη μία μεγάλη επιτυχία στο...

Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας από την Ελενα Χριστοπούλου...

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά το επαγγελματικό διαζύγιο της...

Το «μυστικό» του Πάρκινσον

❱❱ Μελέτη δείχνει τον ρόλο της σκωληκοειδούς απόφυσης στην ανάπτυξη της νόσουΤρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν Πάρκινσον έχουν τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε σκωληκοειδεκτομή, προειδοποιεί νέα μελέτη του Case Western University και των νοσοκομείων του Cleveland Medical Center.

Αναλύοντας τα δεδομένα περισσότερων από 62.200.000 ασθενών, εκ των οποίων οι 488.190 είχαν υποβληθεί σε σκωληκοειδεκτομή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 1% εξ αυτών στη συνέχεια της ζωής του εμφάνισε Πάρκινσον – την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ όσων δεν είχαν υποβληθεί στην επέμβαση δεν ξεπερνούσε το 0,29%.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα σωμάτια Lewy, η οποία έχει συνδεθεί με την εμφάνιση της νόσου, ξεκινά στο έντερο και στη σκωληκοειδή και ταξιδεύει στον εγκέφαλο, πιθανότατα διά του πνευμονογαστρικού νεύρου.

Πρωτεΐνη

«Οι τελευταίες έρευνες σχετικά με την αιτιολογία της νόσου του Πάρκινσον επικεντρώνονται στην άλφα συνουκλεΐνη, μια πρωτεΐνη που ανευρίσκεται στον γαστρεντερικό σωλήνα κατά την έναρξη της νόσου του Πάρκινσον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιστήμονες από όλο τον κόσμο αναζητούν στον γαστρεντερικό σωλήνα τις απαντήσεις για την ανάπτυξη του Πάρκινσον» τόνισε ο dr Mohammed Sheriff, προσθέτοντας ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να αποσαφηνιστούν οι μηχανισμοί μεταξύ της σκωληκοειδούς απόφυσης και του Πάρκινσον.

Ο μικρός, λεπτός σωλήνας που συνδέεται με το παχύ έντερο χρησιμεύσει ως δεξαμενή ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου και αν η τελευταία υπόθεση επιβεβαιωθεί, θα είναι μια απόδειξη ότι ο ρόλος της σκωληκοειδούς απόφυσης όχι μόνο δεν είναι ασήμαντος, αλλά αντιθέτως είναι εξαιρετικής σημασίας.

Στη βάση της ίδιας υπόθεσης, παλαιότερες μελέτες έχουν δώσει εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα, είχαν καταλήξει δηλαδή στο συμπέρασμα ότι η σκωληκοειδεκτομή προστατεύει από το Πάρκινσον. Εχει διατυπωθεί, επίσης, η άποψη ότι η νευροεκφυλιστική νόσος ξεκινά στο έντερο και όχι στον εγκέφαλο, όπως πιστεύαμε έως σήμερα, από Γερμανούς επιστήμονες που εντόπισαν παρόμοιες συσσωρεύσεις πρωτεϊνών στον εγκέφαλο και τον γαστρεντερικό σωλήνα νεκρών παρκινσονικών ασθενών.

Απώτερος στόχος της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας είναι να καταφέρει να εμποδίσει την πιθανή μεταφορά των σωματίων Lewy από το έντερο στον εγκέφαλο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γλέντι στα social με την ατάκα της Βατίδου περί ερωτικής συνουσίασης

Η πρώην σύζυγος του Αλέξη Κούγια, αρκετά χρόνια μετά...

Ζέτα Θεοδωροπούλου: «Περνώ & μόνη μου καλά…»

Δυνατή, γαλήνια και αποδεσμευμένη από μια ψυχοφθόρα κατάσταση που...

Το εξώδικο – βόμβα που έφτασε πριν από το σφυρί στον οίκο Τσαγκαράκη!

Μπλόκο στην πολυαναμενόμενη δημοπρασία με τα πανάκριβα και θρυλικά...

«Ο Δημήτρης μας πήγε να βρει τη Μαρθούλα μας»

Kεραυνός εν αιθρία ήταν για τον τηλεοπτικό κόσμο η...

Η Ζουγανέλη στο live του πατέρα της αγκαλιά με τον σύντροφό της

Παρακολούθησε live τον πατέρα της αγκαλιά με τον αγαπημένο...

Σεξοβόμβα η Κάσδαγλη του «Survivor»

Μπορεί το τηλεοπτικό κοινό να την είχε γνωρίσει σε...