❱❱ Μελέτη δείχνει τον ρόλο της σκωληκοειδούς απόφυσης στην ανάπτυξη της νόσουΤρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν Πάρκινσον έχουν τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε σκωληκοειδεκτομή, προειδοποιεί νέα μελέτη του Case Western University και των νοσοκομείων του Cleveland Medical Center.
Αναλύοντας τα δεδομένα περισσότερων από 62.200.000 ασθενών, εκ των οποίων οι 488.190 είχαν υποβληθεί σε σκωληκοειδεκτομή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 1% εξ αυτών στη συνέχεια της ζωής του εμφάνισε Πάρκινσον – την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ όσων δεν είχαν υποβληθεί στην επέμβαση δεν ξεπερνούσε το 0,29%.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα σωμάτια Lewy, η οποία έχει συνδεθεί με την εμφάνιση της νόσου, ξεκινά στο έντερο και στη σκωληκοειδή και ταξιδεύει στον εγκέφαλο, πιθανότατα διά του πνευμονογαστρικού νεύρου.
Πρωτεΐνη
«Οι τελευταίες έρευνες σχετικά με την αιτιολογία της νόσου του Πάρκινσον επικεντρώνονται στην άλφα συνουκλεΐνη, μια πρωτεΐνη που ανευρίσκεται στον γαστρεντερικό σωλήνα κατά την έναρξη της νόσου του Πάρκινσον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιστήμονες από όλο τον κόσμο αναζητούν στον γαστρεντερικό σωλήνα τις απαντήσεις για την ανάπτυξη του Πάρκινσον» τόνισε ο dr Mohammed Sheriff, προσθέτοντας ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να αποσαφηνιστούν οι μηχανισμοί μεταξύ της σκωληκοειδούς απόφυσης και του Πάρκινσον.
Ο μικρός, λεπτός σωλήνας που συνδέεται με το παχύ έντερο χρησιμεύσει ως δεξαμενή ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου και αν η τελευταία υπόθεση επιβεβαιωθεί, θα είναι μια απόδειξη ότι ο ρόλος της σκωληκοειδούς απόφυσης όχι μόνο δεν είναι ασήμαντος, αλλά αντιθέτως είναι εξαιρετικής σημασίας.
Στη βάση της ίδιας υπόθεσης, παλαιότερες μελέτες έχουν δώσει εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα, είχαν καταλήξει δηλαδή στο συμπέρασμα ότι η σκωληκοειδεκτομή προστατεύει από το Πάρκινσον. Εχει διατυπωθεί, επίσης, η άποψη ότι η νευροεκφυλιστική νόσος ξεκινά στο έντερο και όχι στον εγκέφαλο, όπως πιστεύαμε έως σήμερα, από Γερμανούς επιστήμονες που εντόπισαν παρόμοιες συσσωρεύσεις πρωτεϊνών στον εγκέφαλο και τον γαστρεντερικό σωλήνα νεκρών παρκινσονικών ασθενών.
Απώτερος στόχος της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας είναι να καταφέρει να εμποδίσει την πιθανή μεταφορά των σωματίων Lewy από το έντερο στον εγκέφαλο.