Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024

Ευθυμία Ντενούδη: Μία από τις πιο γνωστές life coaches της πόλης

Την Ευθυμία Ντενούδη τη γνωρίζω χρόνια. Είναι από τους...

Αφροδίτη Λατινοπούλου: Τα 120.000 «δώρα» του 2024

«Τους αρέσει πολύ που τα λέω…τσεκουράτα» λέει, μιλώντας σήμερα...

Συγκινήθηκε η Μελίνα Ασλανίδου στο Buongiorno: «Ποτέ κανένας τους δεν θα είναι...

Η Μελίνα Ασλανίδου δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκίνησή...

Λάκης Γαβαλάς: «Είμαι σε σχέση τρία χρόνια»

Ο Λάκης Γαβαλάς στην συνέντευξη που παραχώρησε για την...

Σταγόνες, stop

❱❱ Νέο σύστημα χορήγησης φαρμάκων στο μάτι από Ελληνες επιστήμονεςΕλληνες επιστήμονες από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών επιστράτευσαν τη νανοτεχνολογία κατά του γλαυκώματος και της ωχράς κηλίδας, δημιουργώντας ένα νέο σύστημα χορήγησης φαρμάκων στο μάτι. 

Ερευνητές από τα δύο πανεπιστήμια επινόησαν ένα νέο σύστημα χορήγησης φαρμάκων στο μάτι, το οποίο αντικαθιστά τις ενδοφθάλμιες ενέσεις με νανοσωματίδια που μεταφέρουν το φάρμακο στο εσωτερικό του. «Σε συνεργασία με συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο Πατρών αναπτύξαμε σύστημα νανοσωματιδίων στα οποία φορτώσαμε με λατανοπρόστη (μια αντιγλαυκωματική ουσία) και το όλο σύστημα το χορηγήσαμε πειραματικά σε κουνέλια.

Διαπιστώσαμε μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης, η οποία διήρκεσε καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της παρακολούθησης» αναφέρει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών Βασίλειος Κοζομπόλης, και προσθέτει: «Οι νέες οφθαλμικές φαρμακοτεχνικές μορφές που βασίζονται στη νανοτεχνολογία είναι μία από τις προσεγγίσεις που αναπτύσσονται και τελειοποιούνται για την πρόσληψη φαρμάκων τόσο στο πρόσθιο όσο και στο οπίσθιο τμήμα.

Νανοτεχνολογία

Τα συστήματα με βάση τη νανοτεχνολογία με κατάλληλο μέγεθος σωματιδίων μπορούν να σχεδιαστούν για να εξασφαλίσουν χαμηλό ερεθισμό, επαρκή βιοδιαθεσιμότητα και συμβατότητα με τον οφθαλμικό ιστό».

Στόχος των Ελλήνων επιστημόνων με τη χρησιμοποίηση της νανοτεχνολογίας είναι η θεραπεία τόσο του γλαυκώματος όσο και των προβλημάτων που έχουν σχέση με την ωχρά κηλίδα (εκφύλιση, οίδημα).

Η προσπάθεια αυτή απαιτεί τη συνεργασία οφθαλμιάτρων, φαρμακολόγων και στη συνέχεια τη συνεργασία με φαρμακευτική εταιρία, η οποία θα συνδράμει την προσπάθεια και θα αξιοποιήσει το προϊόν με τη μαζική παραγωγή και τη διάθεσή του στους ασθενείς, και προσβλέπει στην αξιοποίηση των τωρινών αλλά και μελλοντικών δυνατοτήτων που η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προσφέρει.

Η διαδικασία έχει στόχο να απαλλάξει τους ασθενείς από την καθημερινή υποχρέωση των οφθαλμικών σταγόνων και την ανάγκη συνταγογράφησης σε τακτική βάση, και φιλοδοξεί να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των μονάδων παροχής υγειονομικών υπηρεσιών και φυσικά στη βελτίωση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τούνη – Αλεξάνδρου: Χωρίς… ηλεκτροσόκ στην Αράχοβα

Σε αντίθεση με τους χιλιάδες οδηγούς που η εορταστική...

Κάλαντα χωρισμού για Φυρού – Κοψιάλη

Τι τρέχει με τη Σοφία Φυρού, τον «πειρασμό» του...

Πρωτοχρονιά στις Αλπεις για την ελληνική high society

Η ελίτ της αθηναϊκής society, της ναυτιλίας και του...

Διπλός «πελαργός» στη showbiz

Δύο «πελαργοί» έρχονται στην εγχώρια showbiz. Ο ένας βρίσκεται...

Vipsτούγεννα με τον Λάκη και τον… σωσία του!

Ρεβεγιόν, dinner parties και αποδράσεις εντός και εκτός των...

Οι προβλέψεις του Νοστράδαμου για το 2025!

Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τη...