Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024

Ευθυμία Ντενούδη: Μία από τις πιο γνωστές life coaches της πόλης

Την Ευθυμία Ντενούδη τη γνωρίζω χρόνια. Είναι από τους...

Αφροδίτη Λατινοπούλου: Τα 120.000 «δώρα» του 2024

«Τους αρέσει πολύ που τα λέω…τσεκουράτα» λέει, μιλώντας σήμερα...

Συγκινήθηκε η Μελίνα Ασλανίδου στο Buongiorno: «Ποτέ κανένας τους δεν θα είναι...

Η Μελίνα Ασλανίδου δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκίνησή...

Λάκης Γαβαλάς: «Είμαι σε σχέση τρία χρόνια»

Ο Λάκης Γαβαλάς στην συνέντευξη που παραχώρησε για την...

«Ψαρώνουν» τον καρκίνο

❱❱ Η κατανάλωση ψαριών προστατεύει το έντερο από τη νόσοΑσπίδα προστασίας από μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου αποτελεί για τον ανθρώπινο οργανισμό η κατανάλωση ψαριών, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Clinical Gastroenterology and Hepatology».

Ερευνητές από το University of Oxford και το International Agency for Research on Cancer (IARC) διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων ψαριού την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Mark Gunter από το IARC και τη δρα Anna Diaz Font από το World Cancer Research Fund (WCRF), το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα στο πλαίσιο της προσπάθειας πρόληψης του καρκίνου του εντέρου, μελέτησε επί 15 χρόνια τις διατροφικές συνήθειες 476.160 ατόμων.

Από αυτούς, 6.291 παρουσίασαν καρκίνο του εντέρου κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Οι διαπιστώσεις

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που έτρωγαν 359,1 γρ. ψάρι την εβδομάδα διέτρεχαν κατά 12% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του εντέρου συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο από 63,49 γραμμάρια.

Παράλληλα, εκείνοι που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 123,9 γρ. λιπαρό ψάρι κάθε εβδομάδα, όπως σολομό ή σαρδέλες, μείωναν κατά 10% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Οι ερευνητές διερεύνησαν τα αίτια των ευεργετικών επιδράσεων του ψαριού και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ψάρια περιλαμβάνουν ορισμένα λιπαρά οξέα (n-3 LC-PUFA), τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

Αυτή ίσως είναι και η εξήγηση για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. «Ορισμένα λιπαρά οξέα, όπως τα ωμέγα-3, που υπάρχουν αποκλειστικά στα ψάρια, είναι υπεύθυνα για την προστατευτική δράση της κατανάλωσης ψαριού μέσω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους» εξήγησε η Font.

Ο Gunter, ωστόσο, από την πλευρά του, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για να εξακριβωθεί πού ακριβώς οφείλεται η προστατευτική δράση του ψαριού.

Ειδικότερα, οι ερευνητές θέλουν να ανακαλύψουν αν είναι το ψάρι καθαυτό και τα συστατικά του που έχουν προστατευτικές ιδιότητες από τον καρκίνο του εντέρου ή εάν είναι το ιχθυέλαιο.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τούνη – Αλεξάνδρου: Χωρίς… ηλεκτροσόκ στην Αράχοβα

Σε αντίθεση με τους χιλιάδες οδηγούς που η εορταστική...

Κάλαντα χωρισμού για Φυρού – Κοψιάλη

Τι τρέχει με τη Σοφία Φυρού, τον «πειρασμό» του...

Πρωτοχρονιά στις Αλπεις για την ελληνική high society

Η ελίτ της αθηναϊκής society, της ναυτιλίας και του...

Διπλός «πελαργός» στη showbiz

Δύο «πελαργοί» έρχονται στην εγχώρια showbiz. Ο ένας βρίσκεται...

Vipsτούγεννα με τον Λάκη και τον… σωσία του!

Ρεβεγιόν, dinner parties και αποδράσεις εντός και εκτός των...

Τι τρέχει με τον τρεμουλιαστό 68χρονο Χανκς

Ανησυχία για την υγεία του «δικού μας» Τομ Χανκς...