Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024

Ευθυμία Ντενούδη: Μία από τις πιο γνωστές life coaches της πόλης

Την Ευθυμία Ντενούδη τη γνωρίζω χρόνια. Είναι από τους...

Αφροδίτη Λατινοπούλου: Τα 120.000 «δώρα» του 2024

«Τους αρέσει πολύ που τα λέω…τσεκουράτα» λέει, μιλώντας σήμερα...

Συγκινήθηκε η Μελίνα Ασλανίδου στο Buongiorno: «Ποτέ κανένας τους δεν θα είναι...

Η Μελίνα Ασλανίδου δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκίνησή...

Λάκης Γαβαλάς: «Είμαι σε σχέση τρία χρόνια»

Ο Λάκης Γαβαλάς στην συνέντευξη που παραχώρησε για την...

«Μάχη» με την ουρολοίμωξη

❱❱ Στόχος των επιστημόνων ένα αξιόπιστο διαγνωστικό τεστ ώστε να μειωθούν τα αντιβιοτικά

Οι ουρολοιμώξεις ταλαιπωρούν εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες σε όλο τον κόσμο και τώρα Βρετανοί ερευνητές στρέφονται στη δημιουργία ενός ακριβούς και γρήγορου τεστ που θα κάνει σωστή διάγνωση των ουρολοιμώξεων, ώστε να μειωθεί η υπερσυνταγογράφηση των αντιβιοτικών.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, μη διαθέτοντας ένα αξιόπιστο τεστ, οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν περιττά και ακατάλληλα αντιβιοτικά, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο οι ασθενείς να αναπτύξουν βακτήρια με αντίσταση στα φάρμακα.

Τα σημερινά τεστ, που βασίζονται στην ανάλυση ούρων, είναι είτε ανακριβή είτε αργά. Η ουρολοίμωξη είναι ένα σχετικά κοινό πρόβλημα, αλλά μερικές φορές ικανό να προκαλέσει επιπλοκές, όταν π.χ. η λοίμωξη εξαπλώνεται στα νεφρά ή όταν προκαλεί σήψη.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Λιντς, με επικεφαλής τον δρα Μαρς Πουχάντες Ροδρίγκεθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «EclinicalMedicine – The Lancet», μελέτησαν σχεδόν 500.000 περιστατικά ουρολοιμώξεων.

Σε λιγότερο από το ένα πέμπτο των περιπτώσεων (17%) είχε γίνει σωστή διάγνωση του προβλήματος μέσω τεστ ούρων, ώστε να χορηγηθεί το κατάλληλο αντιβιοτικό.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι σε έναν στους πέντε ασθενείς που επιστρέφουν στον γιατρό για έναν δεύτερο γύρο θεραπείας, επειδή το πρόβλημά τους δεν θεραπεύτηκε αρχικά, συνταγογραφείται το ίδιο αντιβιοτικό με την πρώτη φορά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο πιο πρόσφατα έχει πάρει κανείς αντιβιοτικά τόσο πιθανότερο είναι η ουρολοίμωξή του να μην «καθαρίσει» με την πρώτη φορά.

Οσοι είχαν πάρει κάποιο αντιβιοτικό τους τελευταίους τρεις έως έξι μήνες είχαν 37% μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστούν δεύτερο γύρο θεραπείας για την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης σε σχέση με όσους δεν είχαν πάρει καθόλου αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο.

Οσοι είχαν πάρει κάποιο αντιβιοτικό τους τελευταίους έναν έως τρεις μήνες είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα για δεύτερο γύρο αντιβιοτικών σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν πάρει καθόλου αντιβιοτικά το προηγούμενο έτος.

Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι η αιτία της αποτυχίας του πρώτου γύρου των αντιβιοτικών είναι η μικροβιακή αντίσταση που έχει πλέον αναπτυχθεί στον οργανισμό του ασθενούς.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τούνη – Αλεξάνδρου: Χωρίς… ηλεκτροσόκ στην Αράχοβα

Σε αντίθεση με τους χιλιάδες οδηγούς που η εορταστική...

Κάλαντα χωρισμού για Φυρού – Κοψιάλη

Τι τρέχει με τη Σοφία Φυρού, τον «πειρασμό» του...

Πρωτοχρονιά στις Αλπεις για την ελληνική high society

Η ελίτ της αθηναϊκής society, της ναυτιλίας και του...

Διπλός «πελαργός» στη showbiz

Δύο «πελαργοί» έρχονται στην εγχώρια showbiz. Ο ένας βρίσκεται...

Vipsτούγεννα με τον Λάκη και τον… σωσία του!

Ρεβεγιόν, dinner parties και αποδράσεις εντός και εκτός των...

Οι προβλέψεις του Νοστράδαμου για το 2025!

Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τη...