Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024

Οι προβλέψεις του Νοστράδαμου για το 2025!

Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τη...

Η Λίλιαν Αρχοντή σε μια υπέροχη παράσταση στο Θέατρο της Ημέρας

«Γλυκογιορτινά παιχνίδια» με τη Λίλιαν Αρχοντή στο Θέατρο της...

Πάρις Χίλτον σε γυμνό περιτύλιγμα

«Το καλύτερο δώρο είμαι εγώ» φαίνεται να φωνάζει η...

Με νέο, μοντέρνο look «έσκασε μύτη» ο πρόεδρος του Κινήματος ∆ημοκρατίας

Στήλη άλατος έμειναν όσοι είχαν «την τύχη» να δουν...

Εχθρός του εντέρου

❱❱ Ερευνα δείχνει ότι το λάδι τηγανίσματος χειροτερεύει φλεγμονές και όγκους

Το τηγάνισμα των τροφών είναι γνωστό ότι δεν είναι και ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος, καθώς θεωρείται πως συμβάλλει στην εμφάνιση αρκετών σοβαρών νόσων.

Τώρα, όμως, μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Αμχερστ έρχεται να δείξει ότι το λάδι του τηγανίσματος χειροτερεύει τις υπάρχουσες φλεγμονές και τους όγκους του εντέρου στα ποντίκια.

Μέχρι σήμερα οι έρευνες για τις επιδράσεις των φυτικών ελαίων στον ανθρώπινο οργανισμό είχαν επικεντρωθεί σε υγιή υποκείμενα.

Η παρούσα έρευνα, που διεξήχθη από επιστήμονες τροφίμων, είναι η πρώτη που εξέτασε τις επιπτώσεις του λαδιού αυτού σε περιστατικά φλεγμονών και όγκων του εντέρου, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο με ζώα, και συγκεκριμένα με ποντίκια.

Τα αποτελέσματα της αμερικανικής έρευνας έδειξαν ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν τηγανισμένο λάδι παρουσίασαν χειροτέρευση στις φλεγμονές του εντέρου, λόγω της εξάπλωσης βακτηρίων ή τοξικών βακτηριακών προϊόντων στην κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, αυξήθηκε το μέγεθος πιθανών όγκων στο έντερο.

«Οι άνθρωποι με αυτές τις παθήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να λάβουν υπόψη τους τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης» δήλωσε η δρ Τζιάναν Ζανγκ, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Cancer Prevention Research».

Οι πάσχοντες

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Γκουόντον Ζανγκ τόνισε ότι η έρευνα αυτή δεν αποδεικνύει ότι το λάδι τηγανίσματος προκαλεί προβλήματα στο έντερο, όμως, αν οι πάσχοντες καταναλώνουν τρόφιμα που μαγειρεύονται με αυτόν τον τρόπο, κινδυνεύουν να κάνουν την ασθένειά τους πιο επιθετική.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι επιστήμονες φρόντισαν ώστε η μια ομάδα ποντικιών να έχει διατροφή στην οποία θα συνδυαζόταν το λάδι τηγανίσματος με το φρέσκο ελαιόλαδο, ενώ στην ομάδα ελέγχου σε όλες τις τροφές χρησιμοποιούνταν μόνο φρέσκο λάδι. Εξέτασαν τις φλεγμονές του εντέρου, τη διαρροή του και τους όγκους.

«Οι όγκοι είχαν διπλάσιο μέγεθος στην ομάδα χειρισμού συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου» δήλωσε ο Γκουόντον Ζανγκ. Το λάδι που χρησιμοποιήθηκε ήταν κραμβέλαιο, το γνωστό λάδι κανόλα.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τούνη – Αλεξάνδρου: Χωρίς… ηλεκτροσόκ στην Αράχοβα

Σε αντίθεση με τους χιλιάδες οδηγούς που η εορταστική...

Κάλαντα χωρισμού για Φυρού – Κοψιάλη

Τι τρέχει με τη Σοφία Φυρού, τον «πειρασμό» του...

Διπλός «πελαργός» στη showbiz

Δύο «πελαργοί» έρχονται στην εγχώρια showbiz. Ο ένας βρίσκεται...

Τι τρέχει με τον τρεμουλιαστό 68χρονο Χανκς

Ανησυχία για την υγεία του «δικού μας» Τομ Χανκς...

Vipsτούγεννα με τον Λάκη και τον… σωσία του!

Ρεβεγιόν, dinner parties και αποδράσεις εντός και εκτός των...

Η σύζυγος του Ασαντ «δραπετεύει»;

Ποιος θέλει να χωρίσει ο Μπασάρ αλ Ασαντ; Το...