Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024

Οι προβλέψεις του Νοστράδαμου για το 2025!

Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τη...

Η Λίλιαν Αρχοντή σε μια υπέροχη παράσταση στο Θέατρο της Ημέρας

«Γλυκογιορτινά παιχνίδια» με τη Λίλιαν Αρχοντή στο Θέατρο της...

Πάρις Χίλτον σε γυμνό περιτύλιγμα

«Το καλύτερο δώρο είμαι εγώ» φαίνεται να φωνάζει η...

Με νέο, μοντέρνο look «έσκασε μύτη» ο πρόεδρος του Κινήματος ∆ημοκρατίας

Στήλη άλατος έμειναν όσοι είχαν «την τύχη» να δουν...

Εμφράγματα λόγω κρίσης

❱❱ Η ανεργία «εκτόξευσε»τη θνησιμότηταστους νέους σύμφωνα με ελληνική έρευνα

Η οικονομική κρίση αύξησε τα εμφράγματα του μυοκαρδίου, κυρίως σε νεαρά άτομα, λόγω της ανεργίας και της υποβάθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σύμφωνα με νέα μελέτη που έγινε στην Πελοπόννησο.

Η αύξηση της ανεργίας κατά 1% αυξάνει κατά 4% τη θνησιμότητα. Αυτό ανέφερε ο καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτριος Τούσουλης, διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας, που φέτος έλαβε χώρα στο Παρίσι.

«Στην Ελλάδα η οικονομική κρίση αύξησε σημαντικά την ανεργία, με συνέπεια την αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας, κυρίως μέσω αύξησης της υπέρτασης, του σακχαρώδους διαβήτη και της δυσλιπιδαιμίας» τόνισε στην ομιλία του.

Επιπτώσεις

Συγκεκριμένα, ο κ. Τούσουλης παρουσίασε τη σχέση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και της οικονομικής κρίσης με την καρδιαγγειακή υγεία.

Όπως επισήμανε, η οικονομική κρίση αυξάνει σημαντικά την ανεργία, με άμεσες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, στην αύξηση των αυτοκτονιών, στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος και τη σημαντική ελάττωση των υπηρεσιών υγείας.

Παρατηρήθηκε ότι, σε συνέχεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2007, υπάρχει σημαντική αύξηση της θνησιμότητας σε 40 χώρες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στην Ελλάδα η οικονομική κρίση αύξησε σημαντικά την ανεργία, με συνέπεια την αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας.

Μάλιστα, από τη μελέτη που διενεργήθηκε στην περιοχή της Πελοποννήσου φάνηκε ότι αυξήθηκαν τα περιστατικά εμφράγματος του μυοκαρδίου κυρίως σε νεαρά άτομα, πιθανόν λόγω της μείωσης της υιοθέτησης των πρωτογενών μέτρων πρόληψης και θεραπείας, της αδυναμίας προσέλευσης στις υγειονομικές δομές και της μείωσης της συμμόρφωσης των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτριο Τούσουλη, «η πορεία δύναται να αναστραφεί μέσω ελεύθερης πρόσβασης στο σύστημα υγείας, εκπαίδευσης του πληθυσμού για τους παράγοντες κινδύνου της καρδιαγγειακής υγείας, διακοπής του καπνίσματος και βελτίωσης των οικονομικών παραμέτρων που θα συμβάλουν στην ελάττωση της ανεργίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου αναδείχθηκε και φέτος πρώτη σε παρουσιάσεις, παγκοσμίως, στο συνέδριο.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τούνη – Αλεξάνδρου: Χωρίς… ηλεκτροσόκ στην Αράχοβα

Σε αντίθεση με τους χιλιάδες οδηγούς που η εορταστική...

Κάλαντα χωρισμού για Φυρού – Κοψιάλη

Τι τρέχει με τη Σοφία Φυρού, τον «πειρασμό» του...

Διπλός «πελαργός» στη showbiz

Δύο «πελαργοί» έρχονται στην εγχώρια showbiz. Ο ένας βρίσκεται...

Τι τρέχει με τον τρεμουλιαστό 68χρονο Χανκς

Ανησυχία για την υγεία του «δικού μας» Τομ Χανκς...

Vipsτούγεννα με τον Λάκη και τον… σωσία του!

Ρεβεγιόν, dinner parties και αποδράσεις εντός και εκτός των...