❱❱ Η διαδερμική νεφρολιθοτριψία «χτυπά» την πάθηση γρήγορα και αποτελεσματικάΗ θεραπευτική μέθοδος της διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας απαλλάσσει από τις πέτρες στα νεφρά γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα, προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς συγκριτικά με άλλες λιγότερο ή περισσότερο επεμβατικές θεραπείες.
Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι ουρολόγοι σήμερα εκπαιδεύονται και εκτελούν αυτή τη μέθοδο σε μεσαίου αλλά και μεγάλου μεγέθους λίθους.
«Η νεφρολιθίαση είναι μια πολύ συχνή πάθηση. Πρόσφατες μελέτες καταδεικνύουν ότι ένας στους 10 ανθρώπους θα την εμφανίσει στη διάρκεια της ζωής του, με τα ποσοστά να παρουσιάζουν άνοδο τις τελευταίες δεκαετίες τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Όταν ένας ασθενής παρουσιάσει ένα επεισόδιο λιθίασης, έχει πιθανότητα 10% να εμφανίσει και δεύτερο μέσα σε έναν χρόνο, ενώ η πιθανότητα υποτροπής στα επόμενα 10 χρόνια είναι έως 70%.
Πρόκειται για μια δυνητικά επικίνδυνη νόσο, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, και γι’ αυτό η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινά αμέσως μόλις διαπιστωθεί η ύπαρξή της» επισημαίνει ο χειρουργός ουρολόγος δρ Νικόλαος Γ. Κατσένης.
«Άχρηστες ουσίες»
Η πέτρα στα νεφρά είναι μια σκληρή μάζα που σχηματίζεται λόγω υψηλών συγκεντρώσεων αλάτων στα ούρα. «Τα ούρα περιέχουν διάφορες διαλυμένες άχρηστες ουσίες.
Η παρουσία πάρα πολλών ουσιών σε πολύ λίγο υγρό οδηγεί σε σχηματισμό κρυστάλλων, οι οποίοι προσελκύουν άλλα στοιχεία. Η ένωση όλων αυτών μεταξύ τους οδηγεί στον σχηματισμό της πέτρας, η οποία συνεχίζει να μεγαλώνει αν δεν αποβληθεί με τα ούρα.
Ανάλογα με τις ουσίες που περιέχονται στα ούρα σε μεγαλύτερες ποσότητες από το φυσιολογικό, δημιουργούνται λίθοι ασβεστίου, φωσφορικού μαγνησίου, ουρικού οξέος, μεικτοί, λίθοι κυστίνης, ξανθίνης και βλεννοπρωτεΐνης. Ο πιο συχνός τύπος είναι οι λίθοι ασβεστίου» μας εξηγεί ο δρ Κατσένης.