Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024

Οι προβλέψεις του Νοστράδαμου για το 2025!

Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τη...

Η Λίλιαν Αρχοντή σε μια υπέροχη παράσταση στο Θέατρο της Ημέρας

«Γλυκογιορτινά παιχνίδια» με τη Λίλιαν Αρχοντή στο Θέατρο της...

Πάρις Χίλτον σε γυμνό περιτύλιγμα

«Το καλύτερο δώρο είμαι εγώ» φαίνεται να φωνάζει η...

Με νέο, μοντέρνο look «έσκασε μύτη» ο πρόεδρος του Κινήματος ∆ημοκρατίας

Στήλη άλατος έμειναν όσοι είχαν «την τύχη» να δουν...

Η… τροφή της καρδιάς

❱❱ Το σησαμέλαιο «μπλοκάρει» τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίεςΕίναι γνωστό ότι οι καρδιαγγειακές νόσοι αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο. Δεν είναι, όμως, εξίσου γνωστό πως το σουσάμι, ένα τρόφιμο από το ντουλάπι της κουζίνας μας, μπορεί να είναι το καλύτερο φάρμακο για την προστασία της καρδιάς, σύμφωνα με τον Γιάννη Χρύσο, κλινικό διαιτολόγο και διατροφολόγο.

Κατέχοντας τον τίτλο του «βασιλιά των ελαίων», το σησαμέλαιο θεωρείται ότι έχει αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων και των αρτηριών.

Με απλά λόγια, το έλαιο σουσαμιού μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Φλόριντα διαπίστωσαν ότι το έλαιο του σουσαμιού μπορεί να προλάβει ή και να μειώσει τη δημιουργία πλάκας στο εσωτερικό των αγγείων (πάθηση που είναι ευρύτερα γνωστή ως αθηροσκλήρωση).

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature’s Scientific Reports» αναφέρεται ότι, κατόπιν χορήγησης εκχυλίσματος σουσαμιού σε πειραματόζωα, διαπιστώθηκε σημαντικά λιγότερη πλάκα στις αρτηρίες τους, παρότι εκτέθηκαν σε δίαιτα πλούσια σε λίπος.

Αυτό θεωρήθηκε αξιοσημείωτο, καθώς, όπως αποδείχθηκε, σε αντίθεση με τις συμβατικές φαρμακευτικές θεραπείες, που στόχο έχουν τη μείωση της χοληστερόλης, η χορήγηση εκχυλίσματος σουσαμιού συμβάλλει στον έλεγχο της φλεγμονής, η οποία είναι υπεύθυνη και για τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας.

Στη συγκεκριμένη μελέτη χορηγήθηκε πρώτα εκχύλισμα σουσαμιού για 30 μέρες. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος η χορήγηση διακόπηκε και τα πειραματόζωα ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε λίπος για άλλες 30 μέρες.

Μείωση χοληστερόλης

Όσα από αυτά κατανάλωσαν έλαιο σουσαμιού παρουσίασαν 60%-80% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ασθένειας, καθώς, παράλληλα, μειώθηκε η χοληστερόλη, αλλά και η χρόνια φλεγμονή.

Στη συζήτηση σχετικά με τη μελέτη αναφέρθηκε ότι πιθανώς το αποτέλεσμα οφείλεται και σε υδατοδιαλυτά συστατικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που περιέχονται στο σουσάμι, όπως και στο ταχίνι, το οποίο είναι 100% αλεσμένο σουσάμι.

Τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της προσθήκης τροφίμων όπως το σουσάμι στην καθημερινή διατροφή.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τούνη – Αλεξάνδρου: Χωρίς… ηλεκτροσόκ στην Αράχοβα

Σε αντίθεση με τους χιλιάδες οδηγούς που η εορταστική...

Κάλαντα χωρισμού για Φυρού – Κοψιάλη

Τι τρέχει με τη Σοφία Φυρού, τον «πειρασμό» του...

Διπλός «πελαργός» στη showbiz

Δύο «πελαργοί» έρχονται στην εγχώρια showbiz. Ο ένας βρίσκεται...

Τι τρέχει με τον τρεμουλιαστό 68χρονο Χανκς

Ανησυχία για την υγεία του «δικού μας» Τομ Χανκς...

Vipsτούγεννα με τον Λάκη και τον… σωσία του!

Ρεβεγιόν, dinner parties και αποδράσεις εντός και εκτός των...

Η σύζυγος του Ασαντ «δραπετεύει»;

Ποιος θέλει να χωρίσει ο Μπασάρ αλ Ασαντ; Το...