Τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets και οι οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορεί να κόβουν χρόνια ζωής, καθώς το μπλε φως τους καταστρέφει τα κύτταρα του εγκεφάλου επιταχύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης, ισχυρίζονται ερευνητές του Oregon State University στις ΗΠΑ.
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Jaga Giebultowicz κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα μελετώντας τις επιπτώσεις που έχει η έκθεση στο μπλε φως στις μύγες δροσόφιλες. Επέλεξαν το συγκεκριμένο είδος πειραματόζωου, καθώς η λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων της δροσόφιλας είναι παρόμοια με αυτή των ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων.
Χρησιμοποίησαν μια ομάδα από υγιείς μύγες και μία άλλη από γενετικά τροποποιημένες που είχαν γεννηθεί τυφλές. Εξέθεσαν τις μύγες, που συνήθως εμφανίζονται γύρω από φρούτα, σε μπλε φως για 12 ώρες. Στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι τα εγκεφαλικά κύτταρά τους και τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς των ματιών τους είχαν υποστεί ζημιές.
Οι συγκεκριμένες μύγες έζησαν 15% λιγότερο από εκείνες που δεν είχαν εκτεθεί στο μπλε φως. Βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα παρουσίασαν και οι τυφλές μύγες, οι οποίες έζησαν λιγότερο χρόνο κατά 15%, γεγονός που σημαίνει ότι η έκθεση στο μπλε φως έχει βλαβερές επιπτώσεις ακόμη και αν κάποιος δεν κοιτάζει την οθόνη από την οποία προέρχεται.
Βλάβες
Ο Giebultowicz επισημαίνει ότι τα παραπάνω ποσοστά μείωσης του προσδόκιμου ζωής δεν μπορεί να εφαρμοστούν στον άνθρωπο, καθώς στον ανθρώπινο εγκέφαλο «θα φτάσει πολύ λιγότερο μπλε φως σε σχέση με τον εγκέφαλο των μυγών». Ωστόσο ο καθηγητής τονίζει ότι και τα ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα θα υποστούν βλάβες, όπως εκείνα των μυγών. Αποτέλεσμα θα είναι να μειωθεί το προσδόκιμο ζωής στους ανθρώπους, αν και αυτή η μείωση θα είναι αρκετά μικρότερη του 15%.
Οι ερευνητές παραδέχονται ότι με τον σύγχρονο τρόπο ζωής είναι σχεδόν αδύνατον να μη χρησιμοποιεί κανείς κινητό ή άλλες συσκευές με οθόνη. Γι’ αυτό συστήνουν τη χρήση ειδικών γυαλιών και φίλτρων οθόνης που μπλοκάρουν το μπλε φως.