Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Η εκδήλωση του δικτύου 4ΑμεΑ το απόγευμα της Δευτέρας στο θέατρο Βέμπο

Στο πλευρό του πανελλαδικού υποστηρικτικού και κοινωνικού δικτύου 4ΑμεΑ...

Το εξώδικο – βόμβα που έφτασε πριν από το σφυρί στον οίκο...

Μπλόκο στην πολυαναμενόμενη δημοπρασία με τα πανάκριβα και θρυλικά...

Κατερίνα Λιόλιου: Η λαμπερή γιορτή και οι special παρουσίες στο Barbarossa Athens

Η Κατερίνα Λιόλιου έβαλε ακόμη μία μεγάλη επιτυχία στο...

Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας από την Ελενα Χριστοπούλου...

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά το επαγγελματικό διαζύγιο της...

Πετάρισμα ματιού: Αθώο ή σοβαρό;

Η μυοκυμία είναι «καμπανάκι» από τον οργανισμό μας ότι κάτι δεν πάει καλά

Συνήθως όταν πετάει το μάτι μας λένε ότι κάποιον θα δούμε. Τι γίνεται, όμως, όταν ο σπασμός του ματιού είναι συχνός και παρατεταμένος;

Τότε εξελίσσεται σε ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό σύμπτωμα και ίσως όχι και τόσο αθώο, καθώς μπορεί να προκαλείται από έντονο άγχος, σωματική κούραση, ακόμη και υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ. Το παρατεταμένο πετάρισμα του ματιού ίσως να είναι ένα σήμα κινδύνου του οργανισμού, που θέλει να μας προειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Καλά θα κάνουμε λοιπόν να ακούσουμε το σώμα μας και να επισκεφτούμε τον ειδικό και όχι να περιμένουμε να δούμε κάποιον… που τελικά δεν θα έρθει ποτέ.

«Δεν υπάρχει τίποτε πιο ενοχλητικό απ’ το να προσπαθεί κανείς να κάνει τις δουλειές του μ’ ένα μάτι που δεν σταματά να πεταρίζει, δηλαδή με το βλέφαρό του να κάνει επαναλαμβανόμενο, ακούσιο σπασμό κάθε λίγα δευτερόλεπτα» μας λέει ο χειρουργός οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School. «Το επαναλαμβανόμενο αυτό πετάρισμα, που επιστημονικά λέγεται μυοκυμία, συνήθως διαρκεί ένα ή δύο λεπτά και μετά υποχωρεί. Μερικές φορές, όμως, επιμένει για αρκετές ημέρες ή μήνες, ενώ άλλες εμφανίζεται διακοπτόμενα για αρκετές ημέρες και ύστερα εξαφανίζεται για εβδομάδες ή μήνες και υποτροπιάζει» αναφέρει.

Ποιες, όμως, είναι οι αιτίες που προκαλούν τον σπασμό του βλεφάρου; Είναι πάντοτε αθώος ή μερικές φορές υποδηλώνει κάτι πιο σοβαρό;

Συσπάσεις

Τα παραπάνω εύλογα ερωτήματα έρχονται αμέσως στο μυαλό των ανθρώπων όταν συνειδητοποιούν ότι το μάτι τους δεν ηρεμεί, αλλά συνεχίζει να πεταρίζει.

«Ουσιαστικά πρόκειται για ακούσιες, άρρυθμες συσπάσεις των μυϊκών ινών του σφιγκτήρα του βλεφάρου, δηλαδή του μυός που είναι υπεύθυνος για το κλείσιμο του ματιού» λέει ο ειδικός. «Οι συσπάσεις αυτές στην πλειονότητα των περιπτώσεων προκαλούνται από το στρες και τη σωματική κόπωση. Άλλες συνηθισμένες αιτίες είναι ο ερεθισμός και η κούραση των ματιών, η κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης ή το κάπνισμα, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, οι αλλεργίες και η ξηροφθαλμία» εξηγεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος.

Όταν η μυοκυμία του βλεφάρου οφείλεται στο στρες, οι τεχνικές για τη μείωσή του μπορεί να την καταπραΰνουν. «Δοκιμάστε γιόγκα, ασκήσεις αναπνοής, επισκέψεις σε φίλους, παιχνίδι με τα παιδιά ή και το κατοικίδιό σας, οτιδήποτε σας ευχαριστεί και σας χαλαρώνει» συστήνει ο γιατρός.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γλέντι στα social με την ατάκα της Βατίδου περί ερωτικής συνουσίασης

Η πρώην σύζυγος του Αλέξη Κούγια, αρκετά χρόνια μετά...

«Ο Δημήτρης μας πήγε να βρει τη Μαρθούλα μας»

Kεραυνός εν αιθρία ήταν για τον τηλεοπτικό κόσμο η...

Σεξοβόμβα η Κάσδαγλη του «Survivor»

Μπορεί το τηλεοπτικό κοινό να την είχε γνωρίσει σε...

Λίτσα Πατέρα: Είναι πιθανές κάποιες μεγάλες αλλαγές στις παγκόσμιες αγορές και στο τραπεζικό σύστημα

Η αποψινή πανσέληνος πραγματοποιείται στον άξονα Ταύρου (σταθερό ζώδιο...

Χειροπέδες στη… λέαινα της Αμαλιάδας

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε για την Ειρήνη Μουρτζούκου, η...

Ζέτα Θεοδωροπούλου: «Περνώ & μόνη μου καλά…»

Δυνατή, γαλήνια και αποδεσμευμένη από μια ψυχοφθόρα κατάσταση που...