Απαγορευτική είναι η πολύωρη οδήγηση για κάποιον που έχει σακχαρώδη διαβήτη και κάνει χρήση ινσουλίνης. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, ο παθολόγος Χρήστος Σαμπάνης, αποκάλυψε ότι οι διαβητικοί δεν πρέπει να οδηγούν συνεχόμενα για περισσότερες από τρεις ώρες ή να είναι οδηγοί λεωφορείου και φορτηγού.
Σε πολύωρα ταξίδια θα πρέπει να έχουν συνοδηγό και κάποιο χυμό ή αλμυρό σνακ με υδατάνθρακες, ώστε να «δαμάσουν» την υπογλυκαιμία τους. Ο παθολόγος εξήγησε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης δεν πρέπει να λειτουργεί ως εμπόδιο στην οδήγηση, αλλά απαιτεί προσοχή και λήψη προληπτικών μέτρων.
«Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στα άτομα που κάνουν χρήση ινσουλίνης. Μπορεί αυτό το άτομο κατά τη διάρκεια της οδήγησης να υποστεί υπογλυκαιμία. Καλό είναι κάθε φορά που μπαίνει στο αυτοκίνητο για να κάνει ένα ταξίδι να μετράει το σάκχαρό του, ενώ πάντα στο ντουλαπάκι του να έχει έναν χυμό ή ένα αλμυρό σνακ με υδατάνθρακες» ανέφερε ο κ. Σαμπάνης και τόνισε: «Σε καμιά των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να οδηγεί πάνω από δύο ή τρεις ώρες. Θα πρέπει να κάνει στάσεις και να μετράει το σάκχαρό του. Μόνο έτσι θα είναι σίγουρος ότι μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του. Αυτοί οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έχουν συνήθως συμπτώματα υπογλυκαιμίας. Μόλις νιώσει τα πρώτα συμπτώματα θα πρέπει να σταματήσει, να μετρηθεί και να μη συνεχίσει το ταξίδι του, αν δεν είναι απολύτως καλά, γιατί μπορεί να εμπλακεί σε ατύχημα».
Η εν λόγω πάθηση συχνά αποκρύπτεται στις σχολές οδηγών και όταν οι υποψήφιοι οδηγοί κάνουν μαθήματα για να πάρουν το δίπλωμα οδήγησης δεν αναφέρουν ότι έχουν σακχαρώδη διαβήτη. Στην Ελλάδα δεν δίνεται η δέουσα προσοχή στα άτομα με διαβήτη από τις σχολές οδηγών. Αν κάποιος εκπαιδευόμενος ενημερώσει ότι έχει σακχαρώδη διαβήτη, θα πρέπει να βγάλει δίπλωμα οδήγησης ειδικής κατηγορίας, το οποίο θα οφείλει να ανανεώνει κάθε πέντε έτη.