Η εγκύκλιος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη τέθηκε σε εφαρμογή και ήδη νοσοκομειακός γιατρός στη Λάρισα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση ύψους 850.000 ευρώ για ιατρική επιπλοκή! Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τις ιατρικές επιπλοκές δεν θα τις πληρώνει πλέον το ΕΣΥ, αλλά ο υπεύθυνος γιατρός.
Η υπόθεση, η οποία έχει προκαλέσει αναστάτωση στους νοσοκομειακούς γιατρούς, είναι του 2002. Τότε, ασθενής έχασε τη ζωή του έπειτα από επιπλοκή στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Ο γιατρός είχε καταδικαστεί για αμέλεια και τώρα το Ελεγκτικό Συνέδριο τον καλεί να καταβάλει την αποζημίωση.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) ζήτησαν από την παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αποσύρει την εν λόγω εγκύκλιο. Υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κάτι που θα οδηγήσει σε παραίτηση νοσοκομειακούς γιατρούς και θα υποβαθμιστεί το σύστημα υγείας. Η ΟΕΝΓΕ θεωρεί υπεύθυνη την πρώην ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης) για το ζήτημα.
Εκτόξευση
«Είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτό οδηγεί κατευθείαν σε ραγδαία και πλήρη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, καθώς τα ποσά που επιδικάζονται είναι κολοσσιαία. Για μία μόνο περίπτωση μπορεί η αποζημίωση να είναι μεγαλύτερη από τις συνολικές αποδοχές ενός γιατρού ΕΣΥ στα συνολικά 25 χρόνια της υπηρεσίας του. Ο μαζικός εξαναγκασμός των νοσοκομειακών γιατρών σε ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης θα οδηγήσει άμεσα την εκτόξευση των ασφαλίστρων σε ύψος τουλάχιστον 15.000 έως 20.000 ευρώ ετησίως. Πράγμα που νομοτελειακά θα οδηγήσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε ομαδική μαζική παραίτηση» σημειώνει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου.
Η ΟΕΝΓΕ ζήτησε επίσης άμεση συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και να ακυρωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο καταλογισμός της αποζημίωσης των 850.000 ευρώ στον γιατρό της Λάρισας. Ο δε Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με ανακοίνωσή του ζητεί την απόσυρση της εγκυκλίου και επισημαίνει ότι θα έχει σοβαρές συνέπειες στον κλάδο της Υγείας. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε: «Οι συνέπειες αυτής της πρακτικής θα είναι τραγικές, καθώς θα εκτοξεύσουν το κόστος των ιατρικών πράξεων και θα οδηγήσουν στην άσκηση αμυντικής ιατρικής».