Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024

Μάνος Βακούσης: Η επίσκεψη του ηθοποιού στο Αγιον Ορος και η πρόθεσή...

Ο Μάνος Βακούσης, από τους πιο σημαντικούς και εκλεκτούς...

Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο: Εγγυημένα 5.000.000 ευρώ στην τυχερή πεντάδα

Ονειρεμένο ποδαρικό στο 2025 θα κάνουν οι μεγάλοι νικητές...

Τούνη – Αλεξάνδρου: Χωρίς… ηλεκτροσόκ στην Αράχοβα

Σε αντίθεση με τους χιλιάδες οδηγούς που η εορταστική...

Χ-mas Christmas από Φουρεϊρα με εσώρουχα

«Αεροπλάνο» έκανε τους περισσότερους άντρες followers της στο Instagram...

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για την υπερκατανάλωση της ζάχαρης

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και συνιστά η πρόσθετη ζάχαρη που καταναλώνουμε (πλην των φυσικών σακχάρων που περιέχουν οι τροφές) να μην υπερβαίνει το 10% των ημερήσιων θερμίδων. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, 200 θερμίδες στο μέσο διαιτολόγιο των περίπου 2.000 θερμίδων.

Δεδομένου ότι ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη παρέχει περίπου 20 θερμίδες, η μετρημένη κατανάλωσή της, όπως, για παράδειγμα, ένα δυο καφέδες την ημέρα με ένα ή δύο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη ή ένα δυο γλυκά την εβδομάδα, πάντα στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, δεν αποτελεί κίνδυνο για τα άτομα που δεν έχουν προβλήματα υγείας, εφόσον υπάρχει και κάποιας μορφής συστηματική φυσική δραστηριότητα.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η ζάχαρη αυξάνει τις θερμίδες που προσλαμβάνει κανείς και επομένως μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και παχυσαρκία, την οποία όλο και περισσότερες έρευνες ενοχοποιούν για αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Φρουκτόζη

Επιπλέον, πλην της ζάχαρης όπως την ξέρουμε, προσοχή πρέπει να δείχνουμε και στην υπερκατανάλωση πρόσθετων σακχάρων (φρουκτόζη, μέλι κ.ά.), καθώς κι αυτά σχετίζονται με αύξηση των τριγλυκεριδίων, τα οποία επίσης επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Επιστήμονες από τα Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερη είναι η πρόσθετη ζάχαρη στην καθημερινή διατροφή τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την καρδιαγγειακή υγεία, θεωρώντας ως πιο επιζήμια την πρόσληψη άνω του 10% των ημερήσιων θερμίδων από πρόσθετη ζάχαρη.

Πέραν τούτου, οι γιατροί επισημαίνουν ότι η κατανάλωση περισσότερης ζάχαρης απ’ όση συνιστάται οδηγεί σε σειρά προβλημάτων, όπως αύξηση του σωματικού βάρους και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, διαταραχή των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή αυξημένο κίνδυνο να τον εκδηλώσουν, τερηδόνα, καθώς και έμμεση (λόγω παχυσαρκίας και αρνητικής επίδρασης στον γλυκαιμικό έλεγχο) αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και άνοιας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αρβανίτη και Σιμάτου στην παράσταση «Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της»

Πεθερά και νύφη μαζί στο σανίδι του Εθνικού. Η...

Η σύζυγος του Ασαντ «δραπετεύει»;

Ποιος θέλει να χωρίσει ο Μπασάρ αλ Ασαντ; Το...

Ρομαντική έξοδος στη Βουλιαγμένη για τον Γιώργο Σαμπάνη και την Ιωάννα Σαρρή

Με θέα τη θάλασσα και συντροφιά τη γοητευτική Ιωάννα...

Η Τραϊάνα Ανανία πρώτο όνομα σε πίστα της… Λαμίας

Από τα επικά τσιφτετέλια «Στην υγειά μας» με τον...

Τι τρέχει με τον τρεμουλιαστό 68χρονο Χανκς

Ανησυχία για την υγεία του «δικού μας» Τομ Χανκς...

Η άγνωστη σχέση της Κατερίνας Κανονίδου με την Ανδριολάτου και την οικογένειά της

Είναι το κοριτσάκι που λάτρεψε από την πρώτη στιγμή...

Με καρκίνο στο πάγκρεας η πριγκίπισσα της Σερβίας!

Οι μεγάλοι απόντες στο πρόσφατο χριστουγεννιάτικο γκαλά του ανθρωπιστικού...