Η οικονομική κρίση «έκλεψε» ακόμα και το λαμπερό χαμόγελο των Ελλήνων. Είναι γνωστό ότι η κατάσταση της στοματικής υγείας αποτελεί κριτήριο του πολιτισμικού επιπέδου του ανθρώπου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και η πρόληψη μια επένδυση για την κοινωνία.
Δυστυχώς, όμως, η κρίση έχει οδηγήσει τους Έλληνες σε ανεπίτρεπτες και επικίνδυνες εκπτώσεις στον τομέα των υπηρεσιών υγείας γενικότερα και περισσότερο στον τομέα παροχής οδοντιατρικών υπηρεσιών. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται ξεκάθαρα στα σχετικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που δείχνουν τη δραματική μείωση των δαπανών των νοικοκυριών για οδοντιατρικές υπηρεσίες.
Συγκεκριμένα, από 1,9 δισ. ευρώ που ήταν το 2009 οι δαπάνες για οδοντιατρική περίθαλψη, το 2015 έπεσαν στα 715.000.000 ευρώ, όπως αναφέρει στην «Espresso» ο Αθανάσιος Δεβλιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ):
Επιπτώσεις
«Αντιλαμβάνεσθε ότι τα νοικοκυριά δεν διαθέτουν πλέον χρήματα για οδοντιατρική περίθαλψη, οι Έλληνες παραμελούν σοβαρά τη στοματική τους υγεία, εμφανίζουν πολλά χαλασμένα δόντια και διάφορα οδοντιατρικά προβλήματα, τα οποία βεβαίως έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στη συνολική τους υγεία, ακόμη και στην ίδια τους τη ζωή πολλές φορές, αλλά και μεγαλύτερο κόστος για την αντιμετώπισή τους».
Σύμφωνα με τον κ. Δεβλιώτη, η οδοντιατρική περίθαλψη θα έπρεπε να παρέχεται από το ασφαλιστικό σύστημα. «Η υποχρέωση αυτή είναι αυτονόητη. Η ύπαρξη και η λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος δεν νοούνται χωρίς την κάλυψη των δαπανών οδοντιατρικής περίθαλψης. Δυστυχώς, η Πολιτεία και επακόλουθα το ασφαλιστικό σύστημα έχουν παραμελήσει τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην οδοντιατρική θεραπεία των πολιτών, οι οποίες δεν είναι μόνον συνταγματικές, αλλά πρωτίστως και ανθρωπιστικές. Αποτελούν θεμελιώδες καθήκον του κράτους, το οποίο παραβιάζεται διαχρονικά και συστηματικά εδώ και 40 περίπου χρόνια, όπου δεν παρέχεται οδοντιατρική περίθαλψη από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα».
Η ΕΟΟ και οι οδοντιατρικοί σύλλογοι της χώρας έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τη χρονίζουσα αυτή κατάσταση, ενώ η ομοσπονδία έχει στείλει στο παρελθόν έγγραφο διαμαρτυρίας και στους Έλληνες ευρωβουλευτές.