Πρώτη φορά ομάδα ερευνητών, μεταξύ των οποίων και ερευνητές ελληνικού πανεπιστημίου, κατάφερε να γιατρέψει πλήρως τον καρκίνο σε ποντικούς. Μάλιστα, χάρη στην επαναστατική τεχνική που εφάρμοσε, τα πειραματόζωα απέκτησαν ένα είδος ανοσίας απέναντι στον καρκίνο και δεν νόσησαν ακόμη και όταν οι ερευνητές τα «μόλυναν» με καρκινικά κύτταρα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας των επιστημόνων του βελγικού πανεπιστημίου KU Leuven, του University of Bremen της Γερμανίας και το Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Angewandte Chemie International Edition».
Η νέα θεραπευτική μέθοδος, που βασίζεται στη χρήση μικροσκοπικών σωματιδίων από χαλκό, σε συνδυασμό με υπάρχουσα ανοσοθεραπεία, δοκιμάστηκε σε ποντικούς με καρκίνο του πνεύμονα.
Τοξικός
Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι ο χαλκός είναι πολύ τοξικός για τα πειραματόζωα και τους ανθρώπους και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.
Τα δεδομένα αλλάζουν όταν χρησιμοποιείται πάρα πολύ μικρή ποσότητα χαλκού. Στα συγκεκριμένα πειράματα χρησιμοποιήθηκαν νανοσωματίδια από οξείδιο του χαλκού τα οποία είναι κατά εκατοντάδες φορές πιο μικρά από το πάχος μιας τρίχας.
Όταν τα νανοσωματίδια χορηγήθηκαν στα καρκινικά κύτταρα των ποντικών, ο καρκίνος του πνεύμονα εξαφανίστηκε. Οι ερευνητές έκαναν έγχυση καρκινικών κυττάρων στους πνεύμονες των πειραματόζωων. Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι ποντικοί θα έπρεπε να αναπτύξουν ξανά καρκίνο του πνεύμονα, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Παρατηρήθηκε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα που είχε ενισχυθεί πάρα πολύ από την προηγούμενη επαφή με τον καρκίνο ενεργοποιήθηκε ταχύτατα και σκότωσε τα καρκινικά κύτταρα που είχαν εγχύσει οι ερευνητές στον πνεύμονα των ποντικών. Έτσι τα πειραματόζωα παρέμειναν υγιή, αποδεικνύοντας ότι είχαν αναπτύξει ένα είδος ανοσίας απέναντι στα καρκινικά κύτταρα.
Στη συνέχεια η θεραπεία με νανοσωματίδια οξειδίου του χαλκού δοκιμάστηκε με την ίδια επιτυχία σε ποντικούς με καρκίνο του εντέρου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη θεραπευτική τεχνική θα δουλέψει και κατά άλλων μορφών του καρκίνου, όπως, μεταξύ άλλων, του καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών.