Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Η εκδήλωση του δικτύου 4ΑμεΑ το απόγευμα της Δευτέρας στο θέατρο Βέμπο

Στο πλευρό του πανελλαδικού υποστηρικτικού και κοινωνικού δικτύου 4ΑμεΑ...

Το εξώδικο – βόμβα που έφτασε πριν από το σφυρί στον οίκο...

Μπλόκο στην πολυαναμενόμενη δημοπρασία με τα πανάκριβα και θρυλικά...

Κατερίνα Λιόλιου: Η λαμπερή γιορτή και οι special παρουσίες στο Barbarossa Athens

Η Κατερίνα Λιόλιου έβαλε ακόμη μία μεγάλη επιτυχία στο...

Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας από την Ελενα Χριστοπούλου...

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά το επαγγελματικό διαζύγιο της...

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στην τρίτη ηλικία

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που συστηματικά κατά τη διάρκεια της ζωής τους ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή φαίνεται ότι αποκομίζουν πολλά οφέλη.

Σύμφωνα με έρευνα Ευρωπαίων επιστημόνων, οι άνθρωποι που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία και τρέφονται με βάση τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής τουλάχιστον έναν χρόνο έχουν περισσότερα βακτήρια στο έντερό τους, γεγονός που τους βοηθά να έχουν πιο υγιή γηρατειά.

Όπως αποδεικνύεται, η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία και τη βελτίωση ενός μικροβιακού οικοσυστήματος στο έντερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία τόσο του σώματος όσο και του μυαλού.

Φλεγμονή

Και επειδή το γήρας επιφέρει σταδιακά μείωση των κινητικών λειτουργιών και χρόνια φλεγμονή, έρχεται η μεσογειακή διατροφή, αρχικά, να μειώσει εκείνους τους μικροοργανισμούς που «υποβοηθούν» την παραπάνω φλεγμονή. Αυτή η πρώτη νίκη στη συνέχεια αποτρέπει σε σημαντικό βαθμό την πρόωρη έκπτωση των κινητικών και νοητικών λειτουργιών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Πολ Ο’Τουλ της Σχολής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Κορκ της Ιρλανδίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Gut», ανέλυσαν το μικροβίωμα 612 ανθρώπων, ηλικίας 65 έως 79 ετών, σε πέντε χώρες. Οι πέντε χώρες που συμμετείχαν σε αυτή την έρευνα είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, η Ολλανδία και η Πολωνία.

Όσοι συμμετείχαν χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα ακολούθησε τη μεσογειακή διατροφή και η άλλη ομάδα τη διατροφή που συνήθιζε. Αυτό διήρκεσε έναν χρόνο και όλοι οι συμμετέχοντες πέρασαν από τεστ για τη σωματική και νοητική κατάστασή τους και πριν και μετά έναν χρόνο.

Στους ηλικιωμένους που ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή παρατηρήθηκε βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου τους, που ισοδυναμεί, μεταξύ άλλων, με καλύτερη μνήμη και μεγαλύτερη σωματική δύναμη, και τα επίπεδα συστημικής φλεγμονής ήταν χαμηλότερα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γλέντι στα social με την ατάκα της Βατίδου περί ερωτικής συνουσίασης

Η πρώην σύζυγος του Αλέξη Κούγια, αρκετά χρόνια μετά...

«Ο Δημήτρης μας πήγε να βρει τη Μαρθούλα μας»

Kεραυνός εν αιθρία ήταν για τον τηλεοπτικό κόσμο η...

Λίτσα Πατέρα: Είναι πιθανές κάποιες μεγάλες αλλαγές στις παγκόσμιες αγορές και στο τραπεζικό σύστημα

Η αποψινή πανσέληνος πραγματοποιείται στον άξονα Ταύρου (σταθερό ζώδιο...

Σεξοβόμβα η Κάσδαγλη του «Survivor»

Μπορεί το τηλεοπτικό κοινό να την είχε γνωρίσει σε...

Χειροπέδες στη… λέαινα της Αμαλιάδας

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε για την Ειρήνη Μουρτζούκου, η...

Η Ζουγανέλη στο live του πατέρα της αγκαλιά με τον σύντροφό της

Παρακολούθησε live τον πατέρα της αγκαλιά με τον αγαπημένο...

Ζέτα Θεοδωροπούλου: «Περνώ & μόνη μου καλά…»

Δυνατή, γαλήνια και αποδεσμευμένη από μια ψυχοφθόρα κατάσταση που...