Στους όρχεις βρίσκει καταφύγιο από το ανοσοποιητικό σύστημα ο κορονοϊός, επιτρέποντας στη μόλυνση να επιμένει περισσότερο στους άνδρες, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Μικρής κλίμακας μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Νέας Υόρκης και του Μουμπάι έδειξε ότι οι άνδρες έχουν ένα επιπλέον «ευαίσθητο σημείο» συγκριτικά με τις γυναίκες, αφού οι όρχεις παράγουν σε αφθονία τα κύτταρα που προσελκύουν τον ιό. Όταν ο Covid-19 εισχωρεί στον οργανισμό, προσκολλάται στα κύτταρα που εκφράζουν μια πρωτεΐνη ACE2 ή μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης 2. Αυτά βρίσκονται στους πνεύμονες, στην καρδιά και στα έντερα, ωστόσο στους άνδρες υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες και στους όρχεις, τη στιγμή που οι γυναίκες, αντίστοιχα, έχουν πολύ μικρές ποσότητες στον ιστό των ωοθηκών τους.
Αυτός ίσως και να είναι, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, ο λόγος για τον οποίο οι άνδρες νοσούν πιο βαριά και αργούν περισσότερο να αναρρώσουν, σε σχέση πάντα με τις γυναίκες.
Το ιικό φορτίο
Όπως προέκυψε από τη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 48 άντρες και 20 γυναίκες, οι γυναίκες χρειάστηκαν τέσσερις ημέρες για να αποβάλουν το ιικό φορτίο από τον οργανισμό τους, τη στιγμή που οι άνδρες χρειάστηκαν 50% περισσότερο χρόνο.
Αν και η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους οι άνδρες νοσούν πιο βαριά, θα μελετήσει ενδελεχώς τους ισχυρισμούς της δρος Αντίτι Σάστρι, ογκολόγου του Ιατρικού Κέντρου Montefiore, και της μητέρας της, δρος Τζαγιάνθι Σάστρι από το Εθνικό Ιατρικό Κολέγιο Topiwala.
Σε περίπτωση μάλιστα που αποδειχτεί ότι οι όρχεις αποτελούν πράγματι την αχίλλειο πτέρνα των ανδρών, τότε σύμφωνα με τη δρα Αντίτι Σάστρι ο κορονοϊός δεν αποκλείεται να μεταδίδεται και μέσω του σεξ.