Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προσπάθεια της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την ανακάλυψη του εμβολίου με το οποίο η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει τον νέο κορoνοϊό.
Συγχρόνως συνεχίζεται και η «κούρσα» ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων εταιριών (και των χωρών που εκπροσωπούν), καθώς όλες θέλουν να κόψουν πρώτες το «νήμα» του ιδιότυπου αυτού μαραθώνιου αγώνα. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, νέα μελέτη φάσης 3 άρχισε πρόσφατα στις ΗΠΑ, με σκοπό να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης. Το εμβόλιο AZD1222, που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Jenner στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χρησιμοποιεί αδενοϊό, ώστε να εκθέσει την πρωτεΐνη S του νέου κορoνοϊού SARS-CoV-2 στα κύτταρα του ανοσοποιητικού και να προάγει την ανοσολογική απόκριση.
Η μελέτη
Όπως έγινε γνωστό, η μελέτη θα συμπεριλάβει 30.000 ενήλικους εθελοντές σε 80 κέντρα ανά τις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εθελοντές θα τυχαιοποιηθούν να λάβουν είτε το εμβόλιο είτε εικονικό φάρμακο, ενώ η μελέτη θα είναι διπλά «τυφλή»! Δηλαδή ούτε οι συμμετέχοντες ούτε οι ερευνητές θα γνωρίζουν ποιος εθελοντής λαμβάνει το εμβόλιο και ποιος το εικονικό φάρμακο.
Οι εθελοντές θα λάβουν δύο δόσεις (είτε εμβόλιο είτε φυσιολογικό ορό, ανάλογα με την ομάδα στην οποία θα έχουν τυχαιοποιηθεί) με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της μελέτης, 20.000 εθελοντές θα λάβουν το εμβόλιο και 10.000 το εικονικό φάρμακο, δηλαδή η τυχαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί σε αναλογία 2:1. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης είναι η πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης Covid-19 μετά τις δύο δόσεις του εμβολίου. Επιπλέον, θα αξιολογηθεί η ικανότητα του εμβολίου να προστατεύσει από λοίμωξη Covid-19 ανεξάρτητα από την εμφάνιση συμπτωμάτων, καθώς και η προστασία από σοβαρή νόσο Covid-19 και η πιθανότητα μείωσης των επισκέψεων στα επείγοντα των νοσοκομείων λόγω Covid-19. Παράλληλα θα αξιολογηθούν και πιθανές παρενέργειες του εμβολίου, όπως ήπια συστηματικά συμπτώματα και δερματικές αντιδράσεις στο σημείο της έγχυσης.