Ανατριχίλα προκαλούν οι φωτογραφίες με τα δεκάδες νεκρά μινκ από τη φάρμα εκτροφής στην Κοζάνη, οι οποίες κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου.
Όπως έκανε γνωστό ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης Θεόφιλος Καντζόγλου, περισσότερα από 1.800 γουνοφόρα ζώα από τη φάρμα στην περιοχή του Βοΐου θανατώθηκαν από το Σάββατο έως χθες, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχαν προσβληθεί από κορονοϊό.
Η «Espresso» είχε προαναγγείλει την περασμένη Παρασκευή ότι οδεύουμε σε απόφαση για μαζική θανάτωση γουνοφόρων ζώων, μετά τον συναγερμό που έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές, επειδή τα συγκεκριμένα θηλαστικά μεταδίδουν στον άνθρωπο ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού βγάζοντας ουσιαστικά νοκ άουτ τα εν αναμονή εμβόλια.
Συνολικά, τα μινκ της συγκεκριμένης φάρμας που θα θανατωθούν ανέρχονται σε 2.500. Τα νεκρά ζώα θα ταφούν στη συνέχεια σε υγειονομική τάφρο που έχει ανοιχτεί για αυτόν τον σκοπό, δίπλα από τον χώρο του εκτροφείου.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Καντζόγλου, ελήφθησαν δείγματα από ακόμη τέσσερις φάρμες στην περιοχή του Βοΐου, στις οποίες εκτρέφονται συνολικά 38.000 ζώα, και τα αποτελέσματα αναμένεται να βγουν μέχρι την Τρίτη.
«Στη μία από τις τέσσερις φάρμες είναι σχεδόν βέβαιο πως έχουμε προσβολή γιατί τα μινκ εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ στις άλλες τρεις οι έλεγχοι έγιναν επειδή βρέθηκαν θετικοί ιδιοκτήτες ή εργαζόμενοι» εξήγησε ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, προσθέτοντας ότι μόλις βγουν τα αποτελέσματα, θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης.
Νέα δεδομένα
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων Αθανάσιος Λάγγας δήλωσε ότι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Δανίας, ο ιός δεν μεταδίδεται από το ζώο στον άνθρωπο. Ωστόσο, είπε, «εφόσον ελήφθη η απόφαση να γίνει η θανάτωση, αυτό δεν είναι κάτι που αλλάζει άμεσα τα δεδομένα, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα αναμένονται νέες δειγματοληψίες».
Σε κάθε περίπτωση, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, κτηνίατρος Κατερίνα Δαδαμόγια διευκρίνισε πως εξαρτάται από τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αν θα αλλάξουν τα δεδομένα για την περιοχή.
«Δεν έχει έρθει προς το παρόν στην Περιφέρεια κάποια τέτοια απόφαση. Επιστημονικά δεδομένα υπάρχουν πολλά, κάθε μέρα δημοσιεύονται καινούργια και μακάρι να είναι τόσο ισχυρά τελικά που να αλλάξουν τα πράγματα. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.