Αισιόδοξα μηνύματα από εμβόλιο της αμερικανικής Moderna, με 94,5% αποτελεσματικότητα στις κλινικές δοκιμές
Ακόμη ένα όπλο διαθέτει, όπως όλα δείχνουν, από χθες η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα απέναντι στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού!
Ο λόγος; Οι ανακοινώσεις που ήρθαν τη Δευτέρα εκ μέρους της αμερικανικής εταιρίας βιοτεχνολογίας Moderna για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα από την τρίτη φάση των δοκιμών του δικού της εμβολίου κατά του Covid-19. Συγκεκριμένα, η ενδιάμεση ανάλυση, η οποία δημοσιεύτηκε και βασίστηκε σε 95 επιβεβαιωμένους ασθενείς του Covid-19, έδειξε ότι το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna έχει αποτελεσματικότητα 94,5%. Ως εκ τούτου, η εταιρία δήλωσε ότι σχεδιάζει τώρα να υποβάλει αίτηση στην αμερικανική εποπτική Αρχή, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, για έγκριση έκτακτης ανάγκης τις επόμενες εβδομάδες.
Στη δοκιμή, 90 από τους ασθενείς έλαβαν εικονικό φάρμακο, ενώ στους υπόλοιπους πέντε χορηγήθηκε το εμβόλιο. Τα αποτελέσματα είναι τα τελευταία ενθαρρυντικά νέα από την παγκόσμια προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορονοϊού και ακολουθούν παρόμοια ενδιάμεση ανάλυση την περασμένη εβδομάδα από τις δοκιμές της Pfizer και της γερμανικής εταιρίας BioNTech, οι οποίες έδειξαν ότι το εμβόλιό τους είναι κατά 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη του Covid-19. Το εμβόλιο της Moderna δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμο εκτός των ΗΠΑ έως το επόμενο έτος. Η εταιρία δήλωσε ότι θα έχει 20.000.000 δόσεις έτοιμες να αποσταλούν στις ΗΠΑ πριν από το τέλος του 2020 και ελπίζει να παρασκευάσει από 500.000.000 έως 1 δισ. δόσεις παγκοσμίως τον επόμενο χρόνο.
Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τη Moderna, δεν προέκυψαν σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια τους εμβολίου της, καθώς οι περισσότερες παρενέργειες είναι ήπιες έως μέτριες και βραχύβιες. Μεταξύ των ανεπιθύμητων παρενεργειών που αναφέρθηκαν ήταν ο πόνος στο σημείο της ένεσης στο 2,7% των εθελοντών μετά την πρώτη δόση. Μετά τη δεύτερη δόση οι πιο σημαντικές παρενέργειες περιελάμβαναν κόπωση στο 9,7%, μυϊκό πόνο στο 9% και πόνο στις αρθρώσεις στο 5%. Αλλοι παραπονέθηκαν για πονοκεφάλους κι άλλους πόνους ή κοκκινίλα στο σημείο της ένεσης.
Δεν απαιτεί ψυγεία υψηλών προδιαγραφών όπως εκείνο της Pfizer
Αν και τα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού της Moderna και της Pfizer λειτουργούν με ανάλογο τρόπο, καθώς και τα δύο βασίζονται στη χρήση mRNA του SARS-CoV-2, υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ τους.
Το εμβόλιο της Moderna, το οποίο έχει αποτελεσματικότητα 94,5% στην προστασία από τον Covid-19, μπορεί να αποθηκευτεί για να μεταφερθεί ή να διατηρηθεί με μεγαλύτερη ευκολία από το εμβόλιο της Pfizer, η αποτελεσματικότητα του οποίου ανέρχεται σε 90%. Το πρώτο πρέπει να διατηρηθεί σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου υπό το μηδέν, ενώ το δεύτερο στην πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία των 75 βαθμών Κελσίου υπό το μηδέν. Πρακτικά αυτό σημαίνει, σύμφωνα με ειδικούς, ότι το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί σε ήδη διαθέσιμα ψυγεία φαρμακείων, νοσοκομείων και ιατρείων, ενώ το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί ειδικών προδιαγραφών ψυγεία. Επίσης, το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί σε ψυγείο σπιτιού για 30 ημέρες χωρίς να αλλοιωθεί, ενώ της Pfizer για πέντε ημέρες.
Επιπρόσθετα, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα της δοκιμής του εμβολίου της Pfizer σε ηλικιωμένους, το εμβόλιο της Moderna φάνηκε ότι είναι αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους και ότι αποφεύγονται οι βαριές μορφές του Covid-19. Τέλος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της «Daily Mail», το εμβόλιο της Moderna θα είναι λίγο πιο φθηνό από της Pfizer.
Ενθουσιασμός αλλά και ερωτήματα από Βρετανό καθηγητή
«Το γεγονός ότι δύο εμβόλια που βασίζονται στη νέα τεχνική των mRNA δίνουν παρόμοια και υψηλά επίπεδα προστασίας μάς δίνει την πεποίθηση ότι τα εμβόλια αυτά λειτουργούν» δήλωσε ο δρ Αντριου Πρέστον, καθηγητής Βιολογίας του βρετανικού πανεπιστημίου του Μπαθ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Moderna για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά του Covid-19, την οποία συσχέτισε με αυτή του αντίστοιχου εμβολίου της Pfizer.
«Η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών Covid-19 παρατηρήθηκε σε ανθρώπους που είχαν λάβει το placebo (ψευδοφάρμακο), γεγονός που αποδεικνύει την ικανότητα του εμβολίου να προστατεύσει από την ασθένεια» σημείωσε στην «Daily Mail» ο καθηγητής. Πρόσθεσε ότι η κλινική δοκιμή της Moderna «περιελάμβανε ανθρώπους από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες, όπως άτομα μεγάλης ηλικίας ή με κάποια υποκείμενα νοσήματα», γεγονός που θεωρεί θετικό. Ωστόσο, επισήμανε ότι η Moderna δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη εξειδικευμένα στοιχεία για τον βαθμό προστασίας που προσέφερε το εμβόλιο σε αυτή την υποομάδα-κλειδί από τους συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή. «Συνεπώς, αν και τα αποτελέσματα για τη γενική προστασία είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, κάποιες σημαντικές ερωτήσεις παραμένουν προς απάντηση» τόνισε ο Πρέστον.
Δεν παρέλειψε να επισημάνει πως η πληροφορία ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν απαιτεί υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες για να συντηρηθεί είναι «μια δεύτερη δόση πολύ ενθαρρυντικών νέων».