Ουρές έξω από τα φαρμακεία της χώρας σχηματίζονται καθημερινά από τους πολίτες που σπεύδουν να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης, την ώρα που οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα.
Η κατάσταση αυτή αποδίδεται κυρίως στην ανησυχία των πολιτών, που προκύπτει από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στην επικράτεια. Θυμίζουμε ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που με απόφαση του υπουργείου Υγείας ο αντιγριπικός εμβολιασμός απαιτεί ιατρική συνταγή. Στόχος του υπουργείου ήταν να εμβολιαστούν πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και όσοι αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα, και στη συνέχεια όποιος άλλος επιθυμεί.
Ωστόσο η αυξημένη ζήτηση που υπάρχει φέτος, εξαιτίας του φόβου των πολιτών για τον κορονοϊό, μαζί με τις ελλείψεις αντιγριπικών εμβολίων που παρατηρούνται αυτή τη στιγμή δημιουργεί έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο συνδυασμό. Στην «Espresso», ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου είπε ότι δεν έχουμε πρόβλημα στο απόθεμα, φέτος η χώρα μας είναι σε αρκετά καλό επίπεδο στο θέμα του αντιγριπικού εμβολίου και τα προβλήματα που παρατηρούνται δεν θα συνεχιστούν.
Αρχικά ο κ. Φιλίππου επισήμανε ότι ο ίδιος δεν έχει παρατηρήσει τόσες ουρές, ενώ όπου υπάρχουν δεν οφείλονται απαραίτητα στη ζήτηση του εμβολίου, αλλά στα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν και απαγορεύουν τον συνωστισμό εντός των φαρμακείων. Παράλληλα το γεγονός ότι τα εμβόλια είναι συνταγογραφούμενα διασφαλίζει την ομαλή διαδικασία.
Προετοιμασμένη
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΕΟΦ παρουσίασε τα στοιχεία, τονίζοντας ότι η χώρα μας ήταν πλήρως προετοιμασμένη για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, καθώς είχε αρχίσει από πέρυσι η εξασφάλιση πολλών εμβολίων. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν συνταγογραφηθεί 3.350.000 εμβόλια, εκ των οποίων τα 2.940.000 έχουν εκτελεστεί. Στην αγορά έχουν αποδεσμευτεί 3.500.000 εμβόλια, ενώ τις επόμενες μέρες θα έχουμε ακόμα 200.000. Τέλος, αναμένεται ακόμα ένα πακέτο 300.000 – 400.000 εμβολίων. Συνολικά, δηλαδή θα έχουν διατεθεί στη χώρα λίγο λιγότερα από 4.000.000 εμβόλια. Ο κ. Φιλίππου σύγκρινε την κατάσταση στη χώρα μας με άλλα κράτη, που δεν είναι εξίσου προετοιμασμένα φέτος, όπως η Ουκρανία και η Πορτογαλία, οι οποίες μάλιστα έχουν ζητήσει από την Ελλάδα να στείλει εμβόλια, ώστε να καλύψουν και τις δικές τους ανάγκες.
Εκεί που παρατηρούνται ελλείψεις ο κ. Φιλίππου εξηγεί ότι γίνεται λόγω του γεγονότος ότι το εμβόλιο έρχεται σταδιακά, με αποτέλεσμα κάποιες περιοχές να μένουν πίσω, αλλά στο τέλος θα υπάρχει πλήρης κάλυψη και θα διορθωθούν οι στρεβλώσεις στην κατανομή.
Τέλος, ο κ. Φιλίππου δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλεψη για μεμονωμένες περιπτώσεις, οι οποίες θα διορθωθούν τον Ιανουάριο, καταλήγοντας ότι «δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Είμαστε σε καλό σημείο στον αντιγριπικό εμβολιασμό». Ωστόσο, άλλη εικόνα σχετικά με τα εμβόλια έχει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς. Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, υπάρχουν ελλείψεις, οι οποίες οφείλονται στις καθυστερήσεις των φαρμακευτικών εταιριών στη δεύτερη δόση των 850.000 εμβολίων και στο ότι έγιναν εμβόλια σε άτομα που δεν προβλεπόταν, έγινε δηλαδή υπερσυνταγογράφηση.
Όπως ανέφερε ο κ. Βαλτάς σε τηλεοπτική εκπομπή, το παραπάνω μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί με έναν έλεγχο στην ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), ενώ τόνισε ότι υπάρχουν πολίτες που δηλώνουν ψευδώς άλλη ηλικία, με σκοπό να παίρνουν συνταγές από τους γιατρούς τους για να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. «Έχω ανεκτέλεστες συνταγές, πρέπει να βρεθεί λύση» δήλωσε.