Πληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αφού, όπως έγραφαν χθες οι «Financial Times», οι «New York Times» και το Bloomberg, οι επιστήμονες τη θεωρούν πλέον «τυχαία».
Με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου να είναι μεσοσταθμικά στο 70%, μετά την παραδοχή λάθους στη δοσολογία που έλαβαν οι εθελοντές, η AstraZeneca αποκάλυψε μεταγενέστερα ακόμα έναν κρίσιμο παράγοντα: Αυτόν της ηλικίας των συμμετεχόντων στη δοκιμή. Η αποτελεσματικότητα του σκευάσματος αφορά εθελοντές ηλικίας κάτω των 55 ετών και μάλιστα σε σχήμα που άλλαξε απροσδόκητα και προέκυψε από δύο διαφορετικές δοσολογίες. Η πρώτη ομάδα των εθελοντών έλαβε δύο ίδιες δόσεις τον μήνα, ενώ η άλλη ομάδα έλαβε μισή δόση και στη συνέχεια πλήρη.
Το λάθος
Στο 62% υπολογίστηκε η αποτελεσματικότητα του σκευάσματος για την πρώτη, μεγαλύτερη ομάδα. Στη δεύτερη ομάδα ήταν 90%, όμως από εκεί ήταν που άρχισε το λάθος, καθώς αυτή η υποομάδα περιορίστηκε σε άτομα ηλικίας 55 ετών και κάτω. Μάλιστα οι εθελοντές ήταν λιγότεροι συγκριτικά με εκείνους που έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις.
«Παράλειψη» για την Οξφόρδη και την AstraZeneca αποτελεί το γεγονός ότι δεν αποκαλύφτηκε η μέση ηλικία των εθελοντών τη Δευτέρα, όταν έγιναν οι ανακοινώσεις της αποτελεσματικότητας του εμβολίου. Εκπρόσωπος της AstraZeneca σχολίασε ότι, ακόμη κι αν το όριο αποτελεσματικότητας του εμβολίου πέσει στο 70%, «αυτό θα εξακολουθεί να εγκρίνεται».
Ωστόσο, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο αναλυτής της SVB Leerink, Geoffrey Porges, «στοιχηματίζει» ότι είναι απίθανο το εμβόλιο της AstraZeneca να λάβει έγκριση κυκλοφορίας στις ΗΠΑ, αφού η εταιρία «προσπάθησε να εξωραΐσει τα αποτελέσματα των τριών πρώτων φάσεων των κλινικών δοκιμών». Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τις αμφιβολίες, το εμβόλιο Oxford/AstraZeneca έχει τα πλεονεκτήματα ότι είναι φθηνότερο από τα εμβόλια mRNA των Moderna και Pfizer/BioNTech και μπορεί να αποθηκευτεί σε ψυγείο, εκτός από καταψύκτη.