Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Φινάλε για το «Secret Song» με 6% τηλεθέαση

Στο φινάλε του «Secret Song», που έριξε αυλαία το...

Η Ελένη Καρακάση το γυμνάζει το κορμί

Δεν χάνει μάθημα η Ελένη Καρακάση, που έχει πάρει...

Ολοι… «Καπούτ» στο θέατρο «Αλκμήνη»

Ο Γιάννης Διαμαντόπουλος σκηνοθετεί ένα ξεχωριστό έργο του Ιταλού...

Παναγιώτα Βλαντή: «Όταν φέρνουν junk food στα γυρίσματα τις κυνηγάω»

Η Παναγιώτα Βλαντή παραβρέθηκε στη νέα εκπομπή της Ελένης...

Ο κορονοϊός μπορεί να προσβάλλει την λειτουργία των νεφρών

Χτύπημα στα νεφρά

Αύξηση των αιμοκαθάρσεων και εν συνεχεία των μεταμοσχεύσεων φοβάται ερευνήτρια του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Σαν Πάολο της Βραζιλίας μετά το συμπέρασμα της μελέτης της πως η λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή προσβολή στη νεφρική λειτουργία.

Συγκεκριμένα, η Ναγιάρα Αζινιέιρα Νομπρέγκα Κρους διαπίστωσε πως 20%-40% των ασθενών με κορονοϊό υφίστανται οξεία προσβολή των νεφρών τους και πρόσφατα δεδομένα έδειξαν ότι η αποθεραπεία καθυστερεί σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ σε άλλα περιστατικά οι επιπλοκές οδηγούν στην ανάγκη αιμοκάθαρσης. Η Κρους, πρώτη συγγραφέας μελέτης για τις επιπτώσεις του Covid-19 στη νεφρική λειτουργία, τονίζει πως η σύνδεση νεφρών και κορονοϊού είναι λογική, μια και ο ιός προσδένεται στον οργανισμό μέσω των υποδοχέων αγγειοτασίνης. Η προοπτική αύξησης του αριθμού των περιπτώσεων σοβαρών νεφρικών τραυματισμών λόγω της πανδημίας αποτελεί σοβαρή ανησυχία, συμπληρώνει και η καθηγήτρια Ντούλτσε Ελένα Κασαρίνι, επίσης συγγραφέας της μελέτης, η οποία επισήμανε πως «εάν η ζήτηση για αιμοκάθαρση αυξάνεται τώρα, μπορεί να δούμε αύξηση της ζήτησης για μεταμόσχευση νεφρού σύντομα».

Επικεφαλής

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Frontiers in Physiology» μετείχε επίσης ο επικεφαλής του νεφρολογικού νοσοκομείου του πανεπιστημίου του Σαν Πάολο και μέλος του κέντρου αντιμετώπισης κορονοϊού της κυβέρνησης του Σαν Πάολο. Η μελέτη διερευνά τους μηχανισμούς με τους οποίους ο SARS-CoV-2 βλάπτει τα νεφρά, με στόχο να αποτελέσει ενδεχομένως τη βάση για περαιτέρω έρευνα στην αναζήτηση θεραπειών, την πρόληψη σοβαρών νεφρικών προβλημάτων, ακόμη και χρόνιας νεφρικής νόσου σε ασθενείς με Covid-19. Σύμφωνα με τη μελέτη, η αλληλεπίδραση με το μετατρεπτικό ένζυμο αγγειοτασίνης 2 (ACE2) όχι μόνο επιτρέπει στον ιό να μολύνει και να αναπαράγεται στα ανθρώπινα κύτταρα, αλλά μπορεί να προκαλέσει σημαντική ανισορροπία στο σύστημα ρενίνης-αγγειοτασίνης, το οποίο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση του αίματος, καθώς επίσης και το σύστημα καλλικρεΐνης-κινίνης, το οποίο εκτός του ότι εμπλέκεται στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, εμπλέκεται και στη διαδικασία της φλεγμονής αλλά και σε άλλες διαδικασίες.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Όσα έγιναν στα βαφτίσια του εγγονού της Αγγελοπούλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το προ δύο εβδομάδων αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Espresso» για...

Μια κυρία πρώην υπουργού στα μπουζούκια

Ιδιαίτερη αδυναμία στα ακριβά σύνολα, στα θηριώδη τζιπ και...

Μαρίνα για «μαϊμού» ψώνια στη Σάντα Μπάρμπαρα

Λίγο οι γιορτές των Χριστουγέννων, λίγο ο γάμος του...

Σταμάτης Τζελέπης: Παγκόσμια υπόκλιση στον κολλητό του Βέγγου

Δέκα βραβεία ακόμα και πρώτου ανδρικού ρόλου, διθυραμβικές κριτικές...

Ο Πάρης της Βίσση ένα βήμα πριν από τον θάνατο!

Ο Πάρης της δεκαετίας του '90: Η άγνωστη ιστορία...

Η Τραϊάνα Ανανία πρώτο όνομα σε πίστα της… Λαμίας

Από τα επικά τσιφτετέλια «Στην υγειά μας» με τον...