Αύξηση των αιμοκαθάρσεων και εν συνεχεία των μεταμοσχεύσεων φοβάται ερευνήτρια του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Σαν Πάολο της Βραζιλίας μετά το συμπέρασμα της μελέτης της πως η λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή προσβολή στη νεφρική λειτουργία.
Συγκεκριμένα, η Ναγιάρα Αζινιέιρα Νομπρέγκα Κρους διαπίστωσε πως 20%-40% των ασθενών με κορονοϊό υφίστανται οξεία προσβολή των νεφρών τους και πρόσφατα δεδομένα έδειξαν ότι η αποθεραπεία καθυστερεί σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ σε άλλα περιστατικά οι επιπλοκές οδηγούν στην ανάγκη αιμοκάθαρσης. Η Κρους, πρώτη συγγραφέας μελέτης για τις επιπτώσεις του Covid-19 στη νεφρική λειτουργία, τονίζει πως η σύνδεση νεφρών και κορονοϊού είναι λογική, μια και ο ιός προσδένεται στον οργανισμό μέσω των υποδοχέων αγγειοτασίνης. Η προοπτική αύξησης του αριθμού των περιπτώσεων σοβαρών νεφρικών τραυματισμών λόγω της πανδημίας αποτελεί σοβαρή ανησυχία, συμπληρώνει και η καθηγήτρια Ντούλτσε Ελένα Κασαρίνι, επίσης συγγραφέας της μελέτης, η οποία επισήμανε πως «εάν η ζήτηση για αιμοκάθαρση αυξάνεται τώρα, μπορεί να δούμε αύξηση της ζήτησης για μεταμόσχευση νεφρού σύντομα».
Επικεφαλής
Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Frontiers in Physiology» μετείχε επίσης ο επικεφαλής του νεφρολογικού νοσοκομείου του πανεπιστημίου του Σαν Πάολο και μέλος του κέντρου αντιμετώπισης κορονοϊού της κυβέρνησης του Σαν Πάολο. Η μελέτη διερευνά τους μηχανισμούς με τους οποίους ο SARS-CoV-2 βλάπτει τα νεφρά, με στόχο να αποτελέσει ενδεχομένως τη βάση για περαιτέρω έρευνα στην αναζήτηση θεραπειών, την πρόληψη σοβαρών νεφρικών προβλημάτων, ακόμη και χρόνιας νεφρικής νόσου σε ασθενείς με Covid-19. Σύμφωνα με τη μελέτη, η αλληλεπίδραση με το μετατρεπτικό ένζυμο αγγειοτασίνης 2 (ACE2) όχι μόνο επιτρέπει στον ιό να μολύνει και να αναπαράγεται στα ανθρώπινα κύτταρα, αλλά μπορεί να προκαλέσει σημαντική ανισορροπία στο σύστημα ρενίνης-αγγειοτασίνης, το οποίο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση του αίματος, καθώς επίσης και το σύστημα καλλικρεΐνης-κινίνης, το οποίο εκτός του ότι εμπλέκεται στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, εμπλέκεται και στη διαδικασία της φλεγμονής αλλά και σε άλλες διαδικασίες.