Με αφορμή τα ανησυχητικά αυξημένα κρούσματα που εμφανίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά την επιστροφή πολλών ταξιδιωτών από τις καλοκαιρινές τους διακοπές αλλά και την εμφάνιση μιας νέας υποπαραλλαγής του κορονοϊού, ονόματι Eris, πολλοί ειδικοί στον χώρο της Υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον χειμώνα.
Τελευταία παρέμβαση ήταν αυτή του καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, ο οποίος, μιλώντας χθες σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ, δήλωσε ότι «πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον κορονοϊό» εν όψει της επικράτησης της νέας παραλλαγής έναντι των υπόλοιπων στελεχών του Covid-19.
«Στην Ελλάδα και σε άλλες πέντε χώρες της Ευρώπης έχουμε μια αύξηση του κορονοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η οποία ήταν πιο μεγάλη την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ. Θα πρέπει να μην πανικοβαλλόμαστε. Πάντοτε ο κορονοϊός θα κάνει μικροεξάρσεις και υφέσεις» είπε, συμπληρώνοντας ότι το καινούργιο στέλεχος μειώνει την ικανότητα της ανοσίας και γι’ αυτό θα πρέπει να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, καθώς «δεν θα εξαφανιστεί».
«Εμείς θα πρέπει να μάθουμε να προστατευόμαστε. Ηδη έχουν ανακοινωθεί και έχουν διατεθεί τεράστια κονδύλια από τις ΗΠΑ στην έρευνα για τα εμβόλια, τα μονοκλωνικά αντισώματα και τα φάρμακα για τον κορονοϊό, που θα βοηθήσουν να αποκτήσουμε και νέα εργαλεία. Μέχρι τότε, το καλύτερο εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι το νέο εμβόλιο που θα έρθει, συν τα αντιιικά φάρμακα που είναι ήδη διαθέσιμα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το σύνδρομο long Covid, που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο για αρκετό διάστημα μετά τη νόσηση, ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι η μειωμένη πνευματική απόδοση, η συχνή ζαλάδα και η κόπωση είναι ορισμένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της long Covid και πως «η καλύτερη παρέμβασή μας είναι η αποφυγή της νόσησης που γίνεται με προσοχή και εμβολιασμό», υπενθυμίζοντας ότι στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας μας υπάρχουν ιατρεία για την παρακολούθηση των ασθενών που αναρρώνουν από την ασθένεια.
Θυμίζουμε ότι το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι στην Κρήτη από τις 20 Ιουλίου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα κορονοϊού, τα περισσότερα εκ των οποίων οφείλονται στη νέα υποπαραλλαγή, προβλέποντας ότι η Eris ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα τον χειμώνα, αλλά για την ώρα δεν πιέζει το σύστημα υγείας.
Η ραγδαία αύξηση
Οι δηλώσεις του κ. Τζανάκη επιβεβαιώθηκαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας από τον καθηγητή Κλινικής Ιολογίας και επικεφαλής του Εργαστηρίου του ΠΑΓΝΗ Γιώργο Σουρβίνο, ο οποίος εξήγησε το γεγονός της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στο νησί λέγοντας ότι, καθώς η Κρήτη αποτελεί σημαντικό ταξιδιωτικό προορισμό, δέχεται μεγαλύτερο ιικό φορτίο από άλλες περιοχές της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται τα κρούσματα του κορονοϊού στο νησί και να επικρατεί η Eris έναντι των άλλων στελεχών.
Αναφερόμενος μάλιστα στα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «από το 2% των κρουσμάτων τον Μάιο φτάσαμε στο 25% κατά τα τέλη Ιουνίου και στο 69% σήμερα».
Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, τα συμπτώματα της νέας υποπαραλλαγής είναι αρκετά όμοια με των υπόλοιπων παραλλαγών, δηλαδή καταρροή, πονοκέφαλος, κόπωση, φτέρνισμα και πονόλαιμος, ενώ φοβούνται ότι πιθανώς να κυριαρχήσει από τον Σεπτέμβριο, καθώς τα παιδιά θα επιστρέψουν στα σχολεία και οι ενήλικοι στους χώρους εργασίας τους, περνώντας ταυτόχρονα περισσότερο καιρό στο σπίτι εξαιτίας της αλλαγής του καιρού.