«Σαρώνει» την Ευρώπη η μυστηριώδης πνευμονία που άρχισε από την Κίνα, με τους επιδημιολόγους να προειδοποιούν τα εθνικά συστήματα υγείας να προετοιμάζονται για τα χειρότερα!
Ανησυχητικές είναι οι αυξήσεις των κρουσμάτων πνευμονίας, που εντοπίζονται κυρίως στα παιδιά, ενώ μέχρι στιγμής τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε Ολλανδία, Δανία και Σουηδία. Ταυτόχρονα οι επιδημιολόγοι παρατηρούν ανησυχητικές ομοιότητες με την πνευμονία, που σαρώνει το τελευταίο διάστημα την ηπειρωτική Κίνα.
Στην Ολλανδία το Ινστιτούτο Ερευνας Υγειονομικών Υπηρεσιών (NIVEL) αναφέρει ότι κατά την περασμένη εβδομάδα νοσηλεύτηκαν σχεδόν 80 ανά 100.000 παιδιά, ηλικίας πέντε με δεκαπέντε ετών, με συμπτώματα πνευμονίας, ενώ πέρυσι, κατά την ίδια περίοδο, τα κρούσματα έφτασαν τα 60 ανά 100.000 παιδιά.
Ανάλογο σκηνικό επικρατεί στη Σουηδία αλλά και τη Δανία, με τα κρούσματα της «μυστηριώδους» πνευμονίας να σημειώνουν εκρηκτική άνοδο, ενώ τις προάλλες το Εθνικό Κέντρο Λοιμώξεων (SSI) της Δανίας ανέφερε τον τριπλασιασμό των κρουσμάτων -σε επίπεδα επιδημίας- κατά τις τελευταίες έξι εβδομάδες και προειδοποίησε ότι αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, μόλις μπουν τα… κρύα!
«Στρουθοκαμηλίζει» η Κίνα!
Στρουθοκαμηλίζει η Κίνα για την επιδημία που σαρώνει τους τελευταίους δύο μήνες τη χώρα, με τους αξιωματούχους Υγείας να μη δίνουν καμία εξήγηση για το ξέσπασμα της πνευμονίας, που απειλεί κυρίως τα παιδιά. Παράλληλα τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όσο και οι Κινέζοι επιστήμονες δηλώνουν ότι δεν έχουν βρεθεί «νέα ή ασυνήθιστα παθογόνα» στα καταγεγραμμένα κρούσματα πνευμονίας και αποδίδουν την αύξησή τους σε γνωστούς ιούς, όπως τον ιό της γρίπης ή τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), τους οποίους απέφευγαν τα παιδιά όσο διαρκούσε το lockdown στην Κίνα. Τονίζουν, δε, ότι το παρόν κύμα πνευμονίας είναι ουσιαστικά το πρώτο που εμφανίζεται στη χώρα, μετά και την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, στα τέλη του 2022.
Ενόσω οι αρμόδιες Αρχές της χώρας δηλώνουν καθησυχαστικές για την πορεία των κρουσμάτων, την ίδια στιγμή «κατακλύζουν» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες με κατάμεστα από παιδιά και ενήλικες σε νοσοκομεία του Πεκίνου και άλλων περιοχών της Κίνας, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα…
Από την πλευρά του, πάντως, ο ΠΟΥ, διά στόματος της διευθύντριας του Τμήματος Ετοιμότητας και Πρόληψης Επιδημιών και Πανδημιών του οργανισμού, Μαρία Φαν Κέρκοβε, ζήτησε δημοσίως από τις Αρχές της Κίνας να παράσχουν στοιχεία για ξεσπάσματα πνευμονίας, που μέχρι στιγμής αποδείχθηκε ότι οφείλονταν σε γνωστούς ιούς: «Ζητήσαμε συγκρίσεις με πριν την πανδημία και τα κύματα που βλέπουν τώρα, η κορύφωση δεν είναι τόσο υψηλή όσο εκείνη το 2018-2019. Αυτό δεν συνιστά ένδειξη ενός νέου παθογόνου.
Είναι αναμενόμενο. Είναι αυτό το οποίο αντιμετώπισαν οι περισσότερες χώρες πριν από ένα με δύο χρόνια», ενώ προειδοποίησε ότι τα εθνικά συστήματα υγείας των ευρωπαϊκών χωρών θα πρέπει να προετοιμάζονται για τα χειρότερα και ότι πόλεις με μεγάλα διεθνή αεροδρόμια, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Φρανκφούρτη και το Αμστερνταμ, ίσως είναι τα πρώτα σημεία εισόδου της ασθένειας στην Ευρώπη.