Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

Το νέο έτος θα φέρει στη βραδινή ζώνη τον πιο δυνατό ανταγωνισμό...

Πόλεμος στην πιο ακριβή τηλεοπτική ζώνη με την έλευση...

Τo πιο… όμορφο «Money Drop»

Ρεβεγιόν με την Κατερίνα Καινούργιου, τη Σταματίνα Τσιμτσιλή, την...

Ηβη Αδάμου: Το ποδαρικό σε Πόλη και Αμερική

Ιδιαίτερα αγαπητή είναι η Ηβη Αδάμου στην Τουρκία. Η...

Ρενέ Στυλιαρά: Σοκολάτες και κρασιά με… αφιερώσεις

Η συγγραφέας Ρενέ Στυλιαρά άρχισε να γράφει όταν ήταν...

Κύτταρα αίματος

Ανακάλυψη που ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών!

Ανακάλυψη που ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών!

Μια πρωτοποριακή μέθοδο μετατροπής των αγγειακών ενδοθηλιακών κυττάρων σε λειτουργικά αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα, ικανά να παράγουν συνεχώς και μάλιστα σε απεριόριστες ποσότητες υγιή κύτταρα αίματος όλων των ειδών (αιμοπετάλια, λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια), ανέπτυξαν οι ερευνητές της Ιατρικής του Weill Cornell, υπό τον δρα Shahin Rafii.

Η μέθοδος ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία πλήθους ασθενειών που συνδέονται με το αιμοποιητικό σύστημα, ακόμα και γενετικής προέλευσης, η οποία πλέον γίνεται αποτελεσματικά μέσω μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων. Επίσης, η ανακάλυψη ανοίγει νέους ορίζοντες στην κυτταρολογική έρευνα.

Οπως εξηγούν οι ερευνητές, τα κύτταρα του αίματος δεν έχουν μεγάλο κύκλο ζωής και ο οργανισμός τα ανανεώνει συνεχώς. Αλλά σε κάποιες σοβαρές ασθένειες -όπως η αναιμία ή ακόμα και η λευχαιμία-, όπως και σε ακατάσχετη αιμορραγία ή λοίμωξη, ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει επαρκείς ποσότητες και αυτό θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ανθρώπου που εμφανίζει την πάθηση. Ομως, χάρη στη νέα ανακάλυψη, με μικρές ποσότητες αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων μπορεί να παραχθεί το σύνολο των κυττάρων του αίματος.

Εως σήμερα η έρευνα πάνω στη συγκεκριμένη οικογένεια βλαστοκυττάρων προσέκρουε στην αδυναμία των επιστημόνων να εξασφαλίσουν στα κύτταρα αυτά το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν σε νέα, υγιή και βιώσιμα κύτταρα. Η ομάδα του δρος Rafii το διασφάλισε χρησιμοποιώντας ως «γεννήτρια» τα ενδοθηλιακά κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία μετέτρεψε σε αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιούνται ως μόσχευμα και παράγουν στη συνέχεια εφ’ όρου ζωής υγιή κύτταρα αίματος.

Οπως απέδειξαν οι επιστήμονες με πειράματά τους σε ποντίκια, τα επαναπρογραμματισμένα αιμοποιητικά κύτταρα έφεραν όλα τα στοιχεία ενός λειτουργικού ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό, κατά τους ερευνητές, έχει εξαιρετική σημασία, καθώς τα επαναπρογραμματισμένα κύτταρα μπορούν να μεταμοσχευθούν σε ασθενείς που έχουν υποστεί μεταμόσχευση μυελού των οστών, ώστε να θωρακιστούν με ένα πλήρως λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα, χωρίς στο μεταξύ να κινδυνεύουν από λοιμώξεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μια κυρία πρώην υπουργού στα μπουζούκια

Ιδιαίτερη αδυναμία στα ακριβά σύνολα, στα θηριώδη τζιπ και...

Η Τραϊάνα Ανανία πρώτο όνομα σε πίστα της… Λαμίας

Από τα επικά τσιφτετέλια «Στην υγειά μας» με τον...

Πένθος για τη Στέλλα Μπεζαντάκου που «έχασε» την 89χρονη πεθερά της

Θλιμμένα Χριστούγεννα για τη Στέλλα Μπεζαντάκου. Η Θεοδώρα Γκίκα,...

Μαρίνα για «μαϊμού» ψώνια στη Σάντα Μπάρμπαρα

Λίγο οι γιορτές των Χριστουγέννων, λίγο ο γάμος του...

Με καρκίνο στο πάγκρεας η πριγκίπισσα της Σερβίας!

Οι μεγάλοι απόντες στο πρόσφατο χριστουγεννιάτικο γκαλά του ανθρωπιστικού...