Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

Το νέο έτος θα φέρει στη βραδινή ζώνη τον πιο δυνατό ανταγωνισμό...

Πόλεμος στην πιο ακριβή τηλεοπτική ζώνη με την έλευση...

Τo πιο… όμορφο «Money Drop»

Ρεβεγιόν με την Κατερίνα Καινούργιου, τη Σταματίνα Τσιμτσιλή, την...

Ηβη Αδάμου: Το ποδαρικό σε Πόλη και Αμερική

Ιδιαίτερα αγαπητή είναι η Ηβη Αδάμου στην Τουρκία. Η...

Ρενέ Στυλιαρά: Σοκολάτες και κρασιά με… αφιερώσεις

Η συγγραφέας Ρενέ Στυλιαρά άρχισε να γράφει όταν ήταν...

Θεραπεία φαλάκρας

Επιστήμονες βρήκαν τρόπο ώστε τα Τ-κύτταρα του δέρματος να επανενεργοποιούν τα θυλάκια τριχών

Επιστήμονες βρήκαν τρόπο ώστε τα Τ-κύτταρα του δέρματος να επανενεργοποιούν τα θυλάκια τριχών

Μια νέα θεραπεία για την τριχόπτωση, που οδηγεί σε φαλάκρα, υπόσχονται επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, οι οποίοι ανακάλυψαν μία μέχρι σήμερα άγνωστη ιδιότητα κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος: να επανενεργοποιούν την ανάπτυξη της τριχοφυΐας.

Τα γνωστά Τ-κύτταρα, που εντοπίζονται παντού σε ολόκληρο τον οργανισμό, ελέγχοντας την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, μπορούν να θεραπεύσουν τη φαλάκρα.

Στην πρωτοποριακή πειραματική έρευνά τους οι Αμερικανοί επιστήμονες, υπό τον δρα Michael Rosenblum, έδειξαν με ποιον τρόπο τα Τ-κύτταρα του δέρματος εκπέμπουν σήματα με τα οποία επανενεργοποιούν τα θυλάκια των τριχών. Οταν αποβάλλονται τρίχες, τα τριχοθηλάκια πρέπει να αναπτυχθούν ξανά από την αρχή.

Μέχρι σήμερα επικρατούσε η άποψη πως στη διαδικασία αυτή εμπλέκονται αποκλειστικά τα βλαστοκύτταρα που ελέγχουν την αναγέννηση κυττάρων, τα οποία έχουν καταστραφεί. Ομως οι ερευνητές, εστιάζοντας στους άνδρες που πάσχουν από τη λεγόμενη alopecia areata (γυροειδής αλωπεκία) -μία αυτοάνοση ασθένεια των θυλακίων του τριχωτού που χαρακτηρίζεται από ανομοιόμορφη τριχόπτωση- παρατήρησαν πως και το ανοσοποιητικό (τα Τ-κύτταρα) παίζει επίσης καταλυτικό ρόλο στην καταστροφή ή μη της ικανότητας των τριχοθυλακίων να αναγεννώνται.

Οπως αναφέρουν στη δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Cell», τα βλαστοκύτταρα και τα Τ-κύτταρα συνεργάζονται στη διαδικασία της αποκατάστασης των κατεστραμμένων κυττάρων, των τριχοθυλακίων στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Πειράματα

Επίσης, με τα πειράματά τους έδειξαν πως, αν αφαιρεθούν τα Τ-κύτταρα, οι τρίχες δεν επαναναπτύσσονται. Η έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά πρόσφατων μελετών που εστιάζουν στα αίτια και στις πιθανές μεθόδους αντιμετώπισης της τριχόπτωσης.
Ερευνητές του πανεπιστημίου του Τέξας ανακάλυψαν τυχαία μία πρωτεΐνη -την KROX20- που ενεργοποιείται κατά την ανάπτυξη της υποδομής του τριχωτού στο δέρμα.

Τα προγονικά κύτταρα της τρίχας από τα οποία γεννώνται τα βλαστοκύτταρα του τριχοθυλακίου παράγουν στη συνέχεια την πρωτεΐνη SCF, που δίνει στην τρίχα το χρώμα. Διαγράφοντας την KROX20, οι ερευνητές σταμάτησαν την ανάπτυξη τριχών σε πειραματόζωα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μια κυρία πρώην υπουργού στα μπουζούκια

Ιδιαίτερη αδυναμία στα ακριβά σύνολα, στα θηριώδη τζιπ και...

Η Τραϊάνα Ανανία πρώτο όνομα σε πίστα της… Λαμίας

Από τα επικά τσιφτετέλια «Στην υγειά μας» με τον...

Πένθος για τη Στέλλα Μπεζαντάκου που «έχασε» την 89χρονη πεθερά της

Θλιμμένα Χριστούγεννα για τη Στέλλα Μπεζαντάκου. Η Θεοδώρα Γκίκα,...

Μαρίνα για «μαϊμού» ψώνια στη Σάντα Μπάρμπαρα

Λίγο οι γιορτές των Χριστουγέννων, λίγο ο γάμος του...

Με καρκίνο στο πάγκρεας η πριγκίπισσα της Σερβίας!

Οι μεγάλοι απόντες στο πρόσφατο χριστουγεννιάτικο γκαλά του ανθρωπιστικού...