Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

Το νέο έτος θα φέρει στη βραδινή ζώνη τον πιο δυνατό ανταγωνισμό...

Πόλεμος στην πιο ακριβή τηλεοπτική ζώνη με την έλευση...

Τo πιο… όμορφο «Money Drop»

Ρεβεγιόν με την Κατερίνα Καινούργιου, τη Σταματίνα Τσιμτσιλή, την...

Ηβη Αδάμου: Το ποδαρικό σε Πόλη και Αμερική

Ιδιαίτερα αγαπητή είναι η Ηβη Αδάμου στην Τουρκία. Η...

Ρενέ Στυλιαρά: Σοκολάτες και κρασιά με… αφιερώσεις

Η συγγραφέας Ρενέ Στυλιαρά άρχισε να γράφει όταν ήταν...

Το γονίδιο της ακράτειας

Ο εντοπισμός του ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπευτική αντιμετώπιση

Ο εντοπισμός του ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπευτική αντιμετώπιση

Η ακράτεια, μία δυσλειτουργία που ταλαιπωρεί περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες, έχει στο 50% των περιπτώσεων γενετική προέλευση.

Η ανακάλυψη του γονιδίου που οδηγεί στην εκδήλωσή της ανοίγει τον δρόμο για νέες προσεγγίσεις στη θεραπευτική αντιμετώπισή της, που σήμερα γίνεται αποκλειστικά με συντηρητικές μεθόδους (ασκήσεις και αποφυγή κατανάλωσης πολλών υγρών) ή με χειρουργική επέμβαση.

Το γονίδιο που γεννά την προδιάθεση για την εμφάνιση ακράτειας στις μισές γυναίκες που την εκδηλώνουν εντόπισαν οι ερευνητές στο Τμήμα Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Imperial του Λονδίνου σε πενταετούς διάρκειας μελέτη τους σε δείγμα 9.000 γυναικών από τη Βρετανία και τη Φινλανδία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Οπως επεσήμανε ο επικεφαλής της ομάδας, δρ Rufus Cartwright, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γενετικής, το γονίδιο εντοπίστηκε στην ίδια περιοχή του γονιδιώματος η οποία προκαλεί τη γενετική προδιάθεση για εμφάνιση δύο σπάνιων ασθενειών, της πνευμονικής υπέρτασης και του συνδρόμου Ρεϊνό, για την αντιμετώπιση των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες δοκιμής πειραματικών φαρμάκων. Στις νόσους αυτές οι σπασμοί των αρτηριών περιορίζουν την αιμάτωση των οργάνων. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι με οριακές τροποποιήσεις στα πειραματικά αυτά φάρμακα θα μπορούσαν να προσφέρουν θεραπεία και για την ακράτεια.

Μετά τη γέννα

Η γυναικεία ακράτεια εμφανίζεται κατά κανόνα έπειτα από γέννα με φυσιολογικό τοκετό, όπως επίσης και στην εμμηνόπαυση (αν και σε πολλές περιπτώσεις εκδηλώνεται από την παιδική ηλικία), ενώ επηρεάζει σοβαρά την καθημερινότητα των γυναικών που πάσχουν από τη δυσλειτουργία, καθώς φοβούνται ακόμα και να γελάσουν, να βήξουν, να φτερνιστούν ή να κάνουν κινήσεις που πιέζουν την ουροδόχο κύστη τους.

Γι’ αυτό, άλλωστε, ο τοκετός με καισαρική τομή πρόσφερε ως σήμερα μια σχετική προστασία στις γυναίκες από το να εμφανίσουν -μετά τη γέννα ή αργότερα στη ζωή τους- ακράτεια. Καθώς όμως οι σύγχρονες οδηγίες παραπέμπουν σε προσπάθεια περιορισμού των τοκετών με καισαρική τομή, είναι κρίσιμο να μπορεί να γνωρίζει μια γυναίκα εάν έχει προδιάθεση εμφάνισης ακράτειας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μια κυρία πρώην υπουργού στα μπουζούκια

Ιδιαίτερη αδυναμία στα ακριβά σύνολα, στα θηριώδη τζιπ και...

Η Τραϊάνα Ανανία πρώτο όνομα σε πίστα της… Λαμίας

Από τα επικά τσιφτετέλια «Στην υγειά μας» με τον...

Πένθος για τη Στέλλα Μπεζαντάκου που «έχασε» την 89χρονη πεθερά της

Θλιμμένα Χριστούγεννα για τη Στέλλα Μπεζαντάκου. Η Θεοδώρα Γκίκα,...

Μαρίνα για «μαϊμού» ψώνια στη Σάντα Μπάρμπαρα

Λίγο οι γιορτές των Χριστουγέννων, λίγο ο γάμος του...

Με καρκίνο στο πάγκρεας η πριγκίπισσα της Σερβίας!

Οι μεγάλοι απόντες στο πρόσφατο χριστουγεννιάτικο γκαλά του ανθρωπιστικού...