Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

Το νέο έτος θα φέρει στη βραδινή ζώνη τον πιο δυνατό ανταγωνισμό...

Πόλεμος στην πιο ακριβή τηλεοπτική ζώνη με την έλευση...

Τo πιο… όμορφο «Money Drop»

Ρεβεγιόν με την Κατερίνα Καινούργιου, τη Σταματίνα Τσιμτσιλή, την...

Ηβη Αδάμου: Το ποδαρικό σε Πόλη και Αμερική

Ιδιαίτερα αγαπητή είναι η Ηβη Αδάμου στην Τουρκία. Η...

Ρενέ Στυλιαρά: Σοκολάτες και κρασιά με… αφιερώσεις

Η συγγραφέας Ρενέ Στυλιαρά άρχισε να γράφει όταν ήταν...

Εξωσώματα κατά καρκίνου

Με γενετική τροποποίηση «φρενάρουν» την ασθένεια στο πάγκρεας

Με γενετική τροποποίηση «φρενάρουν» την ασθένεια στο πάγκρεας

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι ερευνητές βιοϊατρικής του πανεπιστημίου του Τέξας είχαν ανακαλύψει ότι η παρουσία κάποιων εξωσωμάτων (σωματίδια στο μέγεθος βακτηρίων που απελευθερώνονται από τα κύτταρα) αποτελούν ίχνη για τον έγκαιρο εντοπισμό του παγκρεατικού καρκίνου.

Τώρα επανέρχονται με νέα μελέτη τους να υποστηρίξουν ότι τα εξωσώματα αυτά, με την κατάλληλη γενετική τροποποίηση, μπορούν να προσφέρουν μια νέα θεραπευτική αντιμετώπιση για αυτόν τον εξαιρετικά δύσκολα ιάσιμο καρκίνο.

Η ομάδα απέδειξε πειραματικά ότι τα γενετικά τροποποιημένα εξωσώματα μπορούν να στοχεύουν απευθείας στο γονίδιο KRAS, η μετάλλαξη του οποίου συνδέεται με την εμφάνιση του καρκίνου του παγκρέατος, μεταφέροντας μικροRNA το οποίο εισχωρεί στα καρκινικά κύτταρα, επαναπρογραμματίζοντάς τα με βάση τη γενετική πληροφορία που αυτό εμπεριέχει.

Αυτό οδήγησε στο πειραματικό μοντέλο με ποντίκια σε ύφεση των συμπτωμάτων του καρκίνου και σε αύξηση του προσδόκιμου ζωής των πειραματόζωων, όπως υπογραμμίζει η ερευνητική ομάδα υπό τη δρα Valerie LeBleu σε πρόσφατη δημοσίευση στη διαδικτυακή έκδοση του «Nature». Το γονίδιο KRAS στη μετάλλαξή του, που είναι παρούσα στο 80%-95% των παγκρεατικών καρκίνων και των αδενοκαρκινομάτων, λειτουργεί σαν διακόπτης που ενεργοποιεί τη συνεχή παραγωγή κυττάρων.

Μετάσταση

Είναι δε ο καταλύτης τόσο στην εμφάνιση όσο και στην ανάπτυξη αλλά και τη μετάσταση του παγκρεατικού καρκίνου. Εμποτίζοντας το ογκογενετικό γονίδιο με γενετικό υλικό, οι επιστήμονες ανέτρεψαν μόνον τη μετάλλαξή του αυτή, που προκαλεί τη δημιουργία του όγκου.
Επιπλέον, με τη χρήση πρωτεϊνών (όπως η CD47, που συμμετέχει σε σειρά κυτταρικών διεργασιών), οι ερευνητές απέτρεψαν την καταστροφή των εξωσωμάτων από το ανοσοποιητικό σύστημα (φαγοκυττάρωση), επιτρέποντάς τους να προσεγγίσουν τα παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα, χωρίς να γίνουν στόχος των λευκών αιμοσφαιρίων.
Χάρη σε μία άλλη διεργασία (macropinocytosis), πέτυχαν να διεισδύσουν μέσα από το συμπαγές σώμα που σχηματίζουν τα κύτταρα στον παγκρεατικό καρκίνο και να μεταφέρουν το «θεραπευτικό» γενετικό υλικό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μια κυρία πρώην υπουργού στα μπουζούκια

Ιδιαίτερη αδυναμία στα ακριβά σύνολα, στα θηριώδη τζιπ και...

Η Τραϊάνα Ανανία πρώτο όνομα σε πίστα της… Λαμίας

Από τα επικά τσιφτετέλια «Στην υγειά μας» με τον...

Πένθος για τη Στέλλα Μπεζαντάκου που «έχασε» την 89χρονη πεθερά της

Θλιμμένα Χριστούγεννα για τη Στέλλα Μπεζαντάκου. Η Θεοδώρα Γκίκα,...

Μαρίνα για «μαϊμού» ψώνια στη Σάντα Μπάρμπαρα

Λίγο οι γιορτές των Χριστουγέννων, λίγο ο γάμος του...

Με καρκίνο στο πάγκρεας η πριγκίπισσα της Σερβίας!

Οι μεγάλοι απόντες στο πρόσφατο χριστουγεννιάτικο γκαλά του ανθρωπιστικού...